Hrvatska
FOTO: Bošnjak i Parlov nadigrali Zadrane

FOTO: Bošnjak i Parlov nadigrali Zadrane

Autor: Paulo Sarić

Kvaliteta i fizička spremnost zagrebačke momčadi brzo su došli do izražaja te je Cedevita bez većih problema zadržala stopostotan učinak u kadetskom natjecanju.

Kadeti Zadra poraženi su u trećem kolu Jedinstvene kadetske lige od Cedevite rezultatom 76-94. Gosti iz Zagreba su i bez svog ponajboljeg igrača Roka Radovića bez ikakvog stresa slavili na gostovanju u Dalmaciji. Nošeni vrlo dobrim Žarkom Parlovom i Matejom Bošnjakom Vitamini su već do poluvremena otišli na 20 razlike (36-56) što su mirno održavali do samoga kraja. Ključnom se pokazala druga dionica u koju je momčad Anđelka Matova dobila sa 17 razlike i odvojila se na nedostižnu prednost.

Bio je to susret dvije škole košarke, tradicionalne zadarske koja se oslanja na šut i vanjsku igru i modernije Cedevitine koja puno veći naglasak stavlja na agresiju, tranziciju i fizikalije. Zadrani nisu imali načina da odgovore na igru gostiju, a posljedica toga je i ogromna razlika u koševima iz reketa i skokovima u korist Zagrepčana.

Prva je četvrtina protekla u izjednačenoj borbi. Domaćini su na krilima raspoloženog Gabrijela Majice koji je zabio 11 koševa u prvih deset minuta parirali favoriziranim suparnicima, no kako je vrijeme protjecalo došla je do izražaja kvaliteta Vitamina. Nošeni reprezentativnim dvojcem Parlov-Bošnjak početkom druge dionice krenuli su u seriju 0-12 kojom su se u 13. minuti odvojili na dvoznamenkastu razliku (25-35), da bi koji napad kasnije već bilo plus 15 za Cedevitu. Primoralo je to domaćeg trenera Marka Selina na minutu odmora što je donijelo kratkoročnu korist Zadranima koji su ubrzo smanjili na minus devet (32-41), no do kraja poluvremena su ubacili samo četiri poena pa su se Vitamini odvojili na velikih 20 razlike s koliko se i otišlo u svlačionice (36-56).

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nezaustavljiv je bio Matej Bošnjak koji je do odmora zabio 19 koševa uz gotovo deset koševa, a kvalitetom se isticao i nekadašnji igrač Splita Žarko Parlov. Njih su dvojica i fizički i igrački odskakali od konkurencije i pokazali da zagrebačka momčad ima kvalitetnog materijala u omladinskom pogonu.

Dalmatinci su bolje otvorili nastavak i nakratko prišli na 43-56, no idućih gotovo pet minuta nisu zabili koš iz igre što su gosti iskoristili da se odvoje na velikih 25 koševa prednosti (44-69) i uvedu susret u mirnije vode. Krajem treće četvrtine je došlo do manjeg opuštanja u redovima Matovljeve momčadi što je Zadar iskoristio da serijom 14-0 dođe na korak od jednoznamenkastog minusa (58-69). Ipak, u posljednjoj je dionici sve sjelo na svoje mjesto. Gosti su zaigrali angažiranije te su kroz koju minutu vratili na plus 20 i mirno priveli utakmicu kraju.

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Matej Bošnjak i Žarko Parlov koji su zabili po 30 poena, čemu je prvi dodao 18, a drugi 12 skokova, dok je najbolji u domaćim redovima bio Gabrijel Majica s 21 košem i 11 uhvaćenih lopti.