Europa i Svijet
Braća Gasol odvela Španjolsku do bronce

Braća Gasol odvela Španjolsku do bronce

Autor: Paulo Sarić

Šved u najgore vrijeme za Rusiju ostao ispod 20 poena.

Španjolska košarkaška reprezentacija u jednostranom je susretu pobijedila Rusiju rezultatom 93-85 i došla do brončane medalje na Europskom prvenstvu. Time su se izabranici Sergija Sacraiola barem malo iskupili za polufinalni poraz od Srbije kojim su uništili nade svojih navijača da će doći do trećeg zlata na posljednja četiri EuroBasketa i time učvrstiti svoju dominaciju u europskoj košarci.

Utakmica je od samoga početka tekla u samo jednom smjeru. Onom koji vodi Španjolce do nove medalje, devete u posljednjih 18 godina. Paul Gasol i San Emeterio otvorili su dvoboj koševima za dva poena i time utrli put svojoj momčadi do pobjede. Iako su se Rusi sve do 13. minute držali na jednoznamenkastom zaostatku, od samoga je početka bila očita razlika u kvaliteti. Poraz od Srbije Španjolcima je poslužio kao bolno otriježnjenje te su im Rusi dobro došli kao mušterija. Nemojte misliti se momci iz najveće države svijeta nisu borili, dapače, no još se jednom pokazalo da je protiv motivirane Španjolske jako teško igrati. Izvrsnom obranom Šved je prvi put na turniru ostao ispod 20 koševa, a tada je Rusija puno slabija reprezentacija u odnosu na onu koju smo gledali protekla dva tjedna u Istanbulu.

FOTO: fiba.basketball

Rodriguez je tricom sredinom druge četvrtine odveo svoju momčad na dvoznamenkastu prednost koju su držali sve do pred sam kraj utakmice. Španjolska serija 11-4 zaključila je poluvrijeme (45-28) i skoro riješila pitanje pobjednika. Rusi su se pokušavali vratiti u susret, no danas jednostavno nisu imali rješenja za braću Gasol. I Pau i Marc odigrali su izvrsnu utakmicu što je uz umornog Šveda bilo dovoljno za pobjedu.

Baburin je tricom osam minuta prije kraja smanjio na jednoznamenkasti zaostatak, a nakon trice Zubkova tri minute prije kraja Rusija je prišla na samo posjed zaostatka (78-76). Tada su stvari u svoje ruke uzela braća Gasol koji su do kraja susreta ubacili deset poena i odveli Španjolsku do bronce.

Pau je u svom oproštaju od reprezentativnog dresa zabio 26 koševa i uhvatio deset skokova te je bio nerješiva enigma za Mozgova i ostatak ruske centarske linije. Marc ga je pratio gotovo u stopu s 25 poena. Kod Rusija je Šved ponovno zabio najviše, 18, no takvo izdanje jednostavno nije dovoljno za pobjedu nad Španjolskom.

Furija je ovom pobjedom došla do svoje devete medalje s posljednjih deset europskih smotri. Zanimljivo je da je Španjolska osvojila medalju na svim EuroBasketima na kojima je nastupio Pau Gasol. Hoće li toliko uspješni biti i bez jednog od najboljih europskih košarkaša u povijesti, ostaje nam za vidjeti.