Europa i Svijet
Hrvatska
Bošnjak nije mogao sam

Bošnjak nije mogao sam

Autor: Paulo Sarić

Poraz Hrvatske na otvaranju turnira u Bellegardeu.

Hrvatska muška kadetska reprezentacija porazom protiv Španjolske 74-57 otvorila je jaki turnir u francuskom Bellegardeu. Izabranici Mladena Erjavca dobro su se držali sve do početka posljednje četvrtine, a onda su Španjolci krenuli u seriju 7-0 i odvojili se na dvoznamenkastu razliku nakon čega su mirno priveli susret kraju.

Hrvatska je u Francusku otputovala bez nekoliko stožernih igrača što su mladići Javiera Zamore iskoristili i ranim naletom i serijom 7-0 preuzeli rezultatsku inicijativu. Ipak razlika je sve do otvaranja druge dionice bila u jednoznamenkastim okvirima, a onda je Pau Tendero Salom odveo svoju momčad na prvu dvocifrenu prednost. Semafor je u 11. minuti pokazivao 22-11 za Španjolce što je razbudilo Erjavčeve trupe koje su podigle agresivnost i krenule u seriju 1-13 te potpuno uhvatile priključak. Hrvatska je obrana punih sedam minuta sačuvala svoj koš i najavila neizvjestan nastavak u koji se ušlo s 24-27.

Na otvaranju treće četvrtine napadački je doprinos dao kapetan Matej Bošnjak koji je s pet vezanih poena odveo Hrvatsku na ugodnih plus osam, no kako to često biva u utakmicama mlađih uzrasta uslijedio je odgovor Španjolaca koji su u samo pet minuta uzvratili serijom 15-1 i vratili rezultatsku inicijativu. U posljednju se dionicu ušlo s plus četiri za Zamorine momke koji su napunjeni samopouzdanjem krenuli u seriju 7-0 i otišli na 11 razlike osam minuta prije kraja (50-39) što su bez velike nervoze sačuvali do samoga kraja. Prilazila je Hrvatska u nekoliko navrata na sedam koševa zaostatka, posljednji put nakon polaganja Filipa Paponje nešto manje od četiri minute prije kraja (59-52), no tada je na scenu stupila španjolska artiljerija koja je s tri vezane trice riješila pitanje pobjednika.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Tendero Salom s 22 koša dok je Bošnjak sa 16 poena, osam skokova i šest ukradenih lopti bio najefikasniji u hrvatskim redovima.

Hrvatska iduću utakmicu igra sutra, s početkom u 17 sati, protiv Grčke.