Intervjui
Bojim se, ukoliko ovakav način života potraje duže, da će nam dio djece odustati od košarke i sporta

Bojim se, ukoliko ovakav način života potraje duže, da će nam dio djece odustati od košarke i sporta

Trener Trešnjevke 2009 Dean Nemec.

Više od mjesec dana prošlo je od posljednje utakmice košarkašica Trešnjevke 2009. Samo jedan ovosezonski poraz u domaćem prvenstvu i četiri pobjede u WABA lige razlog su za zadovoljstvo trenera Deana Nemeca koji je imao zamjerku tek na posljednju utakmicu u WABA ligi i gostovanje kod Partizana u Beogradu.

”Stvarno mi je žao što nismo dobili tu utakmicu jer smo vodili 40:18 i odigrali odlično prvo poluvrijeme. Dao sam šansu svim curama jer sam htio naše ponajbolje igračice sačuvati za susret protiv Šibenika i nažalost nismo uspijeli dobiti utakmicu koja bi nam donijela odlično šesto mjesto. Kad smo već kod WABA lige mislim da smo ove sezone bili konkurentna ekipa jer smo uz ove četiri pobjede u još nekim utakmicama bili blizu kao protiv Kraljeva i Crvene zvezde’‘.

Iako je još šest mjeseci praktički do početka nove sezone Nemec je gotovo siguran da Trešnjevka 2009 slijedeće sezone neće igrati WABA ligu.

 ”Rekao bih da je 99 posto da nećemo igrati jer jednostavno sredstva koja su potrebna za tu ligu nećemo imati. Ta liga puno znači mladim igračicama, ali čeka nas drugačiji način rada u periodu nakon koronavirusa”.

Odluka HKS-a o završetku svih liga nije ga iznenadila.

”To je bilo najrealnije rješenje iako smo mi kao klub bili na pragu našeg najboljeg rezultata s pobjedom manje od vodeće Raguse i završnicom Kupa Ružice Meglaj Rimac. Gotovo je nemoguće da se liga igra u lipnju ili srpnju iz više razloga, od reguliraja ugovora igračica, vremena treniranja prije lige i svih drugih činjenica. Ostala nam je ta žal jer je pitanje kada će nam se opet otvoriti mogućnost da budemo legitimni kandidati za neki od trofeja’‘.

Ova svojevrsna karantena koja traje već pet tjedana sve teže pada sportašima i trenerima koji su svakodnevno bili na terenima.

”Apsolutna jedna situacija u kojoj nikada nismo bili. Svi čekamo neko rješenje i neku mogućnost da izađemo barem na vanjske terene i krenemo s aktivnostima jer teško je i zamisliti kako će igračice trenirati i igrati ako ova pauza potraje nekoliko mjeseci. U ovom trenutku neka odluka o mogućnosti treniranja u manjim grupama sa pridržavanjem svih mjera socijalnog kontakta mislim da bi nam dobro došla. Mislim da se mora pronaći način kako funkcionirati jer je teško mjesecima sjediti doma’‘.

Trešnjevka 2009 kao klub svoj rad najviše bazira na mlađim dobnim kategorijama koje također nestrpljivo očekuju povratak aktivnostima.

”Bojim se ukoliko ovakav način života potraje duže da će nam dio djece odustati od košarke i sporta općenito. Mi imamo spremne programe rada za sve mlađe kategorije i ukoliko dođe do mogućnosti da krenemo s treniranjem pa makar i na vanjskim terenima mi smo spremni”.

Očekuje nas ljeto bez nastupa mladih reprezentacija Hrvatske jer su sva prvenstva odgođena što bi moglo otvoriti novi način rada ukoliko završi pandemija.

”Imam neke informacije da je HKS spreman raditi kampove preko ljeta što je odlična stvar. Naravno da mi to podržavamo i svakako u periodu kada to neće raditi HKS mi smo spremni da na određeni način radimo s igračicama”.

Puno je neizvjesnosti pred klubovima koji teško mogu sada vidjeti svjetlo na kraju tunela.

”Čeka nas izuzetno neizvjestan nastavak godine, od sustava financiranja sporta do odigranja liga. Mislim da je potrebno da što prije klubovi saznaju s kojim sredstvima i mogućnostima mogu raspolagati do kraja godine što se tiče sustava financiranja ZŠS-a. Svaka odluka koja se donese je odluka pa makar ona imala i najgori scenarij za klubove. Naravno da smo smo svjesni toga da nas očekuju velike restrikcije i da će pronalazak eventualnih sponzora za klubove biti nemoguća misija. Kao klub nemamo ništa protiv toga i da se liga proširi za dva kluba, a naravno i ukoliko sustav natjecanja bude drukačiji. Nama je primaran rad s djecom i najveći dio financiranja klubova se odnosi na rad s djecom, a igranje Prve lige je usputna djelatnost”.

Trešnjevka je u ovo ljeto već tradicionalno trebala ostati bez ponajboljih igračica koje su odlazile na studij u SAD.

 ”Ovo ljeto namjeravaju ići Nika Muhl i Marta Savić, a koliko sam čuo želju su imale Patricija Perić i Barbara Turkalj. Ugovori istječu Josipi Pavić i Anđeli Katavić, a pod upitnikom je i Ivana Ujević. To je naša realnost i svjesni smo toga. U ovoj novonastaloj situaciji ostaje vidjeti hoće li se to i dogoditi. Naravno da neke cure koje su igrale u inozemstvu možda ostanu u Hrvatskoj, ali mi nismo u mogućnosti pratiti njihove financijske želje. Ukoliko se dogodi da sve navedene igračice napuste naš klub mi smo spremni krenuti od početka jer mladih igračica imamo” - dodaje Nemec koji je na kraju ponovio najvažniju stvar u ovom trenutku .

”U ovom trenutku je najvažnije da svi ostanemo zdravi i da ova pandemija što prije završi. Naravno da nam je potreban što brži povratak radu jer samo tako možemo krenuti iz ničega. Pa makar da trčimo i radimo na individualnoj tehnici bi bilo puno bolje nego da sjedimo doma”.