Hrvatska
VIDEO: Beskrajan dan

VIDEO: Beskrajan dan

Autor: Paulo Sarić

Bogdanović nije mogao sam.

Hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je u osmini finala Europskog prvenstva od Rusije rezultatom 78-101. Bez plana B, osim ako plan B nije bio staviti daleko najboljeg obrambenog igrača Hrvatske na daleko najboljeg napadača Rusije i bez ikakve momčadske igre u napadu nije ni moglo završiti drugačije. Ne treba valjda ni spominjati da je plan B morao biti – plan A pošto na kalendaru već 253 dana piše 2017., a ne 2007. godina. Nezaustavljivi Aleksej Šved susret je završio s 27 poena i 12 asistencija te je praktički sam odveo Rusiju u četvrtfinale. Hrvatskoj niti izvrsna partija Bojana Bogdanovića koji je ubacio 28 nije bila dovoljna.

Glavna obrambena taktika naše reprezentacije bila je staviti Marka Tomasa na najboljeg ruskog igrača Alekseja Šveda, no to se pokazalo kao potpuni promašaj. Iako nekoć fantastičan obrambeni igrač, Tomas večeras nije mogao staviti soli na rep najboljem ruskom igraču. Šved je utakmicu otvorio s dvije trice i nagovijestio izvrsnu predstavu. Hrvatska se predvođena Bojanom Bogdanovićem brzo vratila u susret, te je nakon trice Tomasa povela 11-10. Tada je izgledalo da se susret vratio u ravnotežu. No, obrana od početka nije funkcionirala. Šved je radio što je htio, zabijao kad je htio, a uz to je i razigravao svoju momčad. Rusi su prvu četvrtinu završili s plus dva, ali puno veći problem od toga predstavljalo je čak 25 primljenih koševa.

FOTO: fiba.basketball

Dodatni je problem bila vrlo brza treća osobna Krunoslava Simona na samom otvaranju druge dionice koja ga je eliminirala na duže vrijeme iz igre. Švedu su se priključili Zubkov i Mozgov, pa je Rusija otišla na plus šest, a Hrvatska je ponovno proigrala tek nakon što je u igru ušao Ivan Ramljak koji je jedini mogao makar usporiti najboljeg ruskog igrača. Zašto se tome nije pristupilo od početka ostaje pitanje. Nije moguće da izbornik Petrović smatra da je Marko Tomas u 2017. godini bolji obrambeni igrač od Ramljaka. Da to vidi bilo je dovoljno pogledati nekoliko utakmica Jadranske lige.

Problem je predstavljao i napad s čime Hrvatska već godinama ima problema. Ukoliko igru nose dva igrača kao što je već godinama pravilo u našoj reprezentaciji jasno je da je igra – predvidljiva. Tako je bilo i ovaj put. Rusi su „pustili“ Bogdanovića da zabije svoje, te su zatvorili ostale opcije svjesni da će momčadska igra teško stvoriti otvorene šuteve. A to je momčadi koja ima Mozgova pod košem i ovakvog Šveda u napadu bilo i više nego dovoljno. Ipak, sve do poluvremena Hrvatska je bila u utakmici. Iako su Rusi u posljednjem napadu napravili ono što su valjda svi koji su igrali ili makar gledali košarku znali da će napraviti i preko Mozgova otišli na 42-46, dvoboj je i dalje bio otvoren.

No, ne zadugo.

FOTO: fiba.basketball

Ključnom se pokazala treća četvrtina. Rusija je nastavila u istom ritmu, Šved je nastavio zabijati, a Hrvatska je počela trokirati. Serijom 3-14 izabranici Sergeja Bazareviča su otišli na dvoznamenkastu prednost i više se nisu osvrtali. U posljednjih deset minuta ušlo se s 57-72 i premda je nada i dalje postojala, ona je bila varljiva. Izbornik Petrović je pokušao s Popovićem i Simonom, no to u utakmici u kojoj je obrana bila najveći problem nije moglo proći. Kulagin je u 32. minuti odveo Rusiju na plus 20, a svom trudu i svim naporima Bojana Bogdanovića koji je zaista dao sve od sebe i jedini je pokazivao kvalitetu i moć na nešto napravi u napadu, jedino pitanje do kraja utakmice bilo je hoće li Rusija proći stotku.

Jest. Za to se pobrinuo Kulagin 52 sekunde prije kraja.

Šarić? Očito je da je odigrao loše. Ne samo statistički, ne samo u napadu, već i u obrani. Samo 21 posto šuta i tek dva skoka svakako su premalo za igrača takvog kalibra i takve reputacije. U budućnosti će trebati bolje. Prateći Šarićevu karijeru do sada, ne sumnjamo da će tako i biti. Iako već postaje simptomatično da najbitnije (eliminacijske) utakmice reprezentacije u pravilu igra loše.


Uz izvrsnog Šveda koji je na parketu izgledao kao mješavina Stevea Nasha i Stepha Curryja, a takvim ga je napravila obrambena taktika naše momčadi, Ruse su predvodili Zubkov i Kulagin koji su zabili 14 koševa. Kod Hrvatske uz fantastičnog Bojana Bogdanovića treba istaknuti Ivana Ramljaka koji je jedini ostavio pozitivan dojam, pogotovo u obrani gdje je uvelike otežao posao večeras ubitačnom Švedu.