Intervjui
Branimir Longin: „Sezonom nisam zadovoljan. Pipan je dobar trener, no grešaka je – bilo!“

Branimir Longin: „Sezonom nisam zadovoljan. Pipan je dobar trener, no grešaka je – bilo!“

Autor: Paulo Sarić

Uoči raspleta regionalne sezone i završnice domaćeg prvenstva donosimo veliki razgovor sa sportskim direktorom KK Zadar Branimirom Longinom koji otvoreno progovara o aktualnoj sezoni i stanju u dalmatinskom abaligašu.

Što god mislili o Zadru, jednu stvar ne možete zanemariti. Zadar je grad košarke. Kada KK Zadar kihne ne razboli se čitav grad, da parafraziramo staru izjavu Mirka Novosela, no osjeti se to na raspoloženju brojnih lokalnih košarkaških sladokusaca. Nakon prošle sezone koja je varirala između euforije i depresije, u kojoj je ostvaren vrlo dobar rezultat u ABA ligi, ali nije igrano niti jedno finale domaćih natjecanja brojni su navijači očekivali pomak nabolje, dok se na one koji su upozoravali da se lani puno toga poklopilo i da treba ostati realan gledalo ispod oka. Danas se KK Zadar bori za ostanak u ABA ligi, a kako na situaciju u klubu gleda sportski direktor najpopularnijeg hrvatskog košarkaškog kolektiva, je li se Zadru dogodio „Sophmore Syndrome“ i na koncu je li zadovoljan sezonom samo su neka od brojnih pitanja koja smo pretresli u velikom dvodijelnom intervjuu s Branimirom Longinom.

- Normalno da nisam zadovoljan. Nitko u klubu nije. Mogu reći da nas je prošla sezona čak i malo zeznula s obzirom na to koliko je lagodno prošla. Ove godine imamo puno turbulencija i nismo zadovoljni, prije svega izdanjima u ABA ligi. Bez obzira na to što je ona ove sezone jača i konkurentnija nego lani bilo je nekih utakmica koje su nam prošle kroz ruke. U neke nismo dobro ušli, druge smo izgubili u završnici. Uzevši u obzir promjenu trenera, mijenjanje Granta i suspenziju Magarityja imali smo dosta turbulentnu sezonu. Moglo je i trebalo biti bolje.

Brojni će se složiti da je prošla sezona koja je svoju kulminaciju imala u zadarskih šest tjedana košarke uoči Kupa „Krešimir Ćosić“ nadmašila očekivanja. Aramis Naglić je jako dobro posložio svlačionicu, lanjski je Zadar nakon dugo vremena 'zapalio' grad, no finala su izostala. Je li treneru Nagliću trebalo produžiti ugovor?

- Ja sam u košarci prošao puno toga, no svatko se uči u svom poslu. Ne kažem da nisam imao grešaka. Aramis je jako, jako dobar čovjek i trener. Međutim, s obzirom na konstituciju ekipe koju smo imali pred ovu sezonu mislili smo da bi nam više odgovarao tip trener „staroga“ kova od Naglića koji radi izuzetno dobru pripremu, dobro trenira, no mislim da mu više leži iskusnija ekipa. Sada ispada da imamo iskusnu momčad, no na početku sezone nismo mislili da ćemo imati toliko prekaljenih igrača. Mislio sam da će mladoj ekipi biti potrebniji 'tvrđi' trener.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Je li se pogriješilo imajući u vidu rezultate KK Zadar, prije svega loš ulazak u sezonu?

- Sada se vidi da je. Ali u početku smo drugačije mislili. Vidim da je Aramis otišao u Slovačku i ne sumnjam da će napraviti dobar posao tamo. Radi se o dobrom treneru i želim mu svu sreću. Mi smo se razilazili i u nekim financijskim stvarima te se suradnja na koncu nije nastavila.

Vrlo je rano, već početkom lipnja do javnosti došla priča da je prvi izbor za novog trenera KK Zadar Zare Markovski. Iskusni Makedonac „domaći je čovik“, žena mu je iz Zadra gdje nerijetko ljetuje.

- Bio sam u Trstu i pričao sa Zarom Markovskim koji ima veliko iskustvo iza sebe te je također tvrđeg kova. Nažalost, bio je izvan naših financijskih mogućnosti. Na kraju je ta vijest ispala 'boom', a mi smo željeli raditi skromno i u miru, no moramo znati da je Zadar grad košarke i da svaka informacija tog tipa privlači velik interes javnosti.

Na koncu je izbor pao na Aleša Pipana. Već je na prvu odabir dočekan s velikom dozom skepse. Nije previše prošlo od 2012. kada je iskusni Slovenac vodio Zadrane do povratka u ABA ligu. No, brojni i dalje pamte igrače poput Uroša Zadnika koji je postao mjerna jedinica za pogrešan odabir...

