Intervjui
Bujas: Nije problem broj poraza nego broj igrača

Bujas: Nije problem broj poraza nego broj igrača

Autor: Branko Tabak

Novi trener Jazina vjeruje da momčad može ostati u HT Premijer ligi.

Da je nastavio s igranjem košarke bio bi odličan igrač. Da je nastavio sa suđenjem bio bi vrstan sudac. No, zdravstveni problemi (aortna insuficijencija) su ga makli od fizičkih napora pa se morao zadovoljiti drugim životnim izborom. Naravno, nije mogao bez košarke.

Postao je košarkaški trener koji je već vodio dvije prvoligaške ekipe, Križevce i Škrljevo. Prije dva dana preuzeo je užarenu klupu KK Jazine Arbanasi u rodnom Zadru. Mlad je, željan dokazivanja i pun energije.

- Kažu da je za srce bolji stres od fizičkih napora, kazao je na početku razgovora Luka Bujas koji iza sebe ima već dosta iskustva iako mu je tek 31 godina.

U Jazine dolazi u nezgodnom trenutku. Momčad ima omjer 0-7,

- Bilo je dosta teško donijeti odluku, ali eve me, tu sam. Glavni problem Jazina nije taj skor od 0-7, već činjenica o kojoj je govorio i moj prethodnik Neven Plantak da nemamo dovoljno igrača za kvalitetan sparing za trening. Na prvom treningu kojeg sam vodio bilo je devet igrača. To je glavni problem, kazuje u intervjuu za Basketball.hr Bujas.

Uvjeren je da njegova momčad ima šanse za ostanak.

- Raspored je relativno povoljan. Treba pobjeđivati kod kuće momčadi koje se bore za ostanak. Mi imamo ispred sebe po dvije utakmice sa Zagrebom i Ribolom, a u Jazine nam stižu Vrijednosnice, Zabok, Hermes Analitica i Alkar. Nisu nam sve lađe potonule i ne predajemo se.


Foto: Creative Media - KK Škrljevo 

Bujasa je posebno razveselila jedna stvar.

- Nevjerojatno je, s obzirom na rezultate i načine na koje su neke utakmice izgubljene, kakva je atmosfera u ekipi. Na prvom treningu radni moment je bio izvrstan. Krvna slika ekipe više nego dobra. Imamo prema propozicijama pravo dovesti još jednog igrača. Tragamo za centrom. Nije to lako naći u ovom dijelu sezone. Ne želimo igrača koji će popuniti broj već donijeti prednost. Vidjet ćemo što nam se nudi, puno bi nam značilo da riješimo kvalitetno to pitanje.


Informirao nas je mladi zadarski stručnjak i o zdravstvenom stanju u ekipi:

- Daleko je od idealnog. Josip Gulam ima slomljen nos, Mirza Sarajlija problem s mišićem noge, a Goran Fodor sa stopalom. Cilj nam je sanirati ozljede i biti spreman za prvu nadolazeću utakmicu nakon reprezentativne pauze, a to je gostovanje kod Zagreba. Ponavljam treba pobjeđivati doma, a svaka pobjeda vani je bonus, poručio je Bujas koji će vatreno krštenje na vrućoj klupi Jazina imati 3. prosinca u Trnskom točno u podne.

Želio je naglasiti još nešto...

Foto: Basketball.hr

U Križevcima sam trenerski odrastao i to mi je možda i najljepši period života. Tu sam upoznao suprugu Mihaelu s kojom danas imam prekrasnog sina Jakova te sam upravo u Križevcima napravio najviše za svoj napredak. Jazