Sponzorirani članak
Boris Gnjidić: Dubrava je "Olimpijsko selo", u našoj školi košarke započeo je i sjajni boksač Filip Hrgović

Boris Gnjidić: Dubrava je "Olimpijsko selo", u našoj školi košarke započeo je i sjajni boksač Filip Hrgović

Autor: Sponzorirani članak Photo: KK Furnir Dubrava

Dan otvorenih vrata KK Dubrava

Uoči Dana otvorenih vrata Košarkaškog kluba Dubrava koji se održava ove nedjelje, 27.11.2022. u ŠSD Dubrava, od 9 do12 sati, porazgovarali smo s direktorom kluba Borisom Gnjidićem. 

Komu je namijenjen Dan otvorenih vrata?

Svim građanima, roditeljima i djeci koja se žele vidjeti kako izgleda košarkaški trening i šutiranje na koš. Kroz razne igre naši će seniori, članovi selekcija i polaznici škole košarke pokazati zašto je košarka toliko zabavna.

Upoznajte nas malo sa Školom košarke Dubrava. Od kada postoji?

KK Dubrava prepoznatljiva je u radu sa školama košarke od osnutka kluba 1976. Kroz škole košarke i mlađe uzraste prošao je velik broj košarkaša i košarkašica. Zahvaljujući trenerima u klubu i upornosti igrača oni su imali zapažene uloge u reprezentaciji i klubovima. Spomenimo samo neka od imena: Rimac, Krunić, Maloča, Samardžić, Jelčić, Vragović, Marić, Brzoja,Bojan i Boris Tišma, četiri brata Kos, braća Jurić u muškoj košarci a u ženskoj Anđa Jelavić, Tihana Jurić, Katarina Mrčela te peteročlana obitelj Gnjidić. Da li znate da je i Filip Hrgović naš proslavljeni boksač krenuo s košarkom u svijet sporta? 

Koliko Škola košarke Dubrava broji polaznika? 

Zahvaljujući novim sponzorima i prijateljima kluba koji u svojoj četverogodišnjoj viziji razvoja KK Dubrava istiću stručni rad (trenere), škole košarke i davanje prilike mladim igračima u seniorskom pogonu, brojimo preko 410 polaznika, djevojčica i dječak. Zajedno sa ostalim selekcijama kluba ima nas preko 600 članova. Uz treninge dva puta tjedno organiziramo i Dubroligu Lavića svaki mjesec.

U kojim sve školama djeluje?

Trenutno djelujemo u 12 škola na području Dubrave s tim da neke škole nemaju slobodne dvorane pa radimo u devet dvorana. Tih 12 osnovnih škola su: Mato Lovrak, Žuti Brijeg, Brestje, Antun Branko Šimić, Antun Mihanović, Ivan Mažuranić, Marija Jurić Zagorka, Dr. Ante Starčević, Retkovec, Čućerje, Vjenceslav Novak i Granešina.

Koji je cilj primarni cilj Škole košarka Dubrava?

Omogućiti što većem broju djece, mladih i ostalim članovima društva, svakodnevno bavljenje organiziranom tjelesnom aktivnošću koja će pridonijeti očuvanju i unaprijeđenu psihofizičkih sposobnosti i zdravlja kroz stvaranje uvjeta za bavljenje sportom, promicanje sporta i sportskih vrijednosti te natjecateljski duh.

Možete li nam reći nešto više o trenerima i načinu rada s djecom? 

To je spoj mladosti i iskustva, treneri koji godinama rade s djecom i mladi koji pokazuju ambiciju u radu s djecom. Mnogi od njih su sudionici velikog broja natjecanja i velik broj košarkaša su usmjerili na bavljenje sportom. Svi su stručno osposobljeni za rad s djecom i mladima sa završenim Programom osposobljavanja u sportu (Stručni studij za izobrazbu trenera integrirani diplomski sveučilišni studij kineziologije).

Kakva je današnja potreba za košarkom kod djece?

Bavljenje sportom obuhvaća sve vrste aktivnosti u slobodnom vremenu koje pridonose razvoju stvaralačkih potencijala, zdravlja, životnog optimizma, zadovoljstva i kvalitete života ljudi. Naša je želja da kroz Dubrolige Lavića i s redovitim treninzima djeca zavole košarku, ostanu u sportu što je duže moguće i postanu odrasli ljudi. Kroz upitnike s parametrima uspješnosti treniranja tijekom godine saznat ćemo jesu li zadovoljni svojom izvedbom, organizacijom, rezultatom i žele li nastaviti trenirati i sljedeće godine. Prvenstveno želimo promicati zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i davanje potpore mladim košarkašima u njihovom redovitom bavljenju tjelesnom aktivnošću. 


Po završetku školske godine aktivnosti Škole košarke se ne gase?

Ne! Kao i prijašnjih godina i ove godine se nakon završetka škole na vanjskim terenima SRC Grana - Klaka u lipnju naš klub organizira Košarkaški kamp za dječake i djevojčice. Polaznici kampa su članovi naših škola košarke i djeca koja žele započeti trenirati košarku s područja Dubrave i Sesveta. Voditelji kampa su treneri kuba. Slijedeće godine planiramo po prvi put nakon 20 godina organizirati i kamp izvan Zagreba. 

Možete se pohvaliti i jednom atrakcijom...

Tako je. Rijetkost je da naši košarkaški klubovi imaju Shooting machine uređaju za treniranje šuta. Mi smo zahvaljujući rodbini Andrea Boguta, bivšeg NBA igrača GS Wariosa pribavili mašinu preko Paga do Zagreba na čemu smo Andreu zahvalni. Već godinama ga koriste naše natjecateljske ekipe. U nedjelju će naši polaznici košarke imati priliku vidjeti, a ako bude vremena i probati kako je šutirati kad ti stroj dodaje.

Treniranje je važno, ali i utakmice i druženja. Trudite se da ih bude što više?  

Međunarodni Božićni kupu U13 samo je jedan od tradicionalnih događanja u Dubravi. Rekao bih da je to poseban turnir, jedini u Europi za taj uzrast dječaka. Evo 19 godina zaredom organiziramo okupljanje djece, a koliko smo uspješni govori činjenica da je Grad Zagreb uvrstio ovu manifestaciju u priredbe od posebnog značaja.