Hrvatska
Bogdanović: Niti jedan otkaz nas nije niti najmanje pogodio

Bogdanović: Niti jedan otkaz nas nije niti najmanje pogodio

Autor: Basketball.hr HKS Photo: HKS

Hrvatska seniorska reprezentacija započela je priču EuroBasketa 2017. Izbornik Petrović okupio je igrače u zagrebačkom hotelu Panorama i poručio – idemo dati sve od sebe.

U ponedjeljak 31. srpnja u popodnevnim satima igrači su počeli pristizati u zagrebački hotel Panoramu. Po okupljanju održana je konferencija za novoinare na kojoj su bili prisutni predsjednik HKS-a Stojko Vranković, izbornik reprezentacije Aleksandar Petrović, kapetan Roko Leni Ukić te Bojan Bogdanović. Nakon toga, reprezentacija se zaputila prema Mirogoju položiti vijence na grobove hrvatskih velikana Krešimira Ćosića i Dražena Petrovića. Zapalili su i svijeću hrvatskim braniteljima i krenuli put Sv. Martina gdje je odrađen prvi službeni sastanak, a nakon toga i večera.


Prvi trening zakazan je za utorak u 10 sati.

Izbornik hrvatske reprezentacije na početku konferencije osvrnuo se na uspjeh vaterpolista.

-  Prije službenog početka, u svoje osobno ime i u ime reprezentacije čestitao bih još jednom vaterpolo reprezentaciji na sjajnom uspjehu. Isto tako, mom sugrađaninu izborniku Ivici Tucaku na fantastičnim dometima i rezultatima koji su ostvarili. Moram priznati da su me te tri utakmice maksimalno napunile adrenalinom, iako sam bio udaljen 400-tinjak kilometara udaljenosti. Svaka čast na onome što su napravili jer su napravili protiv najjačih mogućih protivnika i na nevjerojatno dominantan način. Nadam se da će i s našim službenim početkom priprema dodatno zaiskriti. 

Krenuo je tada izbornik s onim dijelom koji je sve zanimao – pripremama i EuroBasketom 2017. 

- Odlučio sam da svi zajedno krećemo 01.08., malo kasnimo u odnosu na većinu reprezentacija, međutim smatram da imamo dovoljno vremena da uhvatimo dobar ritam i dobru formu za ono što nas očekuje. Ovaj dio priprema se sastoji od dva dijela. Prva dva tjedna moramo 'iznivelirati' sve igrače, odnosno da do završetka turnira u Opatiji (14. kolovoza) dođemo svi na isti energetski nivo, a u onom drugom dijelu ćemo dodatno krenuti, odnosno zatvoriti se i taktički odraditi sve što trebamo napraviti kako bi spremno dočekali 01.09. i 14:00 sati i utakmicu s Mađarskom.


Što se tiče Popovića, Žorića i Tomasa u reprezentaciji, izbornik je dodao:

- Kostur reprezentacije Hrvatske se zna. To je onaj kostur koji je prošle godine sjajno odradio Torino, koja za jednu loptu nije bila u zoni medalja. S druge strane, sva tri, nazovimo ih veterana, nakon jednog telefonskog poziva, odazvali su se na ciljane stvari. Popović je tu nakon dugo godina, on je tu da pomogne Roku. Svi znamo što nam se dogodilo u trećoj četvrtini utakmice protiv Srbije. Prema tome, želimo te crne rupe zalijepiti na najbolji mogući način. Ova tri igrača mogu nam donijeti jednu stabilnost. Naš imperativ je da ovog trenutka zašutimo, nemojte nas previše opterećivati, postavljati pitanja vezano za domete. Napravit ćemo sve da budemo mentalno i fizički spremni za skupinu u Cluju. Međutim, ova godina je bitno drugačija od onoga što se događalo prošle godine kada smo praktički od druge utakmice u Torinu imali nokaut utakmice. Smatram da ova momčad ima moć da ipak kroz jedno dozirano igranje u skupini osigura što je moguće bolju poziciju prije križanja jer ovdje moramo shvatiti da postoje dvije nokaut utakmice. Osmina finala, nakon toga, ako prođemo četvrtina finala. Svi znamo što nas očekuje, a očekuje nas jedno iznimno teško natjecanje, puno teže nego što su bile Olimpijske igre. Nećemo vam ništa obećati osim da ćemo 01.09. u 14:00 sati krenuti u našu avanturu koja se zove prvenstvo Europe i da ćemo biti mentalno i fizički spremni. Dokle će nas ta avantura dovesti vidjet ćemo. Niti jednu reprezentaciju na svijetu ne bih mijenjao za ovu reprezentaciju i iznimno sam ponosan što ću biti izbornik ove reprezentacije na Europskom prvenstvu. I da se vratim na vaterpoliste, ako postoji neka spona, neka to budu Mađari.

