Europa i Svijet
Briljantna sezona Mateja Radunića u estonsko-latvijskom prvenstvu

Briljantna sezona Mateja Radunića u estonsko-latvijskom prvenstvu

Autor: Teo Cilar Photo: Mauro Levandi

Naporan rad na kraju se uvijek isplati, Matej Radunić to je i dokazao ove sezone!

Najbolju sezonu u karijeri odigrao je Matej Radunić u estonsko-latvijskom prvenstvu za Keilu koja je završila na 12. poziciji, a doigravanje im je promaklo za svega par pobjeda. Naš je centar rodom iz Pule dominirao tijekom cijelog prvenstva pa je tako završio kao prvi strijelac lige s 21.4 poena u prosjeku (64 posto dvica, 31 posto trica, 80 posto slobodna bacanja) i sedmi skakač s 8.23 skokova po susretu. Nakon što se odigra Play-off estonsko-latvijske PAF lige, Mateja očekuje i doigravanje u estonskom prvenstvu gdje im je protivnik u prvoj rundi doigravanja snažni Tartu.

Posebno inspiriran bio je u veljači kada je ponio titulu MVP-a mjeseca, a u tom je periodu ubacivao 28.6 poena uz 10.3 skokova i 2.5 asistencija uz indeks korisnosti od čak 39.8. Utakmicu sezone je odigrao prošlog tjedna u petak kada je u pobjedi Keile na gostovanju kod ekipe Valmiera Glass 88:94 ubacio 41 poen (šut iz igre 16/22, bacanja 8/9) uz 14 skokova i 3 asistencije. U tom je susretu srušio rekord lige  srušio je rekord po broju index bodova, imao ih je čak 60, a dosadašnji rekord bio je 52. 


Podsjetimo, Matej je i prošle sezone odlično krenuo u Ukrajini, ali je prvenstvo bilo prekinuto zbog rata kojega je započela Rusija. Ove je godine potpisao za Keilu i to se pokazalo kao pun pogodak. prvi strijelac lige, MVP u veljači, a vrlo vjerojatno i cijelog prvenstva. 

- Prije svega volio bi se zahvaliti portalu basketball.hr, jedinom portalu u Hrvatskoj koji je zapazio i popratio moje igre u ovoj sezoni. Regularni dio sezone sam završio kao prvi strijelac prvenstva i kao sedmi skakač. Jako sam zadovoljan jer se trud i rad koji sam uložio tijekom ljeta, bez iti jednog slobodnog dana isplatio i vratio. Za moju visoku razinu tjelesne pripremljenosti, zaslužan je kondicijski trener iz pulskog Ap Laba, Alex Percan te mu se ovom prilikom zahvaljujem.U estonsko-latvijskom prvenstvu igraju vrlo jake ekipe kao što su VEF Riga, Kalev Cramo, Ventspils, Prometey... Riječ je o jakom košarkaškom razredu u kojem je svaka utakmica novi izazov i vrijedno iskustvo.

Iako aktualna sezona još nije gotova, Matej je dobio već nekoliko primamljivih ponuda za iduću sezonu. 

- Da budem iskren, dobio sam nekoliko izuzetno kvalitetnih i primamljivih ponuda, ali trenutno mi je najbitnije završiti ovu sezonu i potpuno se fokusirati na Play-off te odraditi što bolje prvenstvene utakmice koje su nam preostale.

Neizbježno pitanje je i to da li bi možda prihvatio ponudu ako mu se javi neki od naša tri ABA ligaša ili je ipak inozemstvo prioritet?

- Uh, to pitanje je škakljivo, razmislio bih, ali inozemstvo je prioritet!

Foto: Hendrik Osula


Za kraj nam je opisao svoj košarkaški put.

- Započeo sam trenirati košarku kad sam imao 10 godina u košarkaškom klubu KK Pula 1981. Prvi treneri bili su mi Mikoš Milekić i pokojni Antun Tomić. Kao dječaka, oni su me odveli na pravi košarkaši put i naučili me kako sportaš mora živjeti i ponašati se. Sa 18 godina sam potpisao prvi profesionalni ugovor za prvoligaša Škrljevo i proveo dvije i pola godine na Mavrincima. Nakon toga, otišao sam u Italiju, gdje sam u četiri godine osvojio četiri prvenstva za klubove Serie C. Prošlu sezonu sam napokon dobio priliku igrati u jakom prvenstvu ukrajinske lige za Mbk Mykolaiv, a odličnu sezonu prekinuo je rat. Povratkom u Hrvatsku vratio sam se  u Italiju odigrati prvenstvo tri mjeseca kako bi bio u formi i probao osvojiti još jedno prvenstvo sa Herons Montecatiniem šta se i ostvarilo. Prošlo ljeto sam imao nekoliko ponuda, ali izabrao sam Estoniju i Keilu jer sam imao obećane minute i priliku da pokažem koliko vrijedim i da sam spreman igrati košarku na viskom levelu, što se najbolje vidi iz statističkih pokazatelja.