Hrvatska
Regija
Budućnost je prošlost

Budućnost je prošlost

Autor: Paulo Sarić

Izvrsna partija Vukovića za nastavak zadarskog niza.

Zadar je u velikoj partiji Domagoja Vukovića na domaćem terenu pred oko 3500 gledatelja pobijedio Budućnost rezultatom 78-69 i došao do svoje šeste pobjede u Jadranskoj ligi. Bila je to nova dobra predstava Naglićeve momčadi koja je nastavila s igrama kakve davno nismo gledali u Gradu košarke.

Budućnost je bolje otvorila utakmicu, na obje strane terena. Od početka su zaigrali izvrsnu i agresivnu obranu zahvaljujući kojoj se i nalaze na čelu ljestvice. Zadar je krenuo s Kraljevićem u petorci, no visoki je Mostarac nastavio s lošim igrama koje prikazuje čitave sezone. Srećom po domaćine, momčad Aleksandra Džikića nije na najbolji način rezultatski oplodila ukazanu priliku. Pritom je otegotna okolnost za Zadrane bila i rana druga osobna Lovre Bašića. Ipak, domaćini su prvu četvrtinu završili u plusu (17-15).

A onda je krenulo. Ili bolje rečeno – stalo. Naglić je već u 12. minuti uveo svog devetog igrača na teren, a jaki je ritam poremetio umornu Budućnost te su gosti počeli promašivati. Punih sedam minuta nisu zabili niti koša, a preko osam koš iz igre što je Zadar iskoristio da napravi seriju 9-0 i odvoji se na dvoznamenkastu prednost (26-15). Do kraja druge dionice nastavilo se s kvalitetnim obranama, pa se na odmor otišlo s 36-26. Ravno deset koševa prednosti. No, problem su domaćoj momčadi predstavljale četiri osobne pogreške Lovre Bašića što je značilo da ćemo ga malo gledati na parketu u nastavku.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Budućnost je u drugoj četvrtini zabila samo 11 koševa, a da u takvom ritmu neće nastaviti u drugom poluvremenu bilo je jasno već nakon dvije minute trećeg perioda. Ponovno se povratak iz svlačionica pokazao problematičnim za Zadrane, pa su gosti serijom 2-12 učas vratili stvari na početak. Domaćini su ušli u seriju pogrešaka, teško su dolazili do otvorenih šuteva, a na to su se nadovezale i izgubljene lopte te su Crnogorci dvama koševima Petra Popovića prešli u vodstvo. Imala je Budućnost i plus šest u 27. minuti (43-49), no onda je Naglić na parket poslao Šimu Špralju i Domagoja Vukovića nakon čega se karte ponovno miješaju. Domaćini su do kraja četvrtine napravili seriju 11-2 te se u odlučujućih deset minuta ušlo s tri koša prednosti za dalmatinski sastav.

Serija se koševima Božića i Bostica produžila na 16-2 prije nego ju je ubačajem s poludistance prekinuo Petar Popović. Zadar je nastavio u pravom ritmu u napadu, no u obrani je pokazivao dekoncentraciju te je brojnim prekršajima slao goste na liniju slobodnih bacanja. Srećom, Crnogorci nisu bili raspoloženi te su nepreciznošću olakšali posao domaćinima. Kada je najviše trebalo Ivanov je vezao pet koševa, a nakon što je Vuković pogodio tricu, svoju treću, za 74-66 minutu prije kraja utakmica je bila riješena te je slavlje Zadrana moglo početi.

Domaćine su do velike pobjede predvodili Josh Bostic s 20 i Domagoj Vuković s 19 poena, dok je uz standardno dobrog Nemanju Gordića jedini raspoloženi u redovima i dalje vodeće momčadi lige bio Kyle Gibson.