Europa i Svijet
Bivši igrač Zadra srušio Hrvatsku

Bivši igrač Zadra srušio Hrvatsku

Autor: Teo Cilar

Loša igra Hrvatske i poraz na startu kvalifikacija u Nizozemskoj.

Igrač kojega se KK Zadar odrekao nakon tri mjeseca u prošloj sezoni, Yannick Franke bio je nezaustavljiv za Hrvatsku obranu te je s 24 poena i pet skokova odveo Nizozemsku do prve pobjede u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Franke je polovicu svojih koševa ubacio u posljednjoj četvrtini. 

Nizozemska-Hrvatska 68:61 (18:13, 15:18, 17:17, 18:13)

Nizozemska: Franke 24, Williams 6, De Jong 4, Kloof 5, Hammink 5, Van der Maars, Schaftenaar 10, Oudendag 5, Bieshaar, Norel 3, Voorn 6, Kok. 

Hrvatska: Mavra, Krušlin 19, Katić 6, Sobin 2, Mustapić, Planinić 4, Bilan 4, Bošnjak, Barać 2, Ramljak, Božić, Šakić 24.

Kompletna statistika utakmice

Užasno loš ulazak u utakmicu imala je Hrvatska u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Nizozemskoj. Domaćini su krenuli u utakmicu serijom 8:0 u kojoj je kapetan De Yong ubacio četiri poena. Hrvatska je svoje poene čekala punih pet minuta i pet sekundi kada Filip Krušlin ubacuje tricu. Iduću minutu i 40 sekundi s niti jedne strane nije bilo poena, a Željko Šakić postiže oba slobodna bacanja za 8:5. Nizozemska na 1:17 do kraja četvrtine bježi na 14:7. Hrvatska tada radi seriju 6:1 i prilazi na 15:13, ali četvrtina završava loše po našu reprezentaciju jer tricu postiže Hammik za 18:13. 

Nakon što je Josip Sobin smanjio na 21:20, domaćini opet bježe na osam poena razlike, a nešto kasnije poslije dvice Šakića uslijedila je trica bivšeg igrača Zadra Yannick Frankea, a odmah potom i dvica za najviših plus 11 na susretu, točnije 33:22 na dvije i pola minute do kraja prvog poluvremena. Na krilima Šakića Hrvatska radi seriju 9:0 u preostalom periodu i prilazi na samo minus dva.


Nizozemska je u dva navrata treće četvrtine imala po sedam poena razlike, ali u završnici četvrtine Hrvatska izjednačuje rezultat na 48:48 poslije dvice Borisa Baraća i jednog pogođenog slobodnog bacanja Krušlina. Na samom kraju četvrtine Williams polaže za vodstvo Nizozemske 50:48.

Dvije minute i 10 sekundi nismo vidjeli poena s niti jedne strane u odlučujućoj dionici. Šakić tada poravnava na 50:50, a minutu i pola kasnije pogađa dva bacanja za vodstvo Hrvatske 50:52. Šakić je opet bio u glavnoj ulazi malo poslije kada iznuđuje nesportsku i pogađa oba bacanja za 50:54. Prve poene u posljednjoj dionici domaćini pogađaju iz slobodnih bacanja i to nakon pet i pola minuta igre. Nakon promašaja Tonija Katića, točnije poslije blokade Koka, Ivan Ramljak radi nesportsku na Frankeu koji pogađa jedno od dva bacanja, ali odmah idući napad je oba puta uspješan i dovodi domaćine u vodstvo 55:54. Ramljak je promašio sljedeći napad (0/8 šut) a u sljedećem napadu Nizozemske radi peti faul što domaćini koriste i odlaze na 57:54. Hrvatska do kraja nije uspjela preokrenuti, nezaustavljiv je u tim trenucima bio Franke koji odvodi Nizozemsku do pobjede protiv slabe Hrvatske danas.


Najbolji u redovima Hrvatske bio je Šakić s 24 poena i šest skokova dok je 19 uz pet skokova ubacio Krušlin. Oba igrača su nažalost promašivala ključne šuteve u završnici utakmice, ali više od toga brine da nije bilo nikoga raspoloženoga uz njih. Samo još jedan igrač da im se priključio, Hrvatska bi vjerojatno dobila ovu utakmicu. Tu prvenstveno mislimo na Mira Bilana koji je susret završio s četiri poena i četiri skoka uz šut iz igre 1/7.