Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Nekašnji igrač Šibenika preuzeo Lavove

Nekašnji igrač Šibenika preuzeo Lavove

Autor: Paulo Sarić

Sarajlija na čelu švedske reprezentacije novi je strateg finalista švicarskog prvenstva.

Vedran Bosnić novi je trener Lions de Genève. U našoj javnosti malo poznati stručnjak pridružio se pravoj maloj koloniji u redovima ženevskog sastava. Rođeni Sarajlija karijeru je počeo u redovima Bosne, no zbog rata je bio prisiljen napustiti rodni grad i sklonište tražiti u Hrvatskoj. Prvu je sezonu odradio u redovima Šibenika, da bi potom prešao u Slobodu iz Tuzle. U dugoj karijeri u kojoj je promijenio čak 15 klubova najduže se zadržao upravo u gradu soli, a regionalnoj je publici možda ostao u sjećanju dok je nosio dres Bosne 2002. godine. Igrao je i u litavskom Lietuvos Rytasu, da bi se pred kraj karijere skrasio u Švedskoj gdje je i započeo trenersku karijeru.




Prvo je bio pomoćni trener u Södertäljeu, da bi 2010. godine preuzeo mjesto glavnog stratega Kraljeva. Već je prve sezone na klupi švedske momčadi osvojio nagradu za trenera godine, a naredne je sezone započeo dominaciju nacionalnom košarkom skandinavske države osvojivši četiri uzastopne titule. To mu je donijelo i poziv na klupu švedske reprezentacije s kojom je u dva navrata ostao za dlaku prekratak i nije se uspio kvalificirati na europske smotre. Nakon poraza u ovogodišnjem finalu napustio je klupu momčadi iz grada nedaleko od Stockholma. Na novi angažman nije trebao dugo čekati te je jučer potpisao ugovor s finalistom švicarskog prvenstva.

- Moja obznana da odlazim u drugu državu izazvala je pravi mali potres u Švedskoj. Izuzetno sam uzbuđen što ću raditi u Švicarskoj koja je puno više od zemlje kvalitetnih satova i vrhunske čokolade. Šestogodišnji sin mi se zove Leon, možda je to nekakav znak. Još od prosinca se spremam za promjenu sredine i potrudit ću se napraviti sve da dođemo do titule. Cilj mi je učiniti sve kako bi klub krenuo naprijed i počeo osvajati naslove na redovnoj bazi. Prvi prioritet mi je nagovoriti Roberta Kovača i Marka Mlađana da ostanu s nama – izjavio je trener sa bosanskim, hrvatski i švedskim papirima za Tribune de Genève.