Hrvatska
FOTO: Bosco prijetio 32 minute i ostao bez force, Zadar u polufinalu na Cibonu

FOTO: Bosco prijetio 32 minute i ostao bez force, Zadar u polufinalu na Cibonu

Autor: Branko Tabak

Poznat je prvi par Završnice Kupa Krešimira Ćosića.

Iz Splita za Basketball.hr - Branko Tabak
Foto: Šime Zelić 

Zadar je na ulasku u zadnju četvrtinu bio u minusu ptotiv Bosca 52-55, Mario Little i Domagoj Vuković tricama su pokrenuli preokret kojim je izbjegnuto veliko iznenađenje. Zadrani su slavili  76-63.

Neočekivano, trener Zadrana Ante Nazor je u prvu petorku nakon duge pauze gurnuo Kristijana Krajinu. Zadar je u utakmicu ušao mekano, a najmekši je bio baš Krajina. Bosco je pokazao silnu agresivnost i energiju i uz raspoloženog šutera Petra Babića stigao do vodstva 10-17.

Zadar se pokrenuo ulaskom u igru trojca Bašić-Little-Vuković, no protivnik je već bio u ritmu pa je valjalo dobro poraditi ne bi li se stvari vratile na početak.

Dogodilo se to u 14. minuti kada je Mislav Brzoja s linije slobodnih bacanja doveo Zadar u vodstvo 22-21. Nervoza je obilježila nastavak susreta. Tehnička na jednoj, nesportska na drugoj strani, promašena bacanja na obje.

Kad se klupko odmotalo počele su sijevati trice na obje strane, da bi Zadar u 'blitz kriegu' s nekoliko obrambenih akcija duž cijelog terena i uz snajperski doprinos Marija Littla pobjegao na 38-29. Prema prikazanom na terenu do tog trenutka, čak i nerealno visokih.  Do odmora, opet smo gledali isprekidanu igru s malo lijepih poteza što je, pokazalo se, igra u kojoj rezultat ide na stranu Bosca koji je do velikog odmora smanjio na 42-37.

Tri minute igre u nastavku trebalo je Zagrepčanima da neutraliziraju zaostatak i pređu u vodstvo. Zanimljivo, Nazor se opet odlučio u startnu petorku staviti Krajinu, no unatoč silnom trudu to nije izgledalo dobro. Bosco se razigrao, u momčad Zadra uvukla se nervoza, a vrijeme je polako klizilo.

Domagoj Vuković je ulaskom u igru (umjesto Krajine) pospremio tricu i vratio Zadar u vodstvo 47-46, no isuviše su Zadrani griješili i teško nalazili put do koša pored, preko ili kroz agresivnu obranu Bosca. Nije išlo čak ni s linije slobodnih bacanja. Na drugoj strani Hrvoje Puljko je s lakoćom zabio otvoren šut za tri poena i na tri minute prije kraja treće četvrtine donio Boscu prednost 47-51.

Nazorov time-out  trgnuo je njegove igrače pa su Little (3) i Luka Božić (2) serijom 5-0 vratili Zadar u prednost (52-51) i primorali Ivicu Burića na minutu odmora. Činilo nam se da je odmor u tim trenucima bio najpotrebniji njegovoj prilično vremešnoj petorci (Babić 29, Primorac 34, Puljko 36), jer prilike za poentiranje su lako stvarali. Pokazao se taj potez vrhunskim, dečki su došli do zraka i do ulaska u zadnju četvrtinu poveli 52-55.

Dvije trice (Little. Vuković) na otvaranju završne dionice usmjerile su utakmicu na zadarski mlin.  Umor je učinio svoje. Bosco je posustao i u tren oka Zadrani su stigli na onih najvećih +9 (66-57).  Rezultatska razlika u korist Zadra na kraju je dosegnula 13 poena (76-63). Burić je pokušao u samoj završnici s mladim snagama dobiti dodatni impuls, no tek je uspio zaustaviti nalet Zadra. 

Bila je to zaslužena pobjeda (ispod)prosječnog Zadra i utakmica na kraju koje posebne pohvale zaslužuju igrači i vodstvo Bosca.  

Za razliku od prve utakmice u kojoj su se sastali Škreljevo i Cibona, čiji je kraj vidjelo pedesetak gledatelja, a u kazališnoj atmosferu u prosjeku ju gledalo možda tridesetak, u ovoj je skupina od tridesetak grlatih navijača Zadra zvučnom kulisom nagovijestila da se na Gripama ne igra rekreativni turnir veterana već natjecanje u kojem se dijeli prvi trofej sezone. Nekoliko puta skandiralo se i ime Kreše Ćosića. Bar netko i bar nešto! 

Sutra u prvom polufinalu u 16:30 sati Zadrani se sastaju s Cibonom. Budite sigurni u kudikamo boljem ozračju.