Hrvatska
Bez iznenađenja u Sinju. Zadar uz dosta muke svladao Alkar i izborio završnicu Kupa „Krešimir Ćosić“

Bez iznenađenja u Sinju. Zadar uz dosta muke svladao Alkar i izborio završnicu Kupa „Krešimir Ćosić“

Autor: Paulo Sarić

Nova dobra partija Domagoja Vukovića.

Košarkaši Zadra u neizvjesnom su susretu u Sinju svladali Alkar rezultatom 75-84 i izborili plasman na završni turnir Kupa „Krešimir Ćosić“. Domaćini su punih 35 minuta ozbiljno prijetili, no na koncu im je ponestalo snage i koncentracije za veliko iznenađenje i ponavljanje davne 1983. godine kada su na domaćem terenu šokirali goste iz Donatova grada.

Za razliku od posljednjih nekoliko utakmica, Zadrani su bolje otvorili susret i na samom startu poveli 0-8. Gosti su u prvoj dionici u par navrata koketirali s dvoznamenkastom prednošću, no dvije trice Gabrijela Marića vratile su Sinjane u igru i nagovijestile buđenje Alkara. Ono je došlo na prijelazu iz prve u drugu četvrtinu kada je Srđan Brocić započeo a Ivan Kučan dovršio seriju domaćina 11-0 nakon koje je semafor pokazivao 28-23. Sušu Zadra polaganjem je prekinuo Akos Keller, no igrači Damira Milačića ubrzo su povezali konce napadačke igre pa smo sve do poluvremena gledali izjednačenu košarku. Tome je najviše kumovala porozna obrana gostiju koji su do odlaska u svlačionice primili 48 poena, pa se u nastavak krenulo s početnih pozicija.

Utakmica je bila otvorena sve do sredine treće četvrtine kada su plavo-bijeli konačno odbacili okove i krenuli u nalet. Punih su šest minuta Zadrani zaključali prilaze svom košu što su iskoristili da se serijom 0-12 odvoje na 53-62 i sagrade prednost koju nisu ispuštali do kraja susreta. U tom je naletu bitnu defenzivnu rolu odigrao Muhammed Bashir Ahmed koji je uporno disao za vratom sinjskim razigravačima ne dopustivši im da razviju svoju igru. Ipak, uporni Sinjani se nisu predavali te su prijetili sve do 36. minute kada je Fran Jacović tricom primakao svoju momčad na minus četiri (68-72).

No, to je bilo sve od Alkara.

Dalekometni ubačaji Domagoja Vukovića i Bryona Allena ubrzo su odveli Jusupove trupe na dvoznamenkastu razliku koja im je trasirala put do završnog turnira Kupa „Krešimir Ćosić“.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Domagoj Vuković s 23 poena i deset skokova, bez promašaja iz igre, dok je domaćine predvodio dvojac Kučan-Neal sa 18, odnosno 17 koševa.