- Većina javnosti će reći da je Pipan bio pogreška. Ja i dan-danas mislim da je Pipan dobar i kvalitetan trener. S obzirom na konstituciju momčadi koju smo slagali za ovu sezonu trebao je napraviti puno bolji posao što se tiče samog odnosa na terenu. Aleš je trener malo starijeg kova, a mi smo imali relativno mladu ekipu te sam razmišljao na način da trener takvog kova može više izvući od tih momaka. Na kraju je najveći problem bio u komunikaciji između ekipe i trenera.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Otkaz je došao samo par dana nakon dovođenja dugo iščekivanog centra te su se pročule priče da je slovenski stručnjak imao klauzulu da ga se ne može otpustiti dok se ne dovede pojačanje pod obručima.

- Aleš Pipan nije imao nikakvu klauzulu u ugovoru, a kamoli ne takvu. No, istina je da nam je trebalo pojačanje na visokim pozicijama. Na kraju smo doveli Williama, Dašića i Žorića i sva sreća da jesmo. S obzirom na rasplet situacije, odlazak Davisa, suspenziju Magarityja te ozljede Krajine i Planinića, bojim se i pomisliti što bi bilo da nismo. Kapetan Šime Špralja bi trebao igrati 30 minuta svaku utakmicu.

Osim trenera problem je ležao i u projiciranom startnom razigravaču. Već se na prvoj pripremnoj utakmici protiv Splita, igranoj iza zatvorenih vrata, vidjelo da Grant ima velikih problema u obrani. Trener Pipan je bio uvjeren da će ga uspjeti 'sakriti', no kako ni nekoliko mjeseci kasnije nije došlo do promjene nabolje Zadar je već sredinom studenog počeo tražiti novog organizatora igre.

- Grant je bio lančana reakcija. Strance biramo po tome kako se uklapaju u naše financijske mogućnosti, no „točku na i“ stavlja trener. Možemo reći da je odlazak Malcolma Granta povezan s odlaskom Aleša koji ga je na kraju krajeva i doveo.

Lani su upravo Amerikanci nosili najveći teret na svojim leđima. Uz veliku pomoć Luke Božića. No, teško je oteti se dojmu da su Bostic, Knowles i Gray bili pokretačka snaga momčadi. Ove sezone Zadar tu 'kašljuca'.

- Imajući u vidu prošlu sezonu možemo slobodno reći da je trenutna garnitura Amerikanaca lošija. No, jednako tako možemo reći i da manje koštaju, pogotovo od Graya. Kada se biraju stranci iz nižeg budžetnog ranga nikada ne možeš do kraja utjecati na to kakvim će se igrač pokazati i hoće li mu sredina poput Zadra, koja je specifična, leći i hoće li se prilagoditi. Prošle smo godine imali i dozu sreće i po pitanju Prestona, a pogotovo Bostica kojeg smo iskopali doslovno u pet do dvanaest jer je čekao rođenje djeteta i nije htio nigdje ići dok mu žena ne rodi pa smo ga dobili za relativno male novce.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nakon izvrsnih igara teško je bilo za očekivati da će Bostic za istu ili sličnu cifru ostati u Zadru. Situaciju s Prestonom Knowlesom i suspenzijom znamo svi, no je li se moglo zadržati barem Stevena Grayja koji je u završnici sezone pokazao da je šuter kakvog dugo nije bilo u Donatovom gradu.

- Gray je jako dobar momak, jedan od onih Amerikanaca s kojim nemaš nikakvih problema. Po tom je pitanju poput Magarityja koji trenira, radi, šuti te je ponizan i pristojan. Izvanredan je šuter i izvanredan napadač. U obrambenom dijelu nije na toj razini jer zbog svoje građe ne može podnijeti najveće napore. Vrhunski je dečko, ali vjerujte mi preskup za ono što daje. Je li mi žao što nije ostao? Jeste. Da smo se uspjeli naći u cijeni koju smo mogli platiti vjerujte da bi ostao, ali za ono što daje bio je preskup.

Ove se sezone pogodilo s Williamom Magarityjem koji je do suspenzije pokazao da je vrlo zahvalan igrač sa solidnim osnovama. Igrač kakav je potreban svakom klubu.

- Magarity je jako dobar i perspektivan mladi igrač te je pun pogodak za klub. Bio je jedan od naših najboljih igrača prije nego mu se dogodila ta suspenzija koja je imala i velikog utjecaja na rezultat kluba u posljednjim mjesecima.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ipak, suspenzija se dogodila. Je li klub mogao što učiniti kako bi se ona izbjegla?

