Intervjui
Božidar Maljković: ABA liga je pun pogodak

Božidar Maljković: ABA liga je pun pogodak

Proslavljeni bivši košarkaški trener Božidar Maljković smatra da je najkvalitetnije klupsko natjecanje na prostorima bivše Jugoslavije ispunilo sva očekivanja

- ABA liga je zasigurno najbolje sportsko klupsko natjecanje na prostorima država nastalih raspadom Jugoslavije, proslavljeni košarkaški trener, danas predsjednik Olimpijskog odbora Srbije Božidar Maljković. 

Od samog početka Maljković je bio zagovornik regionalne lige, ističući kako mu je drago da su sada gotovo svi, i sportski profesionalci i mediji i javnost, prihvatili ABA ligu kao realnost. 

- Kada se na početku osnivala ABA liga bili smo u manjini, većina je nekako bila protiv. Mislim da smo Bogdan Tanjević i ja bili najveći pobornici, smatrajući da je to najbolje rješenje za košarku na ovim prostorima. Većina njih je na sve moguće načine pokušavala zaustaviti ligu, čak je i bojkotirati, preko medija i na mnoge druge načine, ali na svu sreću u tome nisu uspjeli. Sada, poslije 17 godina, regionalno natjecanje se pokazalo kao pun pogodak.  To dovoljno govori koliko je ovaj projekat uspio, i sada su svi za regionalnu ligu, a oni koji su bili protiv sada su veći zagovornici nego što sam bio ja. Ali, to je sada manje bitno. Najvažnije da je ovaj projekt zaživio i da se više ne postavlja pitanje je li ABA liga kao regionalno natjecanje potrebna ili ne – ističe Maljković .

Otkrio je kako upravo on doveo Jordija Bertomeua, prvog čovjeka Eurolige u Beograd kako bi razgovarali o formiranju ABA lige.

- Budući sam imao odlične odnose sa Bertoumeom, osobno su me Divac, Danilović i Čović zvali kako bih ga doveo u Beograd i kako bismo razgovarali o formiranju ABA lige. Eto, tako je bilo na početku, sada je to postalo ozbiljno natjecanje i ABA liga je jedino rješenje za kvalitetnu košarku na ovim prostorima. Ja ne znam bolju formulu!

Maljković je rekao kako su mnogi igrači napravili odlične karijere upravo zahvaljujući igranju u najboljem klupskom prvenstvu u regiji.

- Najbolji pokazatelj su mladi igrači koji su od ABA lige stigli do najjačih liga na svijetu. Naravno kako uvijek može bolje, ali ABA liga je opravdala sva očekivanja.

Iskusni stručnjak ističe da su Nikola Jokić, Bojan i Bogdan Bogdanović, najbolji primjeri kvalitete ABA lige.

Bojan Bogdanović - Foto: FIBA

- Za mene je Jokić najbolji igrač koji je izašao iz ABA lige i pokazao je iznimnu kvalitetu. On slobodno može predavati košarku na katedri nekog fakulteta. Nikola je prototip igrača budućnosti i sigurno će ostaviti dubok trag u svjetskoj košarci. Pravi dragulj. Tu je naravno i Bogdan Bogdanović, koji je nevjerojatan potencijal. Krenuo je od Dragana Jakovljevića, gdje je napravio prve korake pa preko Duška Vujoševića, Željka Obradovića i svatko od njih je uspio ugraditi u njega sve svoje najbolje.

Božidar Maljković smatra da bi se i u nogometu trebalo također formirati ovakva liga, kao što je košarkaška ABA liga.

- Za nogomet bi najbolje rješenje bilo pokrenuti, organizirati jedno regionalno prvenstvo. To je jedina formula za klubove sa ovih prostora. U kontaktima sam sa dosta ljudi koji su na vodećim funkcijama u raznim nogometnim savezima, i svi oni su za takvu ligu, ali očigledno nekome ipak nije u interesu da se formira jedno takvo kvalitetno natjecanje na ovim prostorima - zaključio je Maljković.

Doveo sam Bojana Bogdanovića iz Mostara u Real 

Slavno košarkaško ime otkrilo je da je upravo on iz Mostara u Real doveo Bojana Bogdanovića

- Bojan Bogdanović je također veliki igrač. Evo reći ću vam jednu malu zanimljivost, a to je da sam ja osobno iz Mostara doveo Bojana u Real i odmah ga priključio prvom timu. Kad sam otišao, stvari nisu krenuli kako treba, počele su ozljede, on se više počeo baviti stvarima koje nisu vezane za košarku i trening, ali najvažnije je da se vratio. Svoju veliku igračku karijeru sada pokazuje u NBA-u i sretan sam zbog  njega - objasnio je Maljković.