Time-out
VREMEPLOV Beskrajno putovanje Jugoplastike u – podvig

VREMEPLOV Beskrajno putovanje Jugoplastike u – podvig

Autor: Koš magazin Žarko Dapčević Daba Photo: KK Split

Predivno novogodišnje košarkaško štivo.

U okviru drugog kola Kupa Radivoja Koraća u sezoni 1972/73 košarkaši Jugoplastike trebalI su 3. prosinca 1973. gostovati u Bugarskoj kod Balkan Botevgrada. 

Plan je bilo avionom iz Splita doći do Beograda, a potom autobusom do Botevgrada, ali planovi su bili jedno, a realnost nešto sasvim drugo, piše za Koš magazin Žarko Dapčević Daba

Tih dana je u Splitu neočekivano pao snijeg, a potom i ledena kiša koja je okovala aerodromsku pistu pa je bilo nemoguće poletjeti. Pribjeglo se jedinom mogućem rješenju –  putovanju vlakom do Beograda. Tih godina vlakovi su, kao najpovoljnije prijevozno sredstvo, bili obično prepuni.

Klub je osigurao mjesta za igrače, ali kada su košarkaši vidjeli mnoštvo žena s malom djecom u rukama pokazali su humanost i ustupili svoja mjesta. Kako nevolja obično ne dolazi sama, dizel lokomotiva se pokvarila što je ionako dug put produžilo za tri sata. Nakon cjelonoćnog putovanja košarkaši Jugoplastike konačno su  stigli do Beograda, ali tu nije bio kraj njihovog problemima.

Ispostavilo se da se autobusom neće stići na vrijeme na utakmicu u Botevgrad, pa se krenulo u potragu za čarter letom do Sofije. 

Dok se tražio avion košarkaši su imali par sati odmora u hotelu Palas, u kojem su redovno odsjedali kad su igrali u Beogradu. Vodstvo kluba je grozničavo tragalo za rješenjem problema i na kraju je avion pronađen. Ustvari dva. Tako je ekspedicija Jugoplastike s beogradskog aerodroma krenula u dvije Cesne. U svakoj od njih smjestilo se po sedam putnika. Na kraju su sretno stigli do Sofije gde ih je čekao autobus koji ih je potom prevezao do Botevgrada.

Na utakmicu su stigli deset minuta prije početka. Igrači su bili umorni, neispavani, možda i gladni. Sve to je utjecalo da domaća ekipa Balkana nanese težak poraz Jugoplastici, bilo je  91-62. Za revanš u Splitu Bugari su imali  ogromnih 29 poena prednosti.

Momčadi su nastupali u sljedećim sastavima:

Balkan Botevgrad:  Petkov 10, Donoski, Vodeničarski 10, Mihajlov 6, Romanski 18, Radulovski, Canev 10, Ivanov 1, Andrejev 18, Hristov 18.

Jugoplastika : Tudor 4, Grašo, Manović 2, D. Tvrdić, Macura 10, R. Tvrdić 13, Šolman 22, Krstulović 9, Prug, Grgin.

Problemi su te počeli. Na povratku istim onim Cesnama na krilima se hvatao led, pa su se iskusni piloti s leta na 3 000 metara visine spustili na tisuću metara. Do Beograda se stiglo bez većih problema, ali kada su istim avionima nastavili za Split, negdje između Valjeva i Sarajeva, utvrđeno je da let ugrožava veća količina leda koji se nakupio na krilima. Piloti su se odlučili na povratak u Beograd. Putovanje je nastavljeno i konačno završeno tek sutradan, Jugoplastika se redovnom linijom vratila u Split.

Po povratku kući KK Jugoplastika se javno zahvalila tandemima pilota P.Popović- Mandić  i B. Popović- Markičević, koji su ih odvezli  do Sofije i nazad. U slučaju da se Jugoplastika nije pojavila na utakmici u Bugarskoj bila bi kažnjena eliminacijom i novčano s 4.000 ondašnjih njemačkih maraka.

Tek što su se malo odmorili, 6. prosinca 1973. čekao ih je revanš protiv Balkana. Malo tko je vjerovao u čudo, ali igrači su rekli da će pokušati nadoknaditi minus od 29 poena.

Čuda se ponekad u sportu događaju. Jedno se te večeri dogodilo u Splitu. Rato Tvrdić, Damir Šolman i ostali momci u žutim dresovima u uzavreloj atmosferi u dvorani na Gripama pobijedili su  ekipu Balkana 104-73 (+31) i izborili plasman u četvrtfinale Kupa Radivoja Koraća.

Početak nije nagovještavao sretan kraj. Jugoplastika se u prvom poluvremenu mučila, vodila je od 7 do 10 poena razlike, ali to je bilo daleko od onoga što joj je trebalo za prolaz. Početkom drugog poluvremena domaća ekipa zaigrala je kao preporođena, a nakon prvih šest minuta na semaforu je stajalo 63-41. To je igračima i navijačima dalo dodatnu vjeru da je čudo moguće, što se na kraju i dogodilo. Junak susreta s 38 poena bio je Rato Tvrdić. Evo svih aktera te nezaboravne utakmice:

Jugoplastika:  Tudor 2, Grašo, Manović 3, Macura 21, R. Tvrdić 38, Šolman 29, Krstulović 5, Prug 6, Grgin.

Balkan:  Doufev, Petkov 13, Donovski, Vodeničarski 6, Romanski 13, Radulovski 4, Mihajlov 12, Čanev 12, Ivanov 4, Hristov 9.