Regija
VIDEO: Bivši igrač Zadra srušio Split

VIDEO: Bivši igrač Zadra srušio Split

Autor: Teo Cilar

Previše grešaka košarkaša Splita u završnici utakmice protiv Krke.

Košarkaši Krke su na krilima Maja Kovačevića došli do pete pobjede u sedmom kolu druge ABA lige protiv Splita. Neizvjesna završnica na kraju otišla je na stranu Krke koja je slavila s 87:85. Hrvatski izbornik Ivica Skelin željeti će što prije zaboraviti posljednjih šest dana u kojima je upisao dva poraza sa reprezentacijom Hrvatske i sada ovaj na klupi Splita. 

Krka-Split 87:85 (21:20, 17:17, 22:21, 27:27)

Kompletna statistika utakmice

Split je dobro ušao u susret protiv Krke koja je imala vodstvo 4:2 na početku, ali "žuti" serijom 7:0 odlaze na pet poena prednosti. Prednost su održavali sve do sredine četvrtine nakon čega Krka preuzima inicijativu i prelazi u vodstvo koje je na kraju prve četvrtine bilo minimalno, 21:20.

Krka je u drugoj četvrtini u dva navrata imala šest koševa razlike, drugi puta je to bilo kod rezultata 28:22, a onda je uslijedila splitska serija 10:0 koju su tricama zaključili Michaelyn Scott i Goran Filipović za vodstvo Splita 29:32. Odgovorili su Žiga Dimec i Maj Kovačević serijom 6:0 za novo vodstvo Krke, ali odmah potom tricu stavlja Henrik Širko za povratak Splita u vodstvo 34:35. Do kraja prvog poluvremena vidjeli smo još tri promjene vodstva, a posljednje je bilo Krkino za 38:37.

Domaćini su u trećem periodu u tri navrata išli na dvoznamenkastu prednost, Najviše je bilo plus 12, a na 2:20 do kraja ove četvrtine Krka je još uvijek imala 10 poena viška. Split tada odgovara serijom 9:1 u kojoj Scott postiže pet poena i u posljednju se dionicu ulazi vodstvom Krke od samo dva poena razlike. 

Krka je u posljednjoj četvrtini sve do tri minute do kraja susreta konstantno održavala minimalno vodstvo da bi nakon dva pogođena slobodna bacanja Mateo Kedžo doveo Split u prvo vodstvo još tamo od druge četvrtine. Završnica nam je donijela pravu dramu. Nakon vodstva Krke 85:82, Mate Kalajžič imao je tri slobodna bacanja. Pogodio je prvo, ali promašuje drugo i treće. Širko je skočio u napadu i izborio prekršaj uz dva slobodna bacanja koja je pogodio i poravnao na 85:85. Kovačević je bio precizan na drugoj strani i na 13 sekundi do kraja dovodi Krku u vodstvo 87:85. Što se sve dešavalo u zadnjem napadu Splita teško je i opisati. Prvo je Split bio oštećen nakon što su suci Scottu svirali prijestup kada je spasio jednu loptu i dodao je Kalajžiću koji je pogodio šut za izjednačenje, ali nije vrijedio. Uzvraća Marko Jošilo koji krivo dodaje loptu pa Split na nešto manje od dvije sekunde opet ima loptu i priliku za izjednačenje ili pobjedu. Loptu je ispod koša išao izvađati Scott koji je napravio prijestup i izgubio loptu pa tako Split nije niti uputio zadnji šut na koš. 


Bivši igrač Zadra iz prošle sezone Maj Kovačević bio je najbolji u redovima Krke s 25 poena i tri asistencije. Žiga Dimec također je bio dobar sa 17 poena, a spomenimo i dva Hrvatska košarkaša u redovima domaćina. Dino Cinac odigrao je dobro i postigao 14 poena uz osam skokova dok je Paolo Marinelli ubacio 7 uz 8 asistencija. Širko je predvodio Split s 23 poena, četiri skoka i isto toliko osvojenih lopti. Scott se zaustavio na 14 uz tri asistencije.