Hrvatska
Kup Krešimira Ćosića: Bosco u infarktnoj završnici srušio Šibenik na Baldekinu!

Kup Krešimira Ćosića: Bosco u infarktnoj završnici srušio Šibenik na Baldekinu!

Autor: Saša Ćirić

Odlučile su nijanse.

U iznimno uzbudljivoj utakmici osmine finala Kupa Krešimira Ćosića Bosco je na Baldekinu svladao Šibenik rezultatom 79-84.

Igra kuglica, ali i sudbine, htjela je da Šibenik i Bosco otvore novu kalendarsku godinu u istom stilu u kojem su zaključili prošlu, međusobnim dvobojem na Baldekinu. Ove momčadi su u proteklih nekoliko tjedana doživjele tektonske promjene – Šibenčani su ostali bez glavne zvijezde momčadi Martina Junakovića, koji je otišao u litvanski Nevežis, a nekoliko dana prije toga je istekao ugovor iskusnom centru Matiji Poščiću. Bosco se, s druge strane, odlučio na trenersku promjenu. Mladog Matiju Brkljačića je prije nekoliko dana zamijenio iskusni Ivica Burić. Zanimljivo, niti na klupi Šibenika u današnjem susretu nije bio isti trener. Petar Maleš je nakon teško izvojevane pobjede nad današnjim protivnikom prije nešto manje od mjesec dana odmijenio psihički i fizički iscrpljenog Mira Jurića, a danas je uskočio u njegove cipele i na klupi. Naime, Jurić je tijekom tjedna bio u virozi, a postojala je opcija da se danas pojavi na šibenskoj klupi. Ipak, liječnici nisu dali zeleno svjetlo, pa je Maleš dobio zadatak odmjeravanja snaga sa svojim bivšim suigračem Burićem.

Promjene u igračkim kadrovima su bile jednako tako zanimljive. Iskusni crnogorski razigravač Nikola Korać zamijenio je Boscov dres upravo šibenskim, a u redove Narančastih se vratio i prošlosezonski Građanin Ivan Mileković. No, potpis koji su navijači kluba iz Krešimirovog grada željno iščekivali je bio onaj Nika Slavice, koji je po prvi put u karijeri dobio priliku obući dres kluba iz rodnog grada. U redove novog premijerligaša Bosca su došli mladi Mateo Vidović iz Cedevite, perspektivni centar Mate Vucić iz Kvarnera te Hrvoje Puljko, čija karijera je dobro poznata pratiteljima prilika na domaćoj sceni.

Dok su Zagrepčani na susret osmine finala Kupa Krešimira Ćosića došli manje-više kompletni, Šibenik je sredinom tjedna ostao lišen košarkaških kvaliteta Tonija Nakića, koji je zbog bolova u leđima propustio nekoliko treninga u nizu, a ostao je u civilu i za ovu utakmicu. Uz njega, mladi Marko Vlaić je ozlijedio zglob, što je stvorilo dodatne probleme u rotaciji domaćih na vanjskim pozicijama.

Domaća publika je bila nestrpljiva da vidi debi novopridošle trojke, ali Burićevi igrači nisu bili impresionirani. Dobar ulazak u susret gostiju je rezultirao s brzih 2-8, a najveće probleme Narančastima stvarali su centri Stjepan Tešija i Mladen Primorac te raspoloženi Puljko. Ulaskom Milekovića sredinom četvrtine domaći su došli do daha, što se vidi i na semaforu, pa nakon pogođenih bacanja Slavice Šibenčani u posljednjoj minuti perioda dolaze na minimalan zaostatak (19-20). Ipak, Bosco preko Petra Babića (trica) i Jana Palokaja (zakucavanje) dobro zatvara prvu četvrtinu, pa se na mali odmor odlazi s rezultatom 19-25.

