Regija
Budućnost povela 2-1, Zvezda u infarktnoj završnici dva puta promašila pobjedu

Budućnost povela 2-1, Zvezda u infarktnoj završnici dva puta promašila pobjedu

Utakmica vrijedna finala!

U paklenoj atmosferi dvorane Morača Budućnost je uz ogroman osmijeh sreće u trećoj utakmici finalne serije doigravanja za naslov prvaka ABA lige pobijedila Crvenu zvezdu 78-77 te povela u 2-1.

Pri tom je rezultatu Zvezda promašila dva puta za pobjedu. James Feldein šut za tri poena, a dok je šokirana momčad Budućnosti promatrala let lopte i njeno odbijanje, uhvatio ju je Mathias Lessort i promašio čisti zicer.

Momčad Aleksandra Džikića pobjeda dijeli od povijesnog uspjeha, plasmana u Euroligu. Četvrta utakmica na rasporedu je sutra s početkom u 21 sat. 

Slijedi izvještaj kolege Nenada Stankovića:

U atmosferi koja je na trenutke podjećala na slavne dane Jazina i Baldekina Budućnost Voli i Crvena Zvezda su odigrali trću utamicu finala doigravanja za regionalnog prvaka. Nekako se očekivala još jedna nervozna takmica s malo poena jer je ulog bio veliki, ali utakmica je počela upravo suprotno. Obje ekipe su bile izuzetno raspoložene za igru i započele su utakmicu iznimno efikasno.

Nakon izjednačenog početka Budućnost je tricama Doelmana i Šehovića otišla na 14:8 i 16:10, ali se Zvezda brzo vratila preko Feldeina i Rochestia i povela 18:16.

Uslijedila je serija domaćih koji na 1:48 prije kraja prve četvrtine imaju 24:18, ali Janković i Lessort zaključuju ovaj dio igre koševima pa je vodstvo Crnogoraca minimalno 24:23.

U istom ritmu su nastavile ekipe u drugoj četvrtini. Prve tri minute igralo se koš za koš (32:28) i tada kreće Feldein koji serijom dalekometnih šuteva najzaslužniji dovodi Zvezdu do prednosti 39:35 pa Džikić na tri i pol minute do kraja traži odmor.

Nije to poremetilo Feldeina i Omića koji nastavljaju svoje serije pa Zvezda ima + 7 (40:47). Do kraja poluvremena Doelman s linije slobodnih bacanja postavlja konačan rezultat ovog izuzetno kvalitetnog poluvremena. Gosti su nakon prvih 20 minuta vodili 42:47.

Diže Zvezda prednost na 51:44 i onda Gordić uz pomoć Gibsona smanjuje zaostatk svoje momčadi na samo poen 52:53, a Alimpijević nakon zakucavanja Z. Nikolića traži minutu odmora jer je reket njegove ekipe u drugom poluvremenu bio poprilično nepokriven.

Ulaskom Omića donekle je riješen taj problem, ali brzo centar Zvezde dobiva 4 osobne i mora na klupu pa Budućnost serijom slobodnih bacanja prelazi u vodstvo, a tricom Ivanovića odlazi na posljednji odmor rezultatom 68:64.

Nevjerojatnih 16 razlike u poenima s linije slobodnih bacanja imala je Budućnost u tom trenutku. 20 od 26 šutirali su domaćini naspram 4 od 9 gostiju.

Tricom Gordića Budućnost odlazi na 73:67 ali i dalje nastavlja s ispucavanjem s vanjskih linija pa Zvezda preko Dobrića i Enissa dolazi do 73:73 na 5 minuta prije kraja u tim trenucima jako nervoznog susreta.

Ta nervoza je kulminirala u posljednjoj minuti utakmice kada je samo Gordić sa slobodnih bacanja postigao jedan koš za 78:77 pred posljednji Zvezdin napad koji je Feldein završio otvorenom tricom, ali je promašio,  a Lessort skače u napadu i promašuje čisti zicer što je bio znak za početak velikog slavlje Podgoričana koji će sutra imati meč loptu za svoj prvi naslov ABA lige u povijesti.


Na kraju  Budućnost Voli : Crvena Zvezda mts     78:77    24:23, 18:24, 26:17, 13:10

Ponovo je Gordić bio sjajan sa 17 poena i 5 asistencija dok je Feldein s 19 poena bio najefikasniji kod gostiju.