Hrvatska
Regija
„Bijeli dim“ u Zadru. Stari trener i novo lice na Višnjiku

„Bijeli dim“ u Zadru. Stari trener i novo lice na Višnjiku

Trener Ante Nazor potpisao je dvogodišnji ugovor s dalmatinskim abaligašem.

Nakon nekoliko tjedana 'šutnje koja je glasno odjekivala', danas je nad Višnjikom primijećen „bijeli dim“. KK Zadar ima novog trenera! Odnosno, KK Zadar ima – starog trenera. Klub iz Donatovog grada i naredne će sezone voditi 40-godišnji Splićanin Ante Nazor koji je u fotofinišu spasio svoju momčad od ispadanja iz ABA lige te ga je pet sekundi dijelilo od plasmana u finale hrvatskog prvenstva.

– Velika je čast i privilegija biti trener Zadra. Sretan sam što sam opet tu, što smo produžili suradnju i što smo se uprava i ja našli na istom putu i u istoj košarkaškoj filozofiji. Puni entuzijazma smo okrenuti idućoj košarkaškoj sezoni – kazao je za početak novi-stari trener KK Zadar i nastavio – već nekoliko dana intenzivno radimo. Gledamo pojačanja, glavne i pomoćne igrače, ali i igrače iz omladinskog pogona koji trebaju biti osposobljeni, kako bismo sve ukomponirali na najbolji mogući način. Raduje me da je uprava maksimalno ozbiljno shvatila ovaj prijelazni period od 1. lipnja do početka priprema u osmom mjesecu kao period u kojem se odvijaju glavne stvari, i što se tiče napretka mladih igrača, i što se tiče sastavljanja 'rostera', ali i što se tiče postavljanja filozofije igre. Ne samo u seniorskom pogonu, već i u cijelom klubu. To je jednako bitno razdoblje kao i pripreme ili natjecateljski dio sezone te smo puni entuzijazma krenuli da sve stavimo na zdrave noge.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Staviti klub na zdrave noge… Sintagma toliko puta ponavljana u zadarskoj košarci, posljednjih se godina uglavnom odnosila na smanjenje ulaganja u seniorsku momčad i omladinski pogon, bez bitnog zaokreta u sportskoj politici. Svaki trener bi imao svoju ideju kako postaviti igru prve ekipe, no nedostajao je kontinuitet. U ovom su desetljeću tek dvojica stratega dobila priliku da najesen nastave započeti posao i oba je puta to rezultiralo – uspješnom sezonom i mirnim brođenjem „Jadranom“.

Ante Nazor jedan je od njih, prvi koji je dvaput dobio priliku nastaviti graditi što je započeo.

Rekao sam direktoru da prvo moramo napraviti razgovor sa svim potencijalnim igračima koji se uklapaju u našu filozofiju igre, a to je prije svega dinamična igra. Trebamo se maksimalno ubrzati, podići obrambenu agresivnost i iskoristiti potencijale igre bez lopte te skakačke i trkačke potencijale. Unutar toga ćemo prvo napraviti razgovor sa zadarskim igračima, ali i igračima sa šireg dalmatinskog područja - igračima iz Splita ili Šibenika koji poznaju naš specifičan antropogen. Sljedeći korak će biti stranci koji će biti nadogradnja, a ne igrači o kojima ovisimo. To nije pravi put! Moramo stvoriti platformu i jezgru dalmatinskih igrača koji će to znati cijeniti na terenu – dodao je 40-godišnji Splićanin koji je s dalmatinskim abaligašem potpisao dvogodišnji ugovor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Većina prošlosezonskih igrača Zadra ima „odriješene ruke“ što treneru Nazoru daje slobodu da složi momčad po svome guštu. Otežavajući će faktor, kao i uvijek, biti financije, no dojam je da se ove sezone krenulo – na vrijeme. Ipak, ništa ne ide preko noći.

Neki igrači koje bismo željeli dovesti još uvijek igraju, pa se neke stvari ne mogu riješiti preko noći. Trebamo pustiti da prvenstva završe i obaviti razgovore, nakon čega ćemo vidjeti hoće li stvari krenuti u tom smjeru. Sigurno da nećemo moći potpisati sve igrače koji su pogodni za ono što hoćemo, ali imamo alternative. Imamo i plan B i plan C. Maksimalno ozbiljno smo pristupili situaciji.

Osim nezadovoljavajućih rezultata seniorske momčadi koja je do kraja travnja strepila hoće li ostati među regionalnom elitom, a nemojmo se zavaravati upravo je ABA liga posljednjih godina lakmus papir zadarske sezone, najviše je zamjerki upućenih Anti Nazoru bilo vezano uz minutažu mladih igrača. Govori se o pomlađivanju momčadi, a mladići poput Jure Planinića većinu utakmica provedu sjedeći na klupi.

U nekom bih se pogledu složio s vama, ali u drugome ne bih. Spomenuli ste Planinića, a on je lani itekako dobio priliku. I što se tiče juniorskog dijela i što se tiče ulaska u seniore. No, moramo biti načisto da mladi igrači moraju po točno određenim kriterijima ulaziti u seniorsku momčad. Ne samo Jure, već bilo tko. Ne po principu „pusti dijete da se igra“ ili „daj djetetu šansu“. Mladi igrač mora zadovoljiti apsolutno sve kriterije što se tiče obrane, ali i što se tiče taktičke uravnoteženosti, kondicijske spreme i timske igre – smatra najdugovječniji trener Zadra u ovom desetljeću.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kako bi se to postiglo pribjeglo se prokušanom receptu. „Dane otvorenih vrata“ prvi je uveo Zmagoslav Sagadin još u vremenu dok je „Bog hodao po zemlji“, a Zadar je tada dobio Juru Škifića. Sličnom se, ako ne i boljem, ishodu nadaju i ovaj put u dalmatinskom klubu.

Narednih će tjedana naglasak biti na radu s mladićima iz omladinskog pogona, ali to nije sve…

Tu je i David Škara koji je posljednje četiri godine studirao u SAD-u te je sada na raskrižju hoće li s nama potpisati ugovor ili će ići dalje. Igrači uvijek mogu doći na probu. Vrata su otvorena svakome tko misli da može igrati u Zadru. Mi smo tu i radimo cijelo ljeto – zaključio je Nazor.