Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Bila je to više prijateljska utakmica

FOTO: Bila je to više prijateljska utakmica

Autor: KK Cedevita

Rimac najbolje opisao susret Cedevita-Zenit.

U posljednjem kolu H skupine Top 16 faze Eurokupa 7Days Cedevita je u Košarkaškom centru Dražen Petrović izgubila od Zenita 79:75 i tako se od spomenutog natjecanja oprostila porazom.

Rezultat uoči posljednje četvrtine bio je izjednačen (55:55), a sve je odlučeno u posljednje tri minute. Na 3:17 min. do kraja susreta Edo Murić zabio je za izjednačenje 70:70, a nakon što su gosti preko Jalena Reynoldsa i Evgenija Voronova otišli u vodstvo 73:70, Cedevita više nije uspjela izjednačiti ili povesti. Imali su domaćini na 58 sekundi do kraja priliku za izjednačenje kad je Justin Cobbs promašio tricu, no u završnici je Zagrepčanima nedostajalo i malo sreće.

Prvi put je Cedevita na dvocifrenu prednost došla kad je Toni Katić na 4:18 min. do kraja prvog poluvremena zabio tricu za prednost domaćina 33:23, a trener gostiju Joan Plaza u tom je trenutku pozvao timeout. Tom tricom Katić je ujedno zaključio seriju Cedevite 10-2, koju je poslije timeouta ubačajem za dva prekinuo Anton Puškov, a prvo poluvrijeme naposljetku je završeno s 39:32 u korist Zagrepčana.

Prednost koju je Cedevita izborila u drugoj dionici, Rusi su brzo dostigli. Drugo poluvrijeme otvorili su serijom 10-1 i kad je Ilia Usolcev na 5:22 min. do isteka treće četvrtine zabio za vodstvo Zenita 42:40 timeout je pozvati morao Slaven Rimac. Zagrepčani su se poslije opet došli u vodstvo i u zadnjih bi 10 minuta ušli s +4 da na 2.2 sekunde prije završetka treće dionice Jarrod Uthof nije pogodio tricu i slobodno bacanje.

Katić je odigrao jednu od boljih utakmica ove sezone i s 15 poena, šest asistencija i dvije blokade bio je prvi strijelac, asistent i bloker Cedevite. Andrija Stipanović je utakmicu završio s 13 poena, sedam skokova i sedam asistencija, a Jacob Pullen je upisao 13 poena i tri asistencije.

Goste su predvodili Reynolds sa 17 poena i devet skokova te Uthoff s 14 poena i četiri skoka.

Slaven Rimac, trener Cedevite: "Gledao sam da svi budu u nekoj normalnoj minutaži, tako da sam u nekim trenucima razbio ritam. S druge strane, i kod Zenita su neki igrači koji inače nisu imali veću minutažu dobili šansu. Bila je to više prijateljska utakmica, ali na kraju je bila zaslužena pobjeda Zenita. Na kraju smo imali dvije izgubljene lopte i propustili dva-tri skoka u napadu i to je presudilo. Kad utakmica nema značaj logično je da se igrači opuste i, bez obzira koliko pričaš, osjeti se da nema naboja koliko treba. S druge strane, igrači osjete i da mi treneri s izmjenama kalkuliramo. Čovjek bi s jedne strane želio sačuvati igrače od ozljeda, a s druge strane htio bi i pobijediti utakmicu. Meni je danas bilo bitno da svi dobiju minutažu, gdje nećemo ubiti igrače. Mi smo uspjeli to napraviti. Nažalost, nismo uspjeli pobijediti, no čeka nas utakmica protiv FMP-a i završnica Kupa."

Toni Katić, razigravač Cedevite: "Žao mi je što nismo ostvarili tu jednu pobjedu da se u boljem raspoloženju oprostimo od Eurokupa i sada se okrećemo ABA ligi. Dopustili smo im puno laganih koševa i onda su oni u drugom poluvremenu počeli igrati. To nam se dogodilo i protiv MoraBanc Andorre i mislim da je to glavni uzrok poraza."

Joan Plaza, trener Zenita: "Nisam sretan s ovom utakmicom. Svi znaju da mi ne možemo proći u četvrtfinale, no igrači su trebali pokazati karakter. U svakoj utakmici treba se truditi. Nisam sretan kako smo otvorili smo utakmicu. Imali smo puno grešaka. Igrali smo za sebe, a ne za ime kluba na dresu. U drugom poluvremenu smo se popravili i prikazali smo se u boljem svjetlu, no ne želim svoje igrače tjerati da rade ono što je njihov posao."