Nik Slavica u duelu sa Stjepanom Tešijom (Foto: GKK Šibenik)

Druga četvrtina je donijela probleme s prekršajima za najboljeg igrača gostiju Tešiju, koji je već u drugoj minuti na svoj konto upisao treći faul. Burić nije imao izbora, pa je visokog Splićanina zamijenio Puljkom, što je ostavilo Primorca kao jedinog visokog u small-ball postavi. Maleš je s druge strane htio kontrolu skoka, pa je u igru vratio Tonka Vuku, kojem je društvo pod košem činio raspoloženi Pavao Paić. Imali smo tako u tom razdoblju pomalo neuobičajene matchupove poput Vuko-Palokaj, a sve je ukazivalo da je domaći strateg na tragu dobitne kombinacije kada je Slavica četiri minute prije poluvremena poravnao rezultat na 35-35. Međutim, do kraja četvrtine se budi Burićev joker s klupe, omaleni Amerikanac David Chavlovich. S pet poena i dobrom kontrolom lopte ekspresno vraća Bosco u ugodnu zonu (37-42), ali Tešija svojim četvrtim prekršajem dovodi goste u nezgodnu situaciju. Ipak, gosti ostaju u rezultatskoj kontroli, pa trica Domagoja Bašića s istekom vremena čini rezultat puno neizvjesnijim (41-44) no što bi to dojam golim okom dao sugerirati.

Početak treće četvrtine donosi nastavak igre mačke i miša, a Bosco spretno ostaje na sigurnih dva do tri posjeda prednosti. Sredinom ovog dijela igre, ispostavit će se, dolazi do ključne serije gostiju. Nakon Vukinog pospremljenog otpatka za 48-53 na isteku treće minute drugog poluvremena, Tešija novom tricom inicira seriju gostiju 12-3 kojom gosti u 28. minuti dolaze do najviših +14 (51-65). Šibenik u tim trenucima djeluje grogirano, ali dobra Milekovićeva i Paićeva energija budi cijelu momčad, koja uzvraća s osam poena u nizu za povratak na dva posjeda zaostatka (59-65). Bosco se uspijeva konsolidirati do kraja četvrtine, ali trica mladog Domagoja Šarića zaključuje povratak domaćih na „samo“ pet poena zaostatka (62-67) na ulazu u posljednjih deset minuta.

Nove trice Šarića i još uvijek maloljetnog Ivana Gulina vraćaju Šibenčane na minimalan zaostatak (68-69), ali čvrsta momčad Bosca odbija sve pokušaje domaćih da prijeđu u vodstvo. Povratak ohlađenog Vuke na teren daje priliku iskusnom Primorcu da u nekoliko posjeda nadmudri mlađeg suparnika, što odvodi Zagrepčane na novih +6 (68-74). Iz igre s pet prekršaja izlazi Palokaj, a nakon toga slijedi razdoblje igre u kojem razlika varira od četiri do šest poena, pri čemu u završnici priliku domaćima daje brza kontra Slavice u kojoj je ubacio koš uz prekršaj Petra Babića, koji se svom silinom zabio u reklamu glavnog sponzora domaće momčadi. Frustriran lošom komunikacijom svojih suigrača, Babić pogađa šakom tu reklamu i razbija je, za što je „nagrađen“ tehničkom greškom, koja mu je ujedno bila i peta. U igru ulazi mladi Petar Šeparović (koji je, nota bene, odradio ljetne pripreme sa Šibenikom, ali se nije uspio izboriti za ugovor), kojeg domaći u kontroliranom riziku u posljednje dvije minute triput ostavljaju nebranjenog na trici. Bile su to dobre odluke jer mladi Dubrovčanin nije pogodio niti jedan od ta tri šuta, ali prilikom posljednjeg (pri rezultatu 79-81 dvadesetak sekundi prije kraja) ne brane dobro reket pa Primorac hvata odbijenu loptu. Chavlovich prima loptu i brzo je fauliran, ali pogađa tek jedno slobodno bacanje. Domaći imaju 12.8 sekundi za posljednji napad, ali Bašić promašuje brzu tricu. Amerikanac u redovima Bosca pogađa dva slobodna bacanja za konačnih 79-84 i slavlje gostiju je moglo početi.

Kod domaćih su tek tri igrača upisala dvoznamenkast broj poena – Paić (23), Slavica (19 uz 11 skokova) i Bašić (11). Bosco je gotovo cijelu utakmicu, izuzev nekoliko minuta Vucića i Šeparovića, odigrao s maksimalno suženom rotacijom od šest igrača. Dvoznamenkasti su bili Tešija (18 poena i 10 skokova), Primorac (17 poena, 8 skokova, 7 asistencija), Chavlovich (17 poena, šut iz igre 6-6), Babić (15 poena, 6 asistencija) i Puljko (13 poena).