Regija
Budućnost slavila u Beogradu i povela 1-0

Budućnost slavila u Beogradu i povela 1-0

Finale ABA lige.

U prvom susretu finala doigravanja regionalne ABA lige u prepunoj dvorani „ Aleksandar Nikolić“ Crvena Zvezda mts dočekala je Budućnost Voli iz Podgorice kojoj je ovo prvi nastup u finalnoj  seriji.  S druge strane Zvezdi je ovo peti nastup u finalu u posljednjih šest sezona od kojih je u tri zadnje osvajala naslov prvaka. 

Zvezda je od 2013. samo jednom ispala u polufinalu i to u od Cibone u Beogradu 2014. godine. Od tada su Beograđani napravili niz od tri tutule zaredom.

Ne samo zbog toga domaćini su uoči početak serije važili za blagog favorita jer su uz veće iskustvo imali i prednost domaćeg terena.

Podgoričani sugurno nisu ušli u finale bez ambicija i imaju svoje adute za trofej, što su pokazali u regularnom dijelu lige kada su oba puta slavili protv aktualnog prvaka.

Puno bolje su u utakmicu ušli gosti koji su nakon dvije minute vodili 7:0. Zvezda brzo smanjuje na 7:5 ali nakon 4 poena gostiju postignutih nakon istih akcija Alimpijević zove minutu odmora. Već nakon samo 4 minute igre došle su do izražaja slabosti koje Zvezda iskazuje cijelu sezonu u obrani pogotovo kad je u igri Lessort.

Ulaskom Omića i Jankovića umjesto Lessorta i Bjelice popravila je Zvezda obranu od pick and rolla, a oba centra su dala i značajan doprinos u napadu pa je na kraju prve četvrtine prednost gostiju iznosila tri poena (22:25).

Nisu crveno-bijeli mogli naći lijek za Nemanju Gordića koji je sam održavao svoj tim u vodstvu.

Drugi dio igre je počeo jako neefikasno. Pogotovo za Budućnost koja nije mogla pronaći put do koša pa je Zvezda nakon trice Ennisa došla u prvo vodstvo (27:25), a nakon ukradene lopte i zakucavanja Davidovca Džikić je bio primoran pozvati minutu odmora jer je njegova momčad izgubila kontrolu nad utakmicom.

Ivanović nakon tine-outa postiže 4 poena i tako Budućnost održava u egalu. Isti igrač nakon 5 minuta igre u ovoj dionici pravi prvu osobnu grešku za Budućnost dok je Zvezda davno izašla iz bonusa pa je morala malo smanjit agresivnost u odbrani. Koristi Budućnost obje te činjenice i koševima Ivanovića na 1:57 do kraja ponovo prelazi u vodstvo 35:34.

Do kraja ove kvalitetom siromašne četvrtine gledamo rezultatsku klackalicu koja odlazi na Zvezdinu stranu pa domaćini na poluvremenu imaju poen prednosti 38:37.


Vođena velikom podrškom sa tribina koju najbolje koristi Omić Zvezda u prvih 2:30 minuta igre dolazi do 8 poena razlike 47:39.

Iskusni Gibson i Doelman ne daju Zvezdi da se odvoji, a nakon tehničke Alimpijeviću i trice Gordića Budućnost prilazi na 49:48 postigavši 5 poena u jednom napadu.

U tim trenucima određene sudačke dluke izazvale erupciju negodovanja na tribinama.

Budućnost još jednom serijom slobodnih bacanja dolazi do poravnanja 55:55 na dvije minute do kraja treće četvrtine, a nedugo zatim i do prednosti 55:57.

Zvezda nema u tim trenucima rješenje za Ivanovića i Gordića dok u napadu uglavnom igra individualno što ne donosi skoro nikakve rezultate.


Nakon tehničke dosuđene treneru Budućnost gosti zabijaju dvije trice (Popović i Ivanović) i na posjlednji odmor odlaze s velikih 57:63.

Kuriozitete je da je Budućnost u sve tri četvrtine postigla poene u posljednjoj sekundi. Ukupno 7 poena su postigli gosti iz ovih situacija.

Nastavila je Budućnost igrati strpljivo u napadu i koristiti svaki propust u obrani domaćih pa su nakon trice Laundrya došli na 10 poena viška nakon 3 minute igre u završnoj dionici pa Alimpijević traži minutu odmora.


Tricom Jankovića te zakucavanjima Lessorta i Jankovića Zvezda dolazi na samo 3 poena zaostatka 2:50 do kraja pa Džikić traži time out kako bi povratio ritam u napadu svoje ekipe koja je sve teže poentirala.

Davidovac promašuje tricu za poravnanje, a Doelman postiže dva poena i odvodi Budućnost na 72:77 1:49 prije kraja..

Rochestie nakon novog time-outa promašuje tricu, Ivanović je siguran sa slobodnih bacanja i Crnogorci idu na 72:79. Do kraja je domaćin samo uspio smanjiti zaostatak na 4 poena pa je krajnji rezultat iznosio 76:80.

Crvena Zvezda mts: Budućnost Voli 76:80 22:15, 16:12, 19:26, 19:17

Ivanović s 20 i Gordić s 18 poena su bili najbolji kod pobjednika dok je kod domaćih odskočio Rochestie sa 13 poena i 10 asistencija.

Druga utakmica igra se već u utorak 10. travnja, također u Beogradu. Početak je u 18 sati.