- Klub kao klub nije mogao ništa napraviti. Prilikom dovođenja novih igrača napravi se liječnički pregled i razgovor s našom medicinskom službom na kojem se sve zapisuje i uvede u knjige. On je nenamjerno prešutio lijek za kojeg je protekle četiri godine imao izuzeće, no kako ga dugo vremena nije koristio na to je izuzeće zaboravio. William je astmatičar i zna se dogoditi da mu sadašnji lijek Ventolin ne pomaže dovoljno te se, po svojim riječima, u tim trenucima bori za goli život. Tom je nesretnom prilikom uza se imao taj drugi lijek te ga je uzeo. Njemu i njegovoj familiji nije jasno zašto je uopće kažnjen kada se radi o „borbi za život“. Taj mu lijek omogućuje disanje. No, propozicije su takve kakve jesu. Komisija je sve okolnosti uzela u obzir i procijenila da je lijek uzet radi poboljšanja zdravstvenog stanja, a ne radi poboljšanja karakteristika na parketu radi čega je i dosuđena ovako mala kazna. Napravili smo sve što je u našoj moći, no nismo mogli utjecati na što on uzima iz svog 'škafetina' da bi sebi olakšao, ne trening ili samu utakmicu, nego sam život.

Pravorijek glasi: četiri mjeseca zabrane igranja, ali i sudjelovanja u momčadskim treninzima. Odnosi se to ne samo na seniorsku momčad, već i na sve ostale kategorije, tj. na sve što ima ikakve veze s klubom. Prošle smo sezone bili svjedoci suspenzije Prestona Knowlesa koji je zbog udaranja Mate Kalajžića dobio kaznu od sedam utakmica neigranja. Magarityja neće biti na parketu do kraja travnja, dok je Knowles lani pravo nastupa imao u drugoj utakmici četvrtfinala doigravanja prvenstva Hrvatske protiv Zaboka koja se igrala početkom svibnja. Razlika je samo pet dana. Knowles je radi svoje suspenzije 'odletio'. Kakva je budućnost Magarityja?

- Magarity se svakako vraća. Čak i prije isteka kazne kako bi se mogao dovesti u formu pred samu završnicu sezone. On je naš igrač još dvije godine i ne mislimo ga se odreći.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Magarity je u Dalmaciju stigao taman kada su turisti – otišli. Sredinom listopada. No, to je još i dobro u odnosu na datume 'bookinga' trojice donedavnih startera Vaughna, Dašića i Žorića koji su u Donatov grad stigli kada se već počelo ložiti. Da stvar bude gora, zadarski mušketiri su prije toga mjesecima bili bez momčadskih treninga. Kolike je probleme ta činjenica stvorila klubu i treneru Nazoru?

- Naravno da je to problem. Kada igrač dugo ne igra treba mu vremena da se vrati u natjecateljsku formu. Bili smo svjesni da ćemo svu trojicu morati čekati neko vrijeme, no s obzirom na naše financijske mogućnosti, kao i ono što se nudi na tržištu, i od hrvatskih i od stranih igrača, odlučili smo da su ovo najbolje opcije za nas. Ja i dalje tvrdim da je Vaughn dobar igrač koji može igrati ABA ligu i hrvatsko prvenstvo, no spletom okolnosti, radi dugog neigranja i ulaska u sustav natjecanja dogodile su se neke sitne ozljede koje su se odrazile na leđa. Znali smo da će mu trebati vremena, no tada je bio najbolji izbor na tržištu.

Vladimir Dašić vjerojatno je najzvučniji strani igrač koji je posljednjih sezona obukao dres KK Zadar. Nekadašnji igrač Real Madrida u Donatov je grad stigao s idejom da se pokuša vratiti košarci, a nakon početnog hvatanja zaleta zasad se čini da je na solidnom putu.

- Mora se znati da je Dašić došao u Zadar sa stavom: „Idem probati. Biste li mi dali ruku?“. Nije bilo nikakvih zahtjeva s njegove strane, bilo financijske prirode, bilo vezanih za uvrštenje u momčad. Osjetio je Zadar kao mjesto i kao klub gdje bi se mogao vratiti košarci. Njega i dan-danas dižu atmosfera i publika te ga pune energijom. Nedavno mi je priznao da bi se, da nije bilo Zadra, ostavio košarke s obzirom na to na koliko je problema naletio tijekom vraćanja. Radi se o velikom karakteru. Otkad je došao nije treninga propustio. Dolazi prije, odlazi poslije. Na počeku igrački nije davao ono što može, no toga smo bili svjesni. Možda je u nekim utakmicama igrao i više nego je trebao, no takav se košarkaš nametne i igrački i ljudski te ga ne možeš preskočiti. Vidi se da ima izuzetan talent i osjećaj za igru. Najbitnije je da mu je koljeno dobro i da zbog njega nema poseban tretman. Vodi računa o svome tijelu i zdravo živi, bez obzira na to što netko mislio cijeli je život zdravo živio, te je jedino pitanje bilo hoće li njegovo koljeno izdržati ove napore. Kada smo vidjeli da je po tom pitanju sve u redu nastavili smo suradnju do kraja sezone. Mislim da igra sve bolje i da će u nastavku ABA lige i HT Premijer lige biti pravo pojačanje i naš stožerni igrač.

