Europa i Svijet
Bitka za Moskvu se nastavlja - Shved i Gill srušili CSKA

Bitka za Moskvu se nastavlja - Shved i Gill srušili CSKA

Autor: Saša Ćirić

S(p)retniji u napetoj završnici su bili domaćini, a kod gostiju Sergio Rodriguez nije bio na razini partija iz prethodnih dvoboja.

Alexey Shved je u karijeri odigrao puno važnih utakmica, mnoge od kojih su bile upravo u dresu moskovskog CSKA. U tridesetoj godini života igra najbolju košarku u karijeri, a ima i dovoljno iskustva da zna što je potrebno za uspjeh momčadi. Znao je da mora preuzeti odgovornost na svoja leđa i upravo to je i učinio.

Početak utakmice je bio iznimno nervozan, što se i očekivalo od ovih momčadi. Gosti startaju s pet poena, da bi prvi ubačaj za domaće ostvario Shved 7:24 prije kraja četvrtine. Već u idućem posjedu postiže tricu, te nagovještava svoju dobru šutersku izvedbu. Tim poenima je započeta serija domaćih 17-6, kojom su dvije minute prije kraja prvog dijela poveli s +6 (17-11). CSKA ipak uspijeva smanjiti, te se na prvi odmor odlazi s rezultatom 17-15.

U drugoj dionici utakmice su treneri naredili svojim momčadima snažniji angažman u napadačkom dijelu. Prvi su to uspjeli kapitalizirati igrači Georgiosa Bartzokasa, jer su u prve tri i pol minute napravili seriju 10-2, kojom su otišli na dvoznamenkastu razliku (27-17). Dimitris Itoudis vadi Willa Clyburna nakon nekoliko pogrešaka, te u igru vraća Corya Higginsa. Upravo su Higgins i Othello Hunter u narednom razdoblju nosili napad gostiju, te do kraja četvrtine vratili utakmicu u egal. Rezultat je izjednačio Sergio Rodriguez sjajnom tricom preko ruke pet sekundi prije kraja poluvremena, ali lukavi Shved izvlači dva bacanja na samom isteku četvrtine te se na veliki odmor odlazi s rezultatom 44-42.

Shved otvara košem, svojim šesnaestim, i treću četvrtinu. Gosti ipak preko Nikite Kurbanova i Higginsa opet prelaze u vodstvo nakon dvije minute igre. Higgins briljira u tim trenucima - već je na 24 poena. CSKA veći dio četvrtine drži prednost između jednog i četiri poena prednosti, ali Shved i Anthony Gill u tim trenucima ubacuju u višu brzinu i vraćaju prednost na stranu domaćih. Vjerovali ili ne, ali njih dvojica su bili jedini strijelci za Khimki u trećoj četvrtini - Shved je postigao deset, a Gill šest poena. Rezultat nakon 30 odigranih minuta je 60-57.

Četvrta četvrtina započinje sjajnim zakucavanjem Gilla uz prekršaj Kurbanova. U idućoj akciji Shved blokira Higginsa, što je gostujući strateg vidio kao prekršaj, ali je pretemperamentno reagirao i bio za to nagrađen tehničkom greškom. Shved je pospremio slobodno bacanje, a Thomas Robinson u idućoj akciji diže razliku na 65-57. Iskusni gosti se u tim trenucima konsolidiraju, te preko Huntera i Clyburna vraćaju rezultat u egal, na 65-65. Ključan moment završnice se zbiva na 3:30 prije kraja. Khimki ima ubačaj u igru s čeone linije, a na semaforu za napad im svijetli tri sekunde. Loptu prima Tyler Honeycutt gotovo na centru, jednim driblingom dolazi na otprilike osam metara i pogađa tricu za 71-65. U samoj završnici utakmice domaći zatvaraju Higginsa, te je Rodriguez primoran igrati jedan na pet. Nije on bio neuspješan, postigao je sedam od posljednjih osam poena CSKA, ali u trileru slobodnih bacanja domaći nisu pokleknuli. Konačni rezultat utakmice (79-73) postavlja Charles Jenkins i slavlje domaćih može početi.

U redovima Khimkija su dva igrača obilježila utakmicu s indeksacijom od 29 bodova - Shved (27 poena, 4 skoka, 4 asistencije) i Gill (22 poena, 7 skokova). U redovima CSKA su najistaknutiji pojedinci bili Higgins (26 poena, 5 skokova, 35 PIR), Hunter (16 poena, 12 skokova) i Rodriguez (15 poena, 8 asistencija).

Četvrta utakmica se igra u petak, 27. travnja u 19:00.