Regija
Beogradska razglednica

Beogradska razglednica

Zvezda i FMP očekivano, Mega iznad a Partizan ispod očekivanja

Srpskii predstavnici u ABA ligi odigrali su prve utakmice s polovičnim uspjehom. Crvena Zvezda mts je slavila protiv Mornara u Beogradu kao i Mega Bemax protiv Cibone u Mitrovici.

Preostala dva kluba nisu bili toliko uspješni. Partizan MTS je iznenađujuće poražen u Skoplju od skromne ekipe MZT-a, dok je FMP pružio solidan otpor jednom od favorita za ABA naslov ekipi Cedevite.

Regionalni prvak je bez većih problema savladao Mornar 88:77, a gosti su izbjegli katastrofu jer je domaćin imao 20 poena prednosti uoči posljednje četvrtine.

Već prva utakmica je pokazala da će Zvezdina najveća snaga biti u osovini Rochestie-Lessort uz pomoć Bjelice, a očekuje se doprinos, u ovoj utakmici neprimjetnog, Feldeinea.

Ova tri igrača su postigla 54 od ukpno 88 Zvezdinih poena, a Amerikanac je dodao 7 asistencija i pri tom nije imao nijednu izgubljenu loptu što je pomalo nevjerojatan podatak.

Ono što nije bilo dobro je činjenicu da je skromna momčad iz Bara nadskakala izabranike trenera Alimpijevića i da je Jovanović bio najbolji skakač s 5 uhvaćenih lopti. Lessort je imao samo 4, a Bjelica samo 2 skoka.

Dakle pred Alimpijevićem je zadatak da pokuša otkloni slabosti u građenju koša, branjenju P&R a naročito bolno može biti što obrana Zvezde dopušta puno otvorenih šuteva za 3 poena. U ABA ligi to možda neće prestavljati problem. ali u Euroligi svakako hoće.Po svemu sudeći domet ove nove ekipe je jedno od prva dva mjesta u regularnom dijelu.

Ako smo rekli da je Zvezda ekipa koja ostavlja mnogo prostora za šut za tri što reći o Partizanu koji je u Skoplju uništen P&P-om.

Od 29 pokušaja za tri poena domaćih 11 je ispalio Trajkovski i pogodio 4. Jensen je imao savršen učinak 2 od 2. Većinu od 9 Garcinih asista je išlo baš na ova dva igrača koja su uz Stojanovskog pokazali svima gdje se nalazi najveći problem u obrani Partizana.

A ima ih na pretek i zapravo je teško naći išta dobro u Partizanovoj obrani. Te mane ne može nadomjesti i sasvim solidan napadački potencijal koji uglavnom dolazi izvana te od Novice Veličkovića. Od kapetanove fizičke spreme će umnogome ovisiti igra crno-bijelih koja baš ne sliči na ono što su navijači Partizana gledali ranijih godina. Pogotovo za vrijeme Duška Vujoševića.

Čini se da će Nikolićeva momčad imati probleme čim naiđe na momčad koja može braniti brzinu američkih razigravača pogotovo Gossa koji je motor ovog Partizana. A takvih ekipa ima u ABA ligi, posebice u Europi.

S druge strane Partizanova prva linija obrane teško brani prodor, a u reketu nema kvalitetnog „mesa“ od koga bi se protivnički bekovi plašili.

Ovom sastavu je neophodna jaka petica inače će i plasman u doigravanje biti samo san. S dobrim centrom četvrta pozicija je realnost.

I dok Zvezda i Partizan brinu brige oko ulaska u doigravanje FMP i Mega žele dohvatiti zlatnu sredinu i eventualno izboriti ULEB cup, ako se otvori prilika.

Mega je nastavila s prepoznatljivom igrom na puno posjeda i samim tim puno poena. 96 su ih dali Ciboni tako da ih ni 88 primljenih nije puno uzbudilo pogotovo što su tijekom utakmice imali prednost i od 15-ak poena pa im pobjeda protiv neočekivano loše Cibone nije dolazila u pitanje.

Dylan Ennis je dobio ključeve u ruke i radi što hoće. Podatak da je šutnuo 20 od 63 Megine lopte iz igre uz 5 asistencija dovoljno govori koliki je njegov uticaj na igru. Uz zlatnog Čančara, Rebića,Fundića i Bitadzea to je petorka koju ćemo najviše gledati i koja će pokušati dati koš više bez nekih velikih obaveza u obrani.

Malo veće natjecateljske ambicije ima FMP koji se u prvom kolu protiv višestrukog prvaka Hrvatske pokazao u dobrom svjetlu i bio ravnopravan protivnik veći dio susreta. I dalje je Čović taj koji ima loptu u posjedu većinu vremena, ali ako je suditi po prvoj utakmicu i drugi igrači će imati veće ovlasti. Nenadić, Bursać i Radanov prije svih. Igre i rezultati će umnogome ovisiti o načinu kako će se uklopiti Ojo i Rowan.

I dok kod snažnog Nigerijca to ide lakše jer diplomac FSU-a i ima fizičke predispozicije koje će teško biti neiskorištene, bek šuter iz  Sjeverne Karoline može imati problema baš kad je u igri zajedno sa Ojom jer ovaj 201cm visoki bek ne može očekivati previše povratnih lopti od Nigerijca koji ipak ne vidi toliko daleko od koša.

Morat će Rowan pronaći drugi način za poentiranje, a to u ovoj koncepciji koju igra FMP može predstavljati problem.

Isto tako u FMP-u moraju naći način kako da potpuno razigraju Radanova koji je pokazao da je veliki talenat i da mora biti „ projekt“ ove momčadi pa i po cijenu nekih poraza koji bi trebali biti bezbolni jer FMP teško da će strijepiti za opstanak.

Iako u sportu ništa, ili skoro ništa nije sigurno, ono što jest je činjenica da nas očekuje uzbudljiva sezona s puno dobrih ili bar neizvjesnih i uzbudljivih utakmica a tamo negdje u ožujku i travnju znat ćemo tko je svoj cilj ostvario. a tko nije.