Roko Leni Ukić se nadovezao na izbornikobe riječi::

- Još jedne pripreme. Uvijek je lijepo vidjeti reprezentativne suigrače nakon nekog dužeg vremena i upustiti se u novu avanturu koja je ispred nas. Možda koji dan kasnimo pa ni sami ne znamo kako će sve to na početku izgledati, pogotovo prvi turnir koji nas očekuje u Francuskoj (08.08), međutim nadamo se da kad bude bilo najpotrebnije da ćemo biti pravi i da ćemo napraviti nešto s čim mi osobno možemo biti zadovoljni, a ako budemo mi, bit ćete i vi.

O otkazima nije puno htio govoriti već je podvukao:

- Pa evo neka ovo bude zadnji puta da pričamo o ovome. Stvarno smo svi, pogotovo mi stožerni igrači, izbornik i Stojko pričali o tome što je logično da to zanima javnost. Međutim kao što je Bojan rekao – tko je tu, tu je i ovo je trenutno najbolja ekipa koju Hrvatska ima. Još jedna stvar, svi najvažniji igrači od prošle godine su tu, a sada je na nama i izborniku da sve skupa, povratnici i novi igrači, postane jednako jaka ekipa, nadam se i bolja nego što je bila lani i da igramo pravu košarku. Mislim da imamo sve preduvjete za to ukoliko ostanemo zdravi. Mislim da se ne bi trebali vraćati unazad i postavljati si pitanja što bi bilo kad bi bilo. S Popovićem, Tomasom i Žorićem dobivamo to jedno iskustvo, to uopće nije sporno. Samo se nadam da ćemo svi ostati zdravi jer kad imaš malo stariju ekipu to je uvijek veći rizik od ozljeda. Međutim nisu preduge pripreme, mislim da su svi koji su ovdje znali da dolaze i da su igrači imali u sebi taj osjećaj da su morali nešto raditi prije nego dođu na ove pripreme, da ne bude sve to prestresno za tijelo. Ovi igrači svakako donose iskustvo, minute koje su odigrali, određene igračke kvalitete i mislim da nam mogu puno pomoći.

Bojan Bogdanović, jedan od dtožernih igrača Petrovićeve momčadi je rekao: 

- Spremao sam se toliko da ostanem u formi da dočekam pripreme u dobrom stanju, Mislim da svi skupa imamo dovoljno mjesec dana da se skupimo, odigramo par prijateljskih utakmica. Nadam se jedino da ćemo zdravi dočekati prvu utakmicu EuroBasketa.  Mislim da nas nijedan otkaz nije niti najmanje pogodio. Ja osobno nijedne sekunde niti žalim niti mi je krivo  što su ti igrači otkazali. Mislim da smo s ovih par 'veterana' (Popović, Tomas, Žorić) dobili jednu širinu koja nam je možda prošle godine i falila i ja se nadam da će nam donijeti ono što od njih i očekujemo.