Hrvatska
Regija
VIDEO: Božićna ljepotica Cedeviti, Zadru naklon do poda

VIDEO: Božićna ljepotica Cedeviti, Zadru naklon do poda

Autor: Branko Tabak

Roko Ukić u zadnjoj sekundi produžetka slomio sjajne Zadrane.

U košarkaškoj ljepotici odigranoj u zagrebačkom Domu sportova Cedevita je nakon produžetka slavila protiv Zadra 102-101. Koš odluke stigao je u posljednjoj sekundi u kojoj je Roko Leni Ukić nakon solo akcije položio za pobjedu Zagrepčana. Na isteku regularnog dijela Luka Božić je kod neriješenog rezultata imao otvoren šut za pobjedu, ali lopta nije htjela kroz obruč.

Cedevita je bolje ušla u susret, Zadar se sredio i do poluvremena poveo 47-42. Da su došli po pobjedu gosti su pokazali u trećoj četvrtini u kojoj obično imaju crnu rupu. Ovoga puta su preko raspoloženog američkog dvojca Bostic-Preston poletjeli do 12 poena viška na tri i pol minute prije kraja treće četvrtine (56-68).

Riskirao je Aramis Naglić otvoreni šut domaćina koji su do tada imali sjajnu realizaciju trice, te zatvorio centarsku liniju Cedevite. Nakon nekoliko promašenih otvorenih šutova, u redove momčadi Jure Zdovca uvukla se nesigurnost što je rezultiralo visokim vodstvom Zadrana.

Oni su pak uz nekoliko nespretnih i nesretnih situacija u napadu dopustili da se Cedevita vrati i serijom 16-3 povede na ulasku u zadnju četvrtinu 72-71.

Ali nisu klonili. Digli su razinu igre u obrani i opet pobjegli na ugodnih pet poena viška (72-77), a nakon što im je domaćin par puta zapuhao za vrat u 35. minuti preko Špralje stigli do vodstva 78-85. Cherry je bio kreator novog Cedevitinog povrataka (85-85), a nakon serije propuštenih prilika na obje strane fantastični Joshua Bostic zabija težak koš za vodstvo Zadra 85-87.

Džanan Musa je izjednačio s linije slobodnih bacanja, a nakon što je blokirao Bostica Cherry promašio šut za tri poena koji bi domaćine doveo na korak od velike pobjede. Na drugoj strani Zadranima je ostalo sedam sekundi do kraja. Nakon time-outa odigrali su akciju koja je samog na šutu ostavila Božića čija lopta nije prošla kroz obruč te se ušlo u produžetak.

U njemu su Zadrani prvi pobjegli na tri poena viška preko Bostica i sjajno se držali do 93-96 kada iz igre izlazi Ivanov koji je neposredno prije toga pogodio dva bacanja, a ulazi Špralja. Kapetan Zadra u prvom kontaktu sa Stipanovićem radi nepotrebnu nesportsku pogrešku.

Stipanović je promašio oba bacanja, a u dodatnom napadu Zadrani odličnu obranu završavaju prekršajem na Musi za tri poena. Barem su tako vidjeli suci koji su Bosticu dosudili četvrti prekršaj, za ljutito okretanje leđa i odlazak s mjesta događaja kaznili ga s tehničkom, ujedno i petom osobnom. Od pet bacanja, Musa je pogodio četiri, a potom i tricu za 96-100. Činilo se da je sve riješeno. No, Lovre Bašić zabija nemoguću tricu, a nakon Cherryjevog faula u napadu Zadru ostaje još 16 sekundi. Nacrtanu akciju na time-outu preslikali su na parket. Božić je ostao sam ispod obruča te je zaustavljen prekršajem kojeg je pretvorio u dva realizirana bacanja i vodstvo Zadra 100-101.

Ukić je u završih sedam sekundi uzeo loptu u svoje ruke, probio Bašića i položio u zadnjoj sekundi za slavlje Zagrepčana.


Božićna bajka pripala je Cedeviti. Zadrani su još jednom pokazali da igraju najbolju košarku u zadnjih nekoliko sezona te da se njih mora ozbiljno računati u nacionalnim natjecanjima.

Kompletna statistika s utakmice.