Europa i Svijet
Hrvatska
Bivši hrvatski reprezentativac pronašao novi klub

Bivši hrvatski reprezentativac pronašao novi klub

Autor: Paulo Sarić

Iskusni se razigravač nakon godinu dana izbivanja vratio u Italiju.

Amerikanac koji je prije tri godine nosio dres hrvatske reprezentacije Oliver Lafayette vratio se u Italiju i potpisao ugovor s Virtusom iz Bologne. Iskusni 33-godišnjak rođen u Baton Rougeu sveučilišnu je karijeru proveo na Blinn Collegeu i Brown Mackie Collegeu prije nego se prebacio na University of Houston. Tijekom svoje posljednje amaterske sezone prosječno je ubacivao 15.7 koševa i hvatao četiri skoka po susretu. Nakon što nije izabran na draftu do najjače lige svijeta se pokušao probiti preko Fort Wayne Mad Antsa te je pri kraju sezone dobio šansu u Boston Celticsima. U NBA ligi je odigrao tek jednu utakmicu, ali na koncu će ostati upisano da je u njoj zabio sedam koševa, uz četiri skoka i dvije asistencije.

Hrvatska ga je publika imala priliku upoznati 2010. godine kada je nekoliko tjedana nosio dres Partizana, a sezonu je završio u izraelskom Maccabi Ashodu. Prvi izlazak na veliku europsku scenu, ne računajući kratkotrajnu beogradsku epizodu, imao je u Anadolu Efesu gdje se etablirao kao igrač. U narednih je pet sezona promijenio isto toliko klubova, a sa svakim od njih je nastupao u europskim natjecanjima. Lani je nosio dres Unicaje iz Malage gdje je imao ulovu veterana s klupe te je za 12.6 minuta koliko je u prosjeku provodio na terenu zabijao 4.7 poena uz 1.8 asistenciju u prosjeku.

Iako nikada nije igrao niti za jedan hrvatski klub 2014. je nastupio za hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj gdje je naša reprezentacija ispala u osmini-finala od kasnije brončanih Francuza upisavši polovičan učinak od tri pobjede i tri poraza. Lafayette je na jedinom velikom turniru na kojemu je nastupao u dresu Hrvatske doprinosio s 5.8 koševa, 3.7 asistencija i dva skoka u prosjeku.


Sezona u Bologni bit će mu druga koju će provesti u Italiji pošto je prije dvije godine nosio dres milanske Olimpije.