Intervjui
Boša Tanjević: Luka Dončić je dečko koji se zaje...a u NBA ligi

Boša Tanjević: Luka Dončić je dečko koji se zaje...a u NBA ligi

'Danas vladaju tržište, novac i agenti, a ja sam mojim igračima bio otac, majka, brat, ljubavnik...'

Bogdan Tanjević je jedan od onih košarkaških stručnjaka koji izaziva respekt gdje gos se pojavi. Nekada i danas! U suradnji s ABA ligom donosimo vam u tri nastavka Tanjevićevih poglede na aktualni trenutak košarke. U prvom, proslavljeni trener Bogdan naglašava kako se pristup košarci drastično promijenio u odnosu na ranija vremena jer je tržišni aspekt nadvladao sportski.

- Ja sam čovjek starog kova. U moje vrijeme se više radilo s igračima, Ja sam im bio otac, majka, brat, sestra, ljubavnik...Obrazovao sam ih, upućivao u život nakon košarke... Danas toga nema. Mi smo igrače stvarali od malih nogu. Danas vladaju tržište, novac, agenti... Nema sustava, ni kontinuiteta. Nekada su ostajali u jednom klubu po nekoliko godina, danas igrači već nakon mjesec dana mogu promijeniti sredinu. Dovodimo strance koji ne vrijede ništa, a domaće igrače gubimo - poručio je Tanjević i dodao:

- Sve je poremećeno, a takva je situacija i na globalnoj razini. Čitav svijet ide u pogrešnom smjeru. Moram biti iskren i reći da sam ja radio u najboljem vremenu, bremenu kada se naprijed išlo, a danas se ide destrukcijom. Tako je u košarci, ali i u svakodnevnom životu.

Foto: Tonči Vlašić (Dubrovački vjesnik)

Tanjević drži da je novac pogrešno definirao ovaj sport i da nove generacije samo razmišljaju kako zaraditi.

- Danas je sve suprotno. Pogledajte koliko je novac sve promijenio. Igrači već na početku karijere dobivaju enormne ugovore, prije svega kada odlaze u NBA. Još gora stvar je što NBA klubovi dobivaju gotov proizvod, kojeg smo stvorili mi u Europi. Neki novi klinci imaju totalno drugačiji pristup nego što je nekad bio. Dat ću vam najbolji primjer. Kad smo s Bosnom osvojili Kup prvaka, moja tri najbolja igrača, Raša Radovanović, Mirza Delibašić i Žarko Varajić su zaradili jedva za Golf. Tada se nije moglo zaraditi puno novca. Igrači su se borili da prežive, a danas je to totalno drugačije. Svi amo trče za novcima, a gube se ostale vrijednosti.

Mirza Delibašić

Ipak, Boša Tanjević je poručio da je ova regija uvijek imala veliki broj talenata.  

- Ovi su prostori uvijek bili rasadnici talenata. Još od vremena kad su Europom i svijetom harali jedan Krešo Ćosić, Praja Dalipagić, Dragan Kićanović, Moka Slavnić... Mogli su igrati u bilo kojem klubu na svijetu. No, njima novac nije bio u prvom planu. Oni su razmišljali kako čim više napredovati u karijeri. Uvjeren sam  da bi Dražen Dalipagić i u Americi bio prvi strijelac. Nakon njih su došli Toni Kukoč, Dino Rađa, Dražen Petrović, Vlade Divac, koji je već poslije prve sezone u NBA ligi bio ispred Kareema Abdula Jabbara. To dovoljno govori o kvaliteti koju smo imali.

Dino Rađa i Boša Tanjević - Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)

Danas imamo Luku Dončića, klinca koji se zajebava u NBA, Nikolu Jokić, Bojana i Bogdana Bogdanovića, Jusufa Nurkić... Sve su to redom fantastični igrači, zaključio je Tanjević.

Luka Dončić - Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)