Hrvatska
Regija
Božić i Ramljak među navijačima, ostatak ekipe Zadra obranom razbio Krku

Božić i Ramljak među navijačima, ostatak ekipe Zadra obranom razbio Krku

Autor: KK Zadar Photo: Zvonko Kucelin

Deveta pobjeda Zadrana

Košarkaši Zadra pobijedili su u prvom susretu 17. kola AdmiralBet ABA lige momčad Krke rezultatom 70:53 (23:12, 11:16, 19:13, 17:12). Riječ je o velikoj pobjedi jer je pobijeđen izravni suparnik za cilj koji se sada čini ostvarenim, ostanak u ABA ligi, napravljen je još jedan korak prema mogućem doigravanju, a sve to bez dvojice glavnih aduta zadarske momčadi, ozlijeđenih Luke Božića i Marka Ramljaka.

Bilo je jasno da Jusup mora složiti momčad koja će iz čvrstih obrambenih akcija dolaziti u priliku poentirati iz brzih akcija. U obrambenom dijelu je uspio, jer je Krka u prvih pet minuta samo ubacila jednu tricu. Manju prednost koju je Zadar sagradio „poništio“ je s dvije trice Radovanović, a Zadrov odgovor bio je raspoloženi Žganec koji je pogodio tri od četiri upućene. Uz zakucavanje Mazalina iz kontre Zadar je na kraju prvih deset minuta imao prednost 23:12.

Serija 8:0 s kraja prve četvrtine nastavljena je u drugoj s novih 9 poena, što je značilo kako je Zadar u šest minuta igre minimalnu prednost 15:12 pretvorio u ugodnih 32:12. Krka je dolaskom do 20 poena zaostatka došla na rub gubitka utakmice u njezinoj ranoj fazi. U završnici četvrtine uspjela je zonom zaustaviti zadarsku igru, nekoliko napada izgubljeno je bez ikakvog učinka, a na drugoj strani prošli su pokušaj Radovanovića, tri trice Cerkvenika zaredom i serijom 16:2 Slovenci idu na odmor sa za njih izvrsnih 34:28.

Bitan trenutak treće četvrtine dogodio se u 23. minuti, kada je Mekić izgubio loptu a Krka krenula u otvorenu kontru pri rezultatu 38:34. Davis uspijeva ukrasti loptu, asistirati Drežnjaku za zakucavanje, a zatim, nakon osobne pogreške Planinića u napadu, postići i tricu za 43:34. Da je prošla kontra Krke, pitanje je kako bi se rasplela situacija u ovim minutama. Odradio je Davis još jedno polaganje na vrhunsku asistenciju Vujačića, napravio blokadu u obrani i uzeo najveće zasluge za vodstvo Zadra 53:41 na ulasku u zadnju četvrtinu.

Neuspješan pokušaj povratka obeshrabrio je igrače Krke, koji do kraja utakmice nisu uspjeli spustiti prednost ispod 10 poena razlike. Sa Zadrove strane otvorio ju je Drežnjak s osam poena u nizu, u zelenom dresu Radovanović i Cerkvenik držali su kakav-takav priključak, ali kako je Zadar i u posljednje dvije minute ušao s 8 poena prednosti bilo je jasno da bodovi ostaju u Zadru.


Standings provided by Sofascore



Igrač utakmice bio je Lovro Mazalin, koji je uz izvrstan šut iz igre postigao 16 poena, a dodao je i 6 skokova. Šuterski su raspoloženi bili Žganec (16), Drežnjak (14) i Vujačić, koji je imao nekoliko vrlo bitnih poena od 11 ubačenih. U Krki su najduže prijetili Cerkvenik (14) i Radovanović (13).

Uoči utakmice održana je minuta šutnje za nedavno preminulog košarkaškog stručnjaka i nekadašnjeg igrača Dejana Milojevića.