Europa i Svijet
Braća Mlađan i bivši Cibos Švicarcima donijeli najveću pobjedu u povijesti - i to protiv Srbije

Braća Mlađan i bivši Cibos Švicarcima donijeli najveću pobjedu u povijesti - i to protiv Srbije

Autor: Branko Tabak

Jučer Danci srušili Litvu, danas Švicarci Srbiju.

Da su FIBA-ini prozori najčudnije, blago rečeno, košarkaško natjecanja u kojemu su reprezentacije stavljene u podređeni položaj u odnosu na bogate lige i klubove, to je poznata stvar.

Zahvaljujući terminima koji se sudaraju s Euroligom i Eurokupom i krutom stavu klubova s te razine natjecanja koji ne puštaju (ili to rijetko čine) svoje igrače da igraju za reprezentaciju mnogi su, ni krivi ni dužni, obogatili svoje biografije podatkom da su branili boje izabrane vrste svoje zemlje.

Ponajbolje reprezentacije svijeta muku muče sa sastavljanjem rostera pa se događaju i nevjerojatni rezultati.

Litva je tako jučer izgubila od Danske, a Srbija danas od Švicarske. Srbima su presudili njihovi sunarodnjaci sa švicarskom putovnicom - braća Mlađan (92-90). 

Marko (18 poena, 5 asistencija) je u zadnjem napadu pri rezultatu 90-90 asistirao Dušanu (16 poena) koji tri desetinke prije kraja zabija za 92-90. Nakon time-outa Igora Kokoškova nisu uspjeli uputiti šut prema košu i slavlje Švicaraca je moglo započeti.

Odličnu utakmicu za Švicarce odigrao je Robero Kovač, igrač hrvatskih korijena i s hrvatskom putovnicom, koji je prošle sezone potpisao za Cibonu, ali se nakon svega tri mjeseca rastao sa Zagrepčanima. Na današnjoj utakmici postigao je 14 poena, gađajući tricu 4-8. 

Srbija i Švicarska u skupini E imaju omjer 1-2. Vodeća je Gruzija s dvije pobjede (upravo igra protiv Finske koja ima omjer 1-1). Iz ove skupine na Eurobasket idu Gruzija kao jedan od domaćina Eurobasketa (bez obzira na rezultat, a za sada je savršen) i još dvije reprezentacije.

Srbima je zbog toga iznimno važna utakmica koju igraju s Fincima u ponedjeljak.