Hrvatska
Regija
Bostic!

Bostic!

Autor: Paulo Sarić

Amerikanac je večerašnjom partijom došao na poen od Pankracija Baraća koji je svojedobno FMP-u zabio 39 koševa.

Zadar je osigurao ostanak. Zaključak je to koji se prvi nameće nakon večerašnjeg slavlja na domaćem terenu protiv MZT-a. Iako je dalmatinska momčad uoči 14. kola Jadranske lige bila na diobi četvrtog mjesta koje samo po sebi nameće gledanje prema doigravanju, trener Aramis Naglić već tjednima uporno ponavlja da je i dalje glavni, i jedini, cilj kluba – ostanak u ABA ligi. A on je, s večerašnjih 105-80 na dohvat ruke. Zadar trenutno ima sedam pobjeda, pet više od makedonskog sastava od kojeg ima i bolje međusobni omjer, pa bi stoga tih, praktički šest bodova viška, trebalo biti nenadoknadljivo u posljednjih osam kola.

Zadrani su pred 4000 gledatelja od početka zagospodarili terenom, kao što se od njih i očekivalo. Jedini raspoloženi igrač u redovima skopskog sastava bio je visoki Makaranin Jure Lalić koji je bio nerješiva enigma za obranu hrvatskog sastava u prvoj četvrtini. Lalić je ubacio deset koševa u prvih deset minuta, no nije imao pomoć suigrača koji su se pokazali inferiorni Zadranima na obje stane terena. Prednost domaćina rasla je iz napada u napad, pa je kapetan Šime Špralja, koji je dobio priliku nakon samo tri minute radi problema s osobnim pogreškama Kristijana Krajine, u sedmoj minuti odveo svoju momčad na prvu dvoznamenkastu prednost (20-10) čime je započeo zadarsku seriju 15-2 koja je usmjerila tijek susreta. Posebno je raspoložen bio američki dvojac Joshua Bostic i Preston Knowles koji su, jednako kao i kapetan Špralja, prvu četvrtinu završili s po devet poena. Naglićev je sastav igrao agresivnu obranu, a kad se na to nadoda i precizan šut za tri poena, gostima nije bilo spasa.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Gostujući je trener Željko Lukaić uvidio da nešto treba promijeniti, te se odlučio izvaditi svog najboljeg igrača iz prve četvrtine i zaigrati s nižom, ili bolje rečeno, lakšom postavom. Isplatilo mu se. MZT je bez Lalića na parketu konačno počeo trčati. Ubrzala se igra, s njom i protok lopte, a pokretljiviji visoki igrači Makedonaca radili su pravi dar-mar u napadačkom skoku, pa su se gosti malo po malo vraćali u susret. Zadarski se trener odlučio prilagoditi igri makedonskog sastava te je u prvih sedam minuta druge dionice igrao s Domagojem Vukovićem i Ivom Ivanovom na visokim pozicijama što su gosti iskoristili da priđu na jednoznamenkasti zaostatak (46-37). Uz napadački skok, ključna je figura u periodu dobre igre MZT-a bio mladi Bugarin Jordan Minčev koji je preuzeo ulogu Lalića iz prve četvrtine te je s 13 koševa vratio svoju momčad u život. Ipak, kvaliteta je bila daleko na strani Zadrana koji su nakon povratka Krajine na parket ponovno zaigrali kao na otvaranju utakmice pa se na odmor otišlo s 55-41.

U nastavku je utakmica ušla u kolotečinu koju su razbili Dominik Mavra i Joshua Bostic. Prvi udarcem laktom u Knowlesa kojim mu je raskrvario nos, a drugi neumoljivom igrom u napadu. Iskusni je Amerikanac u manje od sedam minuta treće četvrtine ubacio 13 poena čime je vrlo rano istaknuo kandidaturu za najboljeg igrača kola. Zadar je nastavio kontrolirati utakmicu te ju i prije posljednje dionice uveo u mirne vode. Jedino je pitanje do kraja susreta bilo koliko će zabiti raspoloženi Bostic. Raslo je to na 33, 35, 38… na koliko se i zaustavilo jer ga je trener Naglić izvadio pet minuta prije kraja. Stotku je probio Luka Božić tri minute i 40 sekundi prije kraja.

U izvrsnoj šuterskoj večeri Zadra koji je tricu gađao 18-38 Bostic je dvoboj završio s 38 koševa i tricom 8-12, dok je Knowles dodao 18 poena i sedam asistencija. Makedonce je predvodio Minčev sa 17 koševa i šest skokova, dok je hrvatski dvojac u makedonskom dresu dodao po 16 poena.