Europa i Svijet
Hrvatska
Brončani trener preuzeo hrvatski klub u Njemačkoj

Brončani trener preuzeo hrvatski klub u Njemačkoj

Autor: Paulo Sarić

U trofejnoj karijeri Kurtović je osvojio mnoštvo medalja i trofeja od Hrvatske, preko Bosne i Hercegovine i Kosova, pa sve do bronce sa Svjetskog prvenstva.

Iskusni hrvatski trener Boris Kurtović odlazi u Njemačku. Sve je dogovorio s klubom Komušina Heiterbach kojeg će voditi od naredne sezone. Komušina je klub hrvatskih iseljenika koji je osnovan 1971. godine, a košarkaška sekcija je obnovljena 2001. i trenutno se natječe u regionalnoj ligi Baden-Württemberg. No, Kurtović je renomirani trener. Najuspješnijem europskom klubu 20. stoljeća, Splitu, je donio prvi naslov u samostalnoj Hrvatskoj – kup osvojen 1992. godine, a od velikih uspjeha treba istaknuti i broncu sa Svjetskog prvenstva U-19 koje se 2009. godine održao na Novom Zelandu. Što ga je potaknulo na odlazak u njemačku regionalnu ligu?

- Život. Trebam se maknuti iz ovog podneblja i Njemačku vidim kao priliku za to. Ja sam jedan od rijetkih koji nemaju menadžera, niti sam ga ikad imao u životu, pa nisam imao nekoga da me, kako se to kaže… - upitao je trofejni trener.

Pogura. Tako to ide u životu i interesima isprepletenim sferama društva.

- Tamo sam došao na preporuku. Bio sam u Njemačkoj tri dana i dogovorio sve detalje.

Komušina Heiterbach je klub njemačkih Hrvata koji se natječe u regionalnoj ligi.

- To je mjesto iz Bosne u kojemu su živjeli Hrvati prije nego su se odselili tamo. U Heiterbachu i dan danas ima dosta Hrvata i njihovih potomaka koji već generacijama žive u Njemačkoj u koju su im došli djedovi u potrazi za poslom. Može se reći da je tamo jedna prava mala hrvatska dijaspora – nastavlja Kurtović

U Komušini su igrali i neki igrači poznati iz hrvatskih liga poput Franka Filipovića, bivšeg igrača Borika i Kvarnera, i Franka Koljanina koji je u Njemačku došao iz Pule.

- U klubu i danas ima dosta Hrvata, pogotovo u vodstvu i upravi, što se može vidjeti po simbolima i amblemima kluba. No, u njemu igraju i Nijemci i igrači iz ostalih država. Nije ekskluzivan.

Glavna preokupacija trenera Kurtovića u posljednje vrijeme je organizacija košarkaškog kampa koji se drugu godinu zaredom održava u srcu Dalmacije. Lani je bio u Splitu, a nakon izgradnje nove dvorane preseljen je u Omiš.

- Ovo će biti drugo izdanje što se tiče kampa. Lani se održao u Splitu, a ove godine će biti smješten u Omišu. Otvorila se nova ekstra dvorana koja je idealna upravo za ovakav tip kampa, iako je i u Splitu bilo dobro. Svim polaznicima je uz treninge i rad osiguran i smještaj. Zasad ide dobro, sve ide po planu. Cilj je da se u ljetnim mjesecima, makar sa strane moje trenerske struke djeci pruži mogućnosti rada i odmora. Zamislili smo to kao aktivni odmor.

Sam kamp se održava krajem srpnja, a struka je i lani bila jaka s nekolicinom velikih, što igračkih što trenerskih imena, a tako će biti i ove godine.

- Lani je tu bio Velimir Perasović, moj bivši igrač, a ove godine će od trenera s djecom raditi Moris Hadžija i Ante Nazor, nekadašnji trener Zadra. Vjerojatno će doći još netko, no termin je u pola ljeta kada svi imaju obveze s reprezentacijom pa nije lako skupiti struku u tom razdoblju. No, ne sumnjam da će i ove godine rad biti kvalitetan – zaključio je trofejni trener.