Europa i Svijet
Bolje da Llulla, nego da žulja - Real s velikim pojačanjem okrenuo seriju protiv Panathinaikosa

Bolje da Llulla, nego da žulja - Real s velikim pojačanjem okrenuo seriju protiv Panathinaikosa

Autor: Saša Ćirić

Sergio Llull je doživio ovacije madridske publike, a vratio im je na najbolji mogući način - ključnim tricama u presudnim trenucima susreta.

Ovaj susret od samog početka ima nekoliko paralelnih štorija. Za početak, imamo onu o Luki Dončiću i njegovoj vjernoj ergeli NBA skauta. Uz nju, zanimljiva je i ona o čudesnom Nicku Calathesu, koji igra sezonu iz snova. Posljednja, ali ne i najmanje bitna, je saga o epskom sukobu Jordija Bertomeua i Dimitrisa Giannakopoulosa - kazne za vlasnika Panathinaikosa se opasno približavaju ukupnom zbroju od milijun i više eura.

U takvoj atmosferi, jedna je pomalo prolazila ispod radara. Oporavak Sergia Llulla, koji je sa terena izbivao gotovo godinu dana, je išao svom kraju i polako se nazirao datum povratka. Kada je objavljeno da će konkurirati za sastav u ovoj utakmici, to je bila trenutna doza adrenalina za momčad iz španjolske prijestolnice. 

Nije, doduše, bilo lako. Calathes je, nakon izvrsne prve utakmice, u drugoj ostao dužan svojoj momčadi. Zato je od početka ove utakmice davao sve od sebe da se iskupi za to, i nije mu loše išlo. Panathinaikos je, nakon što je domaća momčad povela 5-0, preuzeo kontrolu nad utakmicom i poveo s četiri poena razlike pred kraj četvrtine (13-17). Ipak, tricom sa istekom vremena Rudy Fernandez zaključuje taj period s rezultatom 17-17. 

Druga četvrtina je počela košem gostiju, tricom Mikea Jamesa. Domaći potom pojačavaju tempo, pa zakucavanjem Waltera Tavaresa na 6:46 serijom 9-0 prelaze u najveće vodstvo na utakmici (26-20). Prednost opet ide na stranu Panathinaikosa dvije i pol minute kasnije, nakon dobrog razdoblja igre Jamesa Gista i Matta Lojeskog (28-29). Na scenu tada stupa dvojac slovenskih reprezentativaca, a osobito je impresivno bilo zakucavanje Dončića na samom isteku četvrtine za rezultat 40-34.


Real je u drugo poluvrijeme ušao jednako furiozno, te serijom 10-3 u prvih pet minuta igre odlaze na velikih 13 poena prednosti (50-37). Gostujući trener Xavi Pascual zove minutu odmora i ubacuje Marcusa Denmona u igru umjesto Jamesa, što je bio pun pogodak. Denmon je odmah po ulasku u igru postigao tricu, a do kraja četvrtine je izvrsno dirigirao napadom gostiju i asistirao u nekoliko navrata. Ne čudi stoga da je u ovoj utakmici prepunoj preokreta Pao smanjio zaostatak do kraja perioda na svega minus četiri (57-53).

Calathes i Gist drže goste u egalu tijekom prvih pet minuta posljednje četvrtine. Nakon Gistovih bacanja za 64-63 počinje show Sergia Llulla, koji u razmaku od 45 sekundi postiže dvije trice i potpuno raspaljuje publiku. Iskusni Pascual smiruje taj nalet minutom odmora, nakon koje Calathes uzvraća tricom, Singleton pogađa jedno bacanje i James pogađa još jednu tricu za 70-70 na ulazu u posljednje dvije minute utakmice. Pablo Laso također zove time-out, a junak u domaćem sastavu je na kraju bio Jaycee Carroll, koji je u finišu utakmice postigao šest poena; važan faktor je bio i veteran Felipe Reyes, koji je mirnom rukom sa slobodnih bacanja postigao pet poena i omogućio Realu pobjedu rezultatom 81-74.

Carroll je kod domaćih postigao 17 poena za 16 minuta (6-6 iz igre, 2-2 slobodna bacanja), a čak još pet igrača je postiglo minimalno osam poena. Luka Dončić je imao 7, uz 10 skokova. Kod gostiju još jedna vrhunska partija Calathesa (26 poena), a dobri su bili Gist (15 poena, 5 skokova) i James (14 poena).

Četvrta utakmica se igra u petak, 27. travnja u 21:00 CET.