Hrvatska
Boris Tišma,16-godišnji Hrvat u dresu Reala: 'baca' na Kukija, kroči stazama Luke Dončića

Boris Tišma,16-godišnji Hrvat u dresu Reala: 'baca' na Kukija, kroči stazama Luke Dončića

Autor: Branko Tabak

Kadetski reprezentatica Hrvatske koji je s 13 godina iza sebe ostavio rodni grad, obitelj, prijatelje, djetinjstvo...

Kadetska reprezentacija Hrvatske priprema se za Europsko prvenstvo koje će se od 10. do 18. kolovoza održati u Novom Sadu.  Protivnici u skupini Hrvatskoj bit će Turska, Njemačka i Grčka.

Sve reprezentacije idu u osminu finala, no redosljed u skupini i te kako je značajan, kako zbog kvalitete protivnika tako i zbog motivacije i stanja unutar momčadi.

Hrvatska nastupa u skupini C koja se križa sa skupinom D (Francuska, Estonija, Gruzija i Italija).

Među našim reprezentaticima je i Boris Tišma, 16-godišnjak koji je s 13 godina krenuo stopama Luke Dončića, priključio se sportskom divu Realu u čijem se stacionaru školuje i usavršava.

U dvije pripremne utakmice protiv Finske Tišma je u prosjeku zabijao 19 poena. Na prvoj je utakmici uz 22 poena imao 4 asistencije i 3 skoka, u drugoj je na 16 poena nadodao 6 skokova.

Boris stilom igre 'baca' na Tonija Kukoča i jedan je od najznačajnijih igrača u momčadi Milana Karakaša. Zanimljivo je da šutira lijevom rukom, iako nije ljevak. 


Kada je u rujnu 2015. neposredno prije početka školske godine i polaska u 8. razred odlučio napustiti KK Dubravu, svoj Zagreb rodutelje i mlađeg brata Bojana (također košarkaša) znao je što sve ostavlja iza sebe i koliko će mu biti teško. No, odluka je bila jasna - ponuda Reala se ne propušta!

Podršku su mu pružili roditelji Danijela i otac Miodrag, oboje bivši košarkaši. Ono što mu je, kao i svim mladim igračima najviše trebalo, strpljenje struke, je dobio, a s tom spoznajom sve je išlo lakše.

U Realovoj košarkaškoj akademiji upoznao je i dane dijelio s najvećim talentima ovog dijela Europe, uključujući i Luku Dončića.

- Jako puno mi je pomogao savjetima i u snalaženju u Madridu. Luka je čudo od igrača, poručuje mladi Boris koji kroči istim stazama kao i najveća zvijezda europske košarke. 

Luka Dončić (Foto: Šime Zelić - Basketball.hr)

- Imamo osigurano školovanje i igračko usavršavanje do 18. godine života. Nekima od nas nakon toga se nude ugovori. Odlučio sam naporno raditi kako bih uspio u košarci i želja mi je jednoga dana zaigrati za prvu momčad Reala.  Ako se to ne dogodi neću biti razočaran! Naći ću klub. Svjestan sam da je put do vrha trnovit, kazuje Boris koji je narsatao do 204 cm (bos) i može pokrivati pozicije od 1 do 4. U posljednje vrijeme sve češće i ovu najodgovorniju, playmakersku. 

Prvu godinu u Madridu igrao je za dječakepretkadete Reala, sljedeću za B selekciju kadeta, a od 2017. je u A selekciji kadeta ovog košarkaškog giganta. Predkadetski je i kadetski prvak Španjolske, a u tri godine u dresu Reala izgubio je samo jednu utakmicu. Na Eurohoopsovoj TOP 50 listi najboljih košarkaša njegova godišta (2002.) nalazi se na trećem mjestu. 

Kadeti Reala - prvaci Španjolske 2018 (Foto: fbm.es)

- Tko ga nije vidio, neka to učini. Iskoristite priliku i poručite već sada svojim poznanicima i prijateljima na društvenim mrežama kako će Boris Tišma, 16-godišnji dječak iz Real Madrida, kadetski igrač, biti zvijezda ovog sporta i igrati u prvoj momčadi madridskog kluba. I ne samo to, gotovo sigurno će putovati u SAD kako bi nastavio svoju karijeru. Počnite vjerovati u to, Boris vas neće iznevjeriti, napisao je španjolski novinar Carlos Mejias predstavljajući Tišmu čitateljima portala eternocampeon.net.

Carlos, riječi ti se pozlatile. Za početak već u Novom Sadu!