Hrvatska
Regija
Branimir Longin ponudio mandat na raspolaganje, Sterle vodi Zadrane

Branimir Longin ponudio mandat na raspolaganje, Sterle vodi Zadrane

Autor: Paulo Sarić

Dalmatince u narednim danima očekuju velike promjene.

Nakon turbulentnog vikenda u kojemu je gostujući poraz od Mege bio kap koja je prelila čašu strpljenja i doveo do smjene trenera Ante Nazora, pred novinare je izišao glavni kreator sportske politike momčadi s Višnjika Branimir Longin. Dalmatinci su loše ušli u sezonu, sa samo dvije pobjede iz šest utakmica, što je u vreloj zadarskoj sredini 'glavom platio' trener Nazor.

Nadali smo se da će odraditi svoj mandat do kraja, ali svi znamo da je Zadar specifična sredina i da se tu možda i najmanje igdje u Europi trpe porazi. Zahvaljujemo Anti na svemu što je napravio za nas, pogotovo za prošlu sezonu kada je došao u teškoj situaciji i izvukao nas od ispadanja iz ABA lige. Želimo mu sreću, a klub je u potrazi za novim trenerom. Mislim da ne bi trebalo proći puno vremena. Nadam se bi već danas-sutra trebalo biti poznato ime novog trenera – izjavio je sportski direktor 'plavo-bijelih' koji je priznao da velik dio odgovornosti leži i na njemu – naravno da trener nije jedini i isključivi krivac. Trener je prvi na vjetrometini, pa je prvi, ajmo to tako reći, „platio glavom“. No definitivno se i ja osobno osjećam jednako odgovornim kao trener, te sam svoj mandat stavio na raspolaganje Nadzornom odboru, tj. podnio sam ostavku zajedno s trenerom.

Što se dogodilo u posljednjih nekoliko mjeseci, od potpisa novog ugovora do sporazumnog raskida suradnje?

Uvijek je žal kad se mora otpuštati dobrog trenera. Što god javnost i ljudi oko kluba mislili, Ante je jako dobar trener. Studiozan, dobro priprema utakmice, jako se trenira što je posebno bitno za, pod navodnike, mlađu momčad kao što smo mi. Žao nam je što nije više s nama, ali - što je tu je. Malo me iznenadio pritisak javnosti i što Ante koji je inače čvrst u stani-pani situacijama, i koji je u tri mandata ovdje na Višnjiku prošao sve i svašta, nije ostao do kraja dosljedan sebi što se tiče načina igre i utjecaja na momčad. Ali kažem, to je Zadar. Neki put izvlači ono najbolje iz trenera i igrača, a neki put ono najgore.

FOTO: Nenad Opačić (ŠC Višnjik)

Je li smjena trenera nakon samo šest utakmica, od čega tri u ABA ligi, bila preuranjena?

Da je u pitanju neki drugi klub bilo bi rano, ali stvar je u tome da u petak imamo utakmicu protiv Cibone koja je nama jako bitna. Šok se treba dogoditi i mislili smo da je sad vrijeme za to. Da nam sljedeću utakmicu igramo protiv Zvezde ili Partizana u Beogradu vjerojatno bismo pričekali desetak dana da se vidi može li se možda nešto napraviti. S obzirom na raspored, mislim da je pozitivan šok potreban u ovom trenutku!

Imajući u vidu da je sportski direktor dao mandat na raspolaganje, postavlja se pitanje tko traži novog trenera.

Predsjednik i Nadzorni odbor su me zamolili da im pomognem u kontaktima. Pomažem im da se popriča s par kandidata. Osobno sam s bliži agentima i trenerima, pa je i logično da prve kontakte i prve razgovore potenciram ja, pa da onda svi zajedno sjednemo za stol.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kao glavni kandidati spominju se Danijel Jusup i Damir Mulaomerović.

Kroz nedjelju se razgovaralo, ili razmišljalo, s desetak kandidata koji su trenutno slobodni i koji bi bili dobar izbor za Zadar. Na kraju je taj izbor sužen na dva, tri imena. Danijel Jusup je jedan od njih, no to je još uvijek u fazi pregovora i stvarno se nadam da će se situacija u tijeku današnjeg dana isprofilirati. Priča se i s Mulaomerovićem i s Jusupom, ali i s još nekima. Ne bih sad o svim imenima. Tijekom dana imamo sastanak i nadam se da će se jako brzo doći do novog imena na našoj klupi.

Već se drugi puta u dvije sezone ponovila situacija da Zadar sredinom listopada mijenja trenera. Lani je nakon dobre sezone pod palicom Aramisa Naglića za novog trenera doveden Aleš Pipan, što se pokazalo kao greška, da bi ove godine produljeno povjerenje treneru Nazoru koji, poput svog prethodnika, nije dočekao ni duge rukave na zadarskoj klupi.

Sezona u kojoj je Naglić bio trener je bila solidna. Ne bih sad išao u dubinu, no mi se nakon nje, iz ovog i onog razloga, nismo našli. Vizija kluba je bila, i ostala, da se proba složiti mlađa, radna, momčad koja se neće mijenjati iz sezone u sezonu. Definitivno smo mislili da su Ante, pa i Aleš, pravi odabir jer su to radni i studiozni treneri koji imaju strpljenja u radu s mladim igračima i koji imaju strpljenja voditi klub na duge staze. Sada, kad se osvrnemo oko sebe, vidi se da dovođenje Pipana nije bio dobar potez – još je jednom priznao nekadašnji hrvatski reprezentativac koji je zamjenu za iskusnog Slovenca vidio u Nazoru koji se u razigravanju spasio ispadanja iz prvog razreda regionalne košarke, da bi ga potom jedna lopta dijelila od finala hrvatskog prvenstva – Ante je došao u toj situaciji i nije to bila bajna sezona, ali na kraju krajeva kako jedna lopta dijeli od ulaska ili ispadanja ABA lige tako i jedna lopta dijeli od finala prvenstva ili kupa. To je sport. Detalji. Jedna, dvije lopte ili tri male stvari, čine jednu veliku. Definitivno smo mislili da će Nazor voditi klub na duge staze, ali to je Zadar. Greške i porazi se ne praštaju.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Hoće li biti promjena u igračkom kadru? Već se neko vrijeme šuška o češljanju tržišta u potrazi za novim centrom.

Mogu pretpostaviti da će novi trener napraviti sigurno jednu promjenu u 'rosteru'. Na njemu je koja će to biti.

Kakvo stanje u momčadi očekuje novog trenera?

Za razliku od prošle sezone, ove imamo momčad koja diše zajedno. Sve su to dobri momci. Druže se, bodre se... Ova momčad ima potencijal. To se pokazalo i u pripremnom razdoblju i protiv Krke u većem dijelu utakmice, ili u prvom dijelu protiv Budućnosti. Ova momčad može dobro igrati. Naravno, uz jednu promjenu mislim da se može barem 50 posto još bolje – uvjeren 41-godišnji Zadranin koji ne očekuje dramatične promjene na platnom spisku – kada mijenjaš deset igrača nije ih lako svih uštimati u momčad. Stoga treba dobro razmisliti kojeg igrača promijeniti, koga dovesti umjesto onoga kojeg si otpustio i da li uopće mijenjati. Gore je pogriješiti dva puta nego jedanput – zaključio je Longin.

Dodajmo ovome da će utakmicu protiv Dubrave voditi pomoćni trener Franko Sterle, a prema informacijama koje dolaze s Višnjika Mulaomerović se povukao iz utrke za novog trenera Zadra.