FOTO: KK Mega Bemax - Ivica Veselinov

Šećer na kraju je Luka Žorić. O kvalitetama 34-godišnjeg Zadranina ne treba trošiti slova. Znane su one svim ljubiteljima košarke. Žorić je na koncu došao kao novogodišnji poklon, no prvi su kontakti uspostavljeni davno prije.

- Nije tajna da smo ovo ljeto dva-tri puta sjeli na kavu i popričali o svemu pomalo. Na kraju smo došli do toga da se on želi vratiti u Zadar. Pošto u tom periodu nismo imali pola ekipe, pa čak ni trenera, rekao je da bi volio malo pričekati da vidi tko će voditi momčad i kako se uklapa. Mi smo željeli da nam odmah potvrdi svoj dolazak kako bismo oko njega mogli slagati ekipu, no je njegovo mišljenje poštujem. Kazao je da se trenutno ne vidi ni igrački ni privatno tu i da razgovore ostavimo za kasnije doba. Daljnji su razgovori bili u prijateljskom tonu i polu-zafrkanciji 'kad ćeš u Zadar'. Čovjeka poput Luke ne možeš nagovarati. On se mora osjetiti potrebnim. Takav je karakter da bilo gdje da dođe puca na najveće stvari, a ta njegova emocija je posebno istaknuta u Zadru. Na koncu smo se dogovorili prije dva mjeseca i svima u klubu je izuzetno drago što je Luka s nama.

Ipak, i njemu je trebala koja utakmica da upali motore. S obzirom na stanku, sasvim razumljivo.

- Žorić je također dugo bio bez utakmica. Na njemu se to možda i najviše osjetilo jer se radi o čovjeku koji je bio MVP lige. Svjesni smo da ga se trebalo čekati i da ga se još uvijek čeka.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

S obzirom na izdanje protiv Budućnosti jasno je da na povratak u pravu formu, onu u kojoj dominira ligom, neće trebati dugo čekati. No, u Podgorici, u meču u kojemu je Zadar bio tako blizu, a opet tako daleko, nije bilo Marija Littlea. Situacija se u međuvremenu rasplela te je o njoj već dosta napisano, no vrijedi utvrditi gradivo.

- Pitao nas je dopust da ode u SAD. S obzirom na kratak period koji je bio do sljedeće utakmice rekli smo mu da relaksaciju i terapije obavi u Zadru pošto ima problema sa skočnim zglobom. Međutim, otišao je u Ameriku. Javio je da će otići i javio je da će se vratiti 25. veljače. I zaista se tada vratio. Ali bez našeg pristanka. Klub i trener nisu mogli drugačije reagirati osim da ga suspendiramo i novčano kaznimo. Ne možemo reći da je naprasno otišao pošto se javio, no nije dobio naš pristanak. Little je profesionalac. Kada je tu onda je tu i ne štedi se. Za razliku od nekih drugih. To se vidi i na utakmicama, može ga ići, može ga ne ići, ali uvijek daje sve od sebe i u obrambenom i u skakačkom dijelu. No, bio je prekratak rok da ode i da se vrati, a ciklus je bio jako bitan da se podigne fizička sprema i dodatno uigra momčad.

Za kraj prvog dijela razgovora, pogled na tablice. Dok u hrvatskom prvenstvu Zadar jako dobro stoji i dijeli prvo mjesto s Cibonom u regionalnoj ligi se bori za ostanak. Do kraja su ostale još dvije utakmice. Jedna teža od druge…

- Još uvijek peče poraz od Zaboka i još neke lošije izvedbe, no razumljivo je da se u nekim utakmicama mučiš kada igraš na dva kolosijeka, pogotovo sa skraćenim 'rosterom'. Ima se još puno igrati, ali ne gledamo koji ćemo biti, već želimo odigrati što je moguće bolje i, naravno, pobjeđivati. U ABA ligi je nešto kompliciranija situacija, no probat ćemo napraviti sve da dobijemo još jednu utakmicu i da s osam ili devet pobjeda mirno završimo sezonu. Raspored je težak i neće biti lako, no mislim da se dižemo. Na kraju krajeva, mislim da nam osim Primorske nitko ne može ozbiljno konkurirati u eventualnim dodatnim kvalifikacijama na dvije utakmice.

U drugom dijelu velikog intervjua – druge teme. Što se zapravo dogodilo s Glenom Davisom, zašto su donedavno u sastavu KK Zadar bila samo tri zadarska igrača, radi li se i kako se radi u omladinskom pogonu te je li za Zadar bolje da ispadne u Drugu ABA ligu?