Intervjui
Bernard Budimir: Vratili smo košarku u kvart, a odluka Saveza je mudra

Bernard Budimir: Vratili smo košarku u kvart, a odluka Saveza je mudra

Na određeni način vratili smo košarku u naš kvart i stigli na mjesto drugog kluba u Zagrebu gdje po mnogo čemu i pripadamo.

I u Dubravi miruju koševi poradi koronavirusa, a sezona iza košarkaša Dubrave Furnir može se proglasiti uspješnom jer je ostanak u ligi kao glavni cilj kluba ostvaren što ističe i predsjednik dr. Bernard Budimir.

Da nam je netko uoči sezone ponudio pet pobjeda nakon dvije trećine prvenstva naravno da bi to odmah prihvatili. Vratili smo se u elitni rang nakon punih osam godina i naravno da nam nije bilo lako slagati momčad i strukturu kluba za natjecanje koje iziskiva veliki trud i znatna financijska sredstva. Jako puno nam je pomoglo sponzorstvo tvrtke Furnir s kojom se nadamo i dalje uspješnoj suradnji. Još od prošlosezonskog doigravanja kada smo u četiri uzastopne utakmice imali punu dvoranu do ovosezonskih utakmica kada smo u nekoliko navrata imali punu dvoranu i podršku navijača sve to nam je dalo motiv i želju da idemo prema naprijed. Na određeni način vratili smo košarku u naš kvart i stigli na mjesto drugog kluba u Zagrebu gdje po mnogo čemu i pripadamo. Mislim da je odluka HKS-a o završetku natjecanja mudra, odgovorna i očekivana sukladno društvenim okolnostima, a nama ostaje da se pripremimo za sljedeću sezonu.

Sezonu je na klupi otvorio Darko Krunić koji je nakon dvije i pol sezone odličnog rada ipak svoje mjesto sredinom studenog mjeseca prepustio Vladimiru Krstiću.

Neizmjerno smo zahvalni Darku na njegovom doprinosu gdje smo praktički u dvije sezone preskočili dva ranga natjecanja. Čovjek koji razumije košarku, ima vrhunske procjene, voli napadačku košarku i koji je sam nakon određenog zasićenja izrazio želju da momčad preuzme netko drugi. Tu je on odigrao veliku ulogu jer je i sam dogovorio dolazak Vladimira Krstića što pokazuje koliku ljubav ima prema klubu. To otvaranje sezone je bilo teško, a pored pobjede kod Škrljeva u domaćim susretima protiv Osijeka i Splita poraze smo doživjeli u samim završnicama. Dolaskom Krstića momčad se podignula na svakom nivou i s dvije uzastopne pobjede protiv Hermesa i Sonika pokazala da nije samo prolaznik u ovoj ligi. Moraju svi znati da smo mi imali najskromniju momčad u ligi po financijama, ali uz rad trenera Krstića koji je još profesionalnije prionuo poslu uspijeli smo se stabilizirati i za nas sezonu završiti na zadovoljavajući način. Na neki način veliko je zadovoljstvo da su dav nekadašnja vrhunska igrača postali uspješni treneri u našem klubu.

Ostanak Osječanina na klupi Lavova čini se kao prirodna stvar.

- Apsolutno. Vladu smo i ranijih godina sezona kontaktirali za radu u klubu, ali tada to nismo mogli realizirati. Uprava kluba daje maksimalnu podršku treneru Krstiću koji je napravio značajan iskorak s našim igračima koji nisu imali iskustvo igranja u HT Premijer ligi, odnosno nitko od njih nije imao naslovne uloge u nekim momčadima. Podigao je momčad i pojedince na višu razinu. Uvjereni smo da kostur ove momčadi možemo zadržati i u slijedećoj sezoni te uz pojačanje ili dva igrati još zapaženiju ulogu. Svjesni smo kakva je financijska situacija u ovom trenutku, ne samo kod nas nego diljem Europe. Izvjesno da nastupa nova recesija i da svi moramo na određeni način sudjelovati u njoj,

Dubravaši su po prvi puta u svoj povijesti imali i jednog igrača iz SAD-a, Chrisa Hortmana koji je imao zapažen ulazak u sezonu, ali kasnije puno skromniji nastup što je rezultiralo i odlaskom krajem siječnja.

- Zahvaljujemo Chrisu što nam je omogućio da lakše prođemo period adaptacije na HT Premijer ligu. Nažalost imao je i kroničnu ozljedu obje pete i to ga je dosta smetalo u njegovoj igri. Nije se najbolje uklopio u viziju i ideje trenera Krstića i nekako je najbolje bilo da dođe do sporazumnog raskida. Njegov odlazak se i nije toliko osjetio jer su drugi igrači na kvalitetan način iskoristili priliku.

Veliki broj igrača koji je ponikao u Dubravi sada kruh zarađuje u inozemstvu. Može li se slijedeće sezone očekivati neki povratak.

- U ovom trenutku je teško govoriti o tome. Pratimo karijere naših bivših igrača. Naravno da naše financijske mogućnosti nemogu pratiti njihove zahtjeve i uvjete koje imaju vani, ali mi svako ljeto pregovaramo s nekim od tih igrača pa se tako nadamo da ovo ljeto netko od njih se može vratiti u klub i biti značajno pojačanje treneru Krstiću.

Dubrava je košarkaški živnula i uz tradicionalni Božićni U14 turnir sada ima i seniorsku momčad u elitnom razredu naše košarke.

- Utakmice protiv najboljih klubova Hrvatske puno su nam pomogle u promociji košarke koja u ova teška vremena sve više ide prema amaterizmu. Moram istaknuti zadovoljstvo radom omladinskog pogona koji unatoč određenim problemima s brojem termina za trening radi dobar posao. Idemo prema tome da slijedeće sezone i taj segment kluba dignemo na viši nivo - zaključio je ovaj Budimir.