Hrvatska
Regija
Zadar propustio lijepu priliku za slavlje u Čačku - Borac na krilima dvojice Đokovića odnio pobjedu u produžetku

Zadar propustio lijepu priliku za slavlje u Čačku - Borac na krilima dvojice Đokovića odnio pobjedu u produžetku

Autor: Saša Ćirić Photo: ABA Liga (Duško Radišić - KK Borac)

Duel gradova košarke.

Zadar je poražen na gostovanju u Čačku, Borac je bio bolji nakon produžetka rezultatom 79-73.

Momčad Vladimira Anzulovića nikako da uhvati kontinuitet prije svega zdravlja, što se automatski odražava na rezultat. Po izlasku iz karantene Zadrani su upali u NBA raspored, odigravši tri utakmice u četiri dana. Iako su redom padali Krka, Šibenka i Pula 1981, veliki napori u kratkom razdoblju su uzeli svoj danak. Na putovanje u Čačak tako nisu otišli od ranije odsutni Domagoj Vuković, Tomislav Buljan s načetim zglobom, dok je kapetan Domagoj Mavra stisnuo zube i poveo momčad na neugodno gostovanje.

Prvu dionicu utakmice obilježile su mini serije. Zadar je ubacio šest, Borac je uzvratio sa sedam. Zadar ubaci devet, domaći osam. Nakon deset minuta rezultat je izjednačen, 15-15. Druga četvrtina dijametralno suprotna prvoj, igra se koš na koš, sve do posljednje minute poluvremena. Hunter Hale pogađa tricu s osam metara za 35-32, ali nema panike u zadarskim redovima jer loptu u posljednjem napadu uzima Justin Carter. Iskusni Amerikanac uspijeva izboriti dva bacanja desetak sekundi prije isteka vremena, i kada su svi mislili da će se na poluvrijeme otići manje-više u egalu, Carter promašuje oba bacanja dok s druge strane Radovan Đoković prima loptu u kutu, fintom izbacuje iz ravnoteže Antonija Jordana i pogađa tricu sa zvukom sirene za dotad najveću domaću prednost (38-32).

Prve minute treće četvrtine prolaze u velikoj nervozi i s brojnim promašajima na obje strane. Zadrani se konsolidiraju prvi, te na krilima Trevora Thompsona i Martina Junakovića rade seriju 15-2 za najvećih +7 (40-47). Domaći trener Marko Marinović poziva minutu odmora i ona donosi brze rezultate. Kao u prvoj četvrtini, treća se zatvara domaćom serijom 8-0, pa se u posljednju dionicu ulazi s minimalnom prednošću srbijanskog predstavnika u najvišem regionalnom razredu (48-47). 

Stoput viđeni scenarij kad se radi o Zadrovim utakmicama u ABA ligi - nakon dobrih 25-30 minuta pad u posljednjoj dionici. Borac četvrtu četvrtinu otvara serijom 8-2 i po drugi put u susretu odlazi na +7 (39-32, 56-49). Trener Anzulović bjesni na obrambene reakcije svojih igrača i sam poziva minutu odmora. Nakon potrebnog odmora na teren vraća raspoloženog Thompsona, koji svojom prisutnošću podiže momčad na obje strane terena. Visoki centar na sebe privlači pažnju obrane i ostavlja pola koraka viška prostora Carteru, koji s dvije trice u nizu kompletira još jednu mini-seriju Zadra od 9-0 za novo vodstvo (56-58). Slijedi razdoblje igre koš na koš, pa se u posljednjih devedeset sekundi ulazi s minimalnom prednošću domaćih (61-60). Carter je kvalitetno udvojen na krilu i šalje tešku loptu Junakoviću, koji lukavo uspijeva izboriti prekršaj Ilije Đokovića pri samom isteku napada, dobivši time novih 14 sekundi. Minutu prije kraja Junaković sjajnim prodorom polaže za novu prednost Zadra (61-62). Na drugoj strani prošlosezonski razigravač Splita radi novi prekršaj i daje priliku Zadranima za povećanje prednosti. Loptu uzima Carter, kojeg faulira Nemanja Todorović. Sjajni Amerikanac se do tog trenutka mučio s linije bacanja (1-6), ali u najvažnijim trenucima pronalazi mirnoću i pogađa oba za +3 (61-64). Hunter Hale brzinski uzvraća prodorom pored Aleksandra Bursaća, pa je 18 sekundi prije kraja Zadar u minimalnoj prednosti. U idućoj akciji Mavra je fauliran, ali pogađa samo jedno slobodno bacanje. Hale još jednom uzima loptu i ponavlja raniju akciju, ali Bursać ga ovaj put zaustavlja prekršajem. Amerikanac pogađa oba bacanja i Zadranima ostaje svega pet sekundi za posljednji šut, ali Junaković ne uspijeva pogoditi van balansa, pa se odlazi u produžetak (65-65).

Kaubojsko-indijanski duel Đokovića i Junakovića se nastavlja i u produžetku. Domaći branič pogađa tricu na otvaranju, na što mu Zadrov takmac uzvraća još jednim sjajnim ulazom. Slijedi Đokovićev asist za polaganje Todorovića, ali Junaković ne uspijeva kvalitetno uzvratiti. Gubi loptu, a Đoković u kontri polaže za 72-67. Anzulović poziva minutu odmora, ali kola su već otišla nizbrdo. Napadi Zadra više nemaju strukturu već su prepušteni stihiji, što domaći koriste za odvajanje na čak +11 u jednom trenutku (79-68), pa je u pitanje došao i međusobni omjer - prvi susret je, podsjetimo, završio rezultatom 70-56 za tada prvu pobjedu Zadra u sezoni. Ipak, Marčinković s nekoliko dobrih napadačkih reakcija uspijeva smanjiti na konačnih -6 (79-73).

Najefikasniji u domaćim redovima bili su Radovan Đoković (18 poena) i Bojan Tomašević (14 poena, 6 skokova), dok su u redovima Zadra najistaknutiji pojedinci bili Trevor Thompson (17 poena, 5 skokova) te Justin Carter (13 skokova) i Martin Junaković s po 14 poena svaki.