Hrvatska
Regija
Branimir Longin najavljuje velike promjene u sportskoj politici kluba

Branimir Longin najavljuje velike promjene u sportskoj politici kluba

Autor: Paulo Sarić

Ne znam zašto nismo nastupili na turniru juniorske ABA lige.

Uoči utakmice s Cibonom predstavljen je sportski direktor KK Zadar Branimir Longin. Nekadašnji hrvatski reprezentativac posao prvog operativca dalmatinskog kluba obavlja još od kolovoza, no tek je nedavno i de iure potvrđen na novu poziciju.

- Imenovanje se odužilo stjecajem okolnosti, no nije bio problem pričekati službenu potvrdu. Sada sam tu i radim posao najbolje što znam te se nadam da će sezona na kraju biti uspješna – otvorio je konferenciju za medije novopotvrđeni sportski direktor Zadra.

Prilikom preuzimanja funkcije klub se nalazio u brojnim problemima. Slaganje seniorske momčadi bilo je otežano blokadama FIBA-a i FINA-e , budžet je bio, i ostao, ograničen, a rezervna opcija u tim trenucima, davanje prilike velikom broju mladih zadarskih igrača, nije bila realna zbog problema koji su se godinama taložili u omladinskom pogonu. Kako bi se situacija dovela u željeno stanje upravo su u tom pogledu poduzeti prvi koraci.

- Radimo na promjenama u omladinskoj školi i omladinskom pogonu. Nije tajna da ćemo vratiti pretkadete pod KK Zadar. Ta je priča već pred krajem. Juniori su se spojili sa Sveučilištem u Zadru što je jako dobra stvar. To je pokrenuto još u rujnu. Cilj nam je uspostaviti kontinuitet razvoja igrača od škole košarke i pretkadetske dobi, preko kadeta i juniora, pa do sveučilišne košarke, tj. do seniora. Želja nam da je naši mladi igrači imaju malo duži razvojni put ne bi li na kraju bili igrači za KK Zadar. Ne mora to nužno biti sa 17-18 godina, može se to dogoditi i s 19, 20 ili 21 godinom. No, želimo ih imati u fokusu cijelo vrijeme. Zato smo i napravili plan kojim smo povezali sve stepenice – objasnio je svoju viziju Branimir Longin.

Prošlog su vikenda održana dva juniorska turnira ABA lige. U Zagrebu i Beogradu. Na njima je nastupilo deset klubova iz regije, svi osim FMP-a i Zadra.

- Ja sam isto iznenađen odlukom da Zadar ne nastupi. Kada sam došao u klub mislio sam da smo prihvatili poziv, čak sam s trenerom Rajkom Vidakovićem razgovarao o sustavu juniorske ABA lige. Međutim, to je odbijeno davno prije, koliko sam ja upoznat s tim. Još u lipnju, prije nego što svi mi došli u klub. Koji je razlog tome, stvarno ne znam. Ne znam zašto nismo [bili] tamo. Nije mi jasno, kao vjerojatno ni vama – kazao je nekoć ubojiti šuter.

Nakon klimavog ulaska u sezonu Zadar je zaredao s nekoliko vrlo dobrih utakmica te se trenutno nalazi na diobi devetog mjesta u Jadranskoj ligi, te na trećoj poziciji u hrvatskom prvenstvu.

- Složili smo ekipu u okviru mogućnosti koje smo imali. Je li moglo bolje ili nije, to je pitanje. Bili smo ograničeni budžetom i prijašnjim potraživanjima igrača. Cilj je bio i cilj će i ostati da prvu momčad Zadra sačinjava što veći broj zadarskih igrača. To je bila ideja i ove sezone. Naravno, s adekvatnim pojačanjima sa strane. U budućnosti ćemo pokušavati izvlačiti što više iz omladinskog pogona što će biti jako teško u narednih godinu-dvije. Iako, mislim da imamo nekoliko talentiranih mladih igrača koji bi kroz koju godinu mogli zaigrati za KK Zadar – smatra Longin.

Uz povratak nekadašnjeg kapetana Jure Ružića u klub koji bi, kako neslužbeno doznajemo, trebao preuzeti pretkadete, bilo je govora i o ostalim aspektima rekonstruiranja omladinskog pogona.

- Cilj kluba je da sa svim trenerima u nadam se skoroj budućnosti potpišemo ugovore na kraći period. Na godinu ili možda dvije. Ne bismo željeli ulaziti u stalni radni odnos. Neki od njih su prebačeni u školu košarke gdje će pripomoći, dok su svi ostali koji su na plaći tu s nama i svi rade. Svima koje smo zatekli su ponuđeni novi ugovori. Pojedinci možda nisu stavili potpis i pravno završili stvari, no očekujem da će se to riješiti kroz koji dan – dodao je čovjek odgovoran za struku u dalmatinskom abaligašu.

Novi se sportski direktor dotaknuo i svog prethodnika na toj poziciji Branka Skroče za kojega se i dalje ne zna koju će funkciju obnašati u novoj hijerarhiji.

- Još uvijek nisam upoznat koja je točna funkcija Branka Skroče u klubu. Trebamo obaviti neke razgovore na kojima će i on prisustvovati da vidimo što i kako dalje. I dalje je u klubu, no ja mu još uvijek nisam odredio novu funkciju. Trebamo vidjeti što je klub odlučio.

Za kraj ni Branimir Longin nije zaboravio pozvati navijače da u što većem broju dođu na utakmicu koja uz sportski ima i humanitarni karakter pošto će dio prihoda od ulaznica ići za potrebe liječenja Zadranina Ante Ledenka.

- Odlučili smo sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji, kao što ćemo sudjelovati i u svim ostalim akcijama u kojima budemo mogli. Mi ćemo kao klub i kao igrači dati sve što možemo da se pomogne našem Anti, te pozivam navijače da u što većem broju dođu na utakmicu – zaključio je novi sportski direktor KK Zadar.