Intervjui
Božidar Bilafer: Upitno je kako će djelovati klubovi kada prođe cijela ova neizvjesnost

Božidar Bilafer: Upitno je kako će djelovati klubovi kada prođe cijela ova neizvjesnost

Prvi operativac Hermes Analitice: Na sreću, odluka HKS-a nam je išla u prilog.

Zagrebačka Hermes Analitica neće po dobrome pamtiti ovosezonska izdanja u HT Premijer ligi, ali prekidom prvenstva i odlukom HKS-a o poništavanju sezone izbjegli su vjerojatno ispadanje jer je malo tko očekivao da bi mogli u preostalih 12 utakmica nadoknaditi praktički četiri pobjede više koliko ima Dubrava Furnir (tri pobjede više i 2-0 u međusobnim susretima).

Prvi operativac i tajnik kluba Božidar Bilafer nije imao previše izbora kako ocijeniti ovu sezonu.

 ”Mislim da smo ove godine napravili dosta pogrešaka u smislu slaganja momčadi i trenerske struke. Nismo od početka imali onu kemiju momčadi koja bi nam bila potrebna za nešto više. Uz to izgubili smo neke utakmice koje su lako mogle otići i na našu stranu i kada se poveže nekoliko poraza onda se naravno uvuče i neizvjesnost, odnosno nervoza. Bilo je tu i ozljeda, a povratkom Zvonimira Mravka na klupu momčad je izgledala nešto bolje. Na našu sreću odluka HKS-a nam je išla u prilog, ali ruku na srce Savez u ovom trenutku teško da je imao i bolji izbor s obzirom da 12 kola nije odigrano, a da se poredak lige radi nakon doigravanja, kao i u Prvoj ligi. Čak ni Zadar nije pokazao interes da mu se dodijeli naslov” - ističe Bilafer.

Analitičare je na početku sezone s klupe poveo Gordan Zadravec, da bi ga krajem godine naslijedio povratnik Zvonimir Mravak koji najbolje poznaje momčad.

”Mi imamo momčad koja složena od studenata i onih koji rade. Mislim da smo se prvi prilagodili okolnostima koje vladaju u našoj košarci i sportu općenito. Novca je sve manje, i govoriti o treninzima dva puta dnevno s profesionalnim ugovorima je prošlost za veći dio naše košarke. Nakon svih ovih problema s koronavirusom, a kod nas i s potresom u Zagrebu upitno je kako i na koji način će djelovati klubovi kada prođe cijela ova neizvjesnost. Naši klubovi u Zagrebu će to osjetiti na jedan način, klubovi s mora na drugi jer teško da će ovo ljeto biti zarade od turizma, a znamo da se većina klubova financira iz gradskih proračuna. Sponzori koji su pomagali klubove u određenoj mjeri nakon ove krize teško da će moći prakticirati na način kako su to radili. Čeka nas velika neizvjesnost i borba za ostanak na životu što je naglasio i tajnik HKS-a Josip Vranković”.

Bez obzira na cijelu ovu neizvjesnost Bilafer vjeruje da Hermes Analitica slijedeću sezonu može biti samo bolja.

 ”Uvjereni smo da neće ići lošije od ove sezone. Imamo jedan kostur igrača kojima odgovara naš način rada i uz neke promjene nadamo se boljoj sezoni. Teško je sada pričati i nešto najavljivati s obzirom na situaciju u kojoj objektivno sport nije među važnijim stvarima”.

Ono što Analitičare dodatno muči je nemogućnost igranja domaćih susreta u dvorani SŠ Vladimir Prelog.

 ”Tu nismo prošle sezone uspijeli zadovoljiti kriterije HKS-a za odigravanje utakmica HT Premijer lige. Iskreno se nadamo da bi ovoga ljeta ljudi koji vode ligu mogli biti malo fleksibliniji s obzirom na sve okolnosti i da možemo dobiti dozvolu za odigravanje utakmica jer problem broja gledatelja (600, a ne 1000) mislim da nije najvažnija stvar u ovom trenutku. Iskreno da smo imali taj domaći teren vjerojatno bi i koja tijesno izgubljena utakmica u KC Dražen Petrović otišla na našu stranu”.

Sve bolje se radi i u omladinskom pogonu gdje su zapaženu rolu imali kadeti.

 ”Kadeti su i ove godine izborili Kup regija, dobri su juniori i pretkadeti i to je ono što nas veseli. U tom pogledu radimo sve bolje i to je ono što nam mora biti osnova u budućnosti kluba. U ovim teškim vremenima mislim da će profitirati klubovi koji će imati svoju dobru bazu i na taj način slagati momčad” - završio je Bilafer ovaj razgovor.