Europa i Svijet
Bogdanović nadoknadio 14 koševa u zadnje dvije minute, Fener prvak

Bogdanović nadoknadio 14 koševa u zadnje dvije minute, Fener prvak

Autor: Paulo Sarić

Fantastična partija fantastičnog igrača!

Fenerbahçe je obranio naslov turskog prvaka. U pomalo otužnoj atmosferu, pred praznim tribinama Akatlar arene svladali su domaći Beşiktaş rezultatom 94-98. Susret se igrao bez publike radi nesportskog ponašanja navijača domaće momčadi u trećoj utakmici finala doigravanja, a kao i ona, otišao je u produžetak.

Domaćinima izostanak podrške s tribina nije predstavljao veliki hendikep te su vrlo odlučno ušli u susret. Iako je momčad Željka Obradovića do pred kraj prvoga poluvremena imala rezultatsku inicijativu, Beşiktaş nije upadao u veći zaostatak. Krajem druge četvrtine domaćin je izjednačio i preokrenuo rezultat, pa je na odmor otišao s prednošću od pet poena. Štimac je u 25. minuti svojim desetim košem odveo Crno-bijele na do tad najvećih plus osam, no gosti uspješno odbijaju prvi nalet Crnih orlova. Početkom zadnje četvrtine Beşiktaş radi seriju 9-2, a nedugo potom novom mini-serijom 7-0 odlazi na u susretu najvećih 14 koševa prednosti. Samo dvije minute prije kraja!

Vidjevši da je vrag odnio šalu do tada samozatajni Bogdanović uzima loptu u svoje ruke. Srbijanski je košarkaš u prvih 38 minuta zabio 11 koševa, da bi do kraja 40. minute na kontu imao već 21 poen. Nevjerojatno je što je bivši bek Partizana radio obrani domaćina. Želite tricu? Može! Tri bacanja? Zašto ne? Asistencija? Uvijek. Ipak, kada je DJ Strawberry uhvatio skok u napadu nakon vlastitog promašaja 20-ak sekundi prije kraja, a Roll povisio na plus pet malo je tko očekivao da će se Fener vratiti. No, prvo Muhammed Ali tricom smanjuje na minus dva, a potom večeras izvrsni Vesely krade loptu bivšem Cibosu da bi zadnji napad u svoje ruke uzeo Bogdanović. Kako je završilo znate i sami.


U produžetku smo gledali festival slobodnih bacanja, a kada je prvak Europe napravio mini-seriju 0-6 novi/stari šampion se već nazirao. Roll i Sipahi su priprijetili minutu prije kraja, ali je vjerojatno najbolji (europski) igrač na Starom kontinentu dvama bacanjima potvrdio naslov. Čak je šteta što mu nije ušao posljednji pokušaj za tri poena, kada je već sve bilo gotovo, da i simbolično zaključi sezonu u kojoj se prometnuo u jednog od najboljih europskih igrača.

Unatoč fantastičnoj partiji Bogdanović nije bio prvi strijelac turskog prvaka, već je to bio drugi bivši igrač Partizana, Jan Vesely. Čeh je na koncu završio s 26 koševa i 11 skokova uz 80 posto šuta iz igre. A onda možete zamisliti kakvu je partiju odigrao Bogdanović. Unatoč vrlo lošoj trici, srbijanski je bek zabio 23 poena i podijelio devet asistencija. No, ono što je najbitnije, njegovi su poeni dolazili onda kada je trebalo. Sam je inicirao preokret i iz bezizlazne situacije odveo Fenerbahçe do osmog naslova prvaka Turske. Kod, na kraju se može reći zaista nesretnih domaćina, najefikasniji su bili Kenan Sipahi s 22 i DJ Strawberry s 20 koševa.

Jasno, Bogdanović je proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije, a s obzirom kako je odigrao treba očekivati da će biti vruća roba na NBA tržištu ovoga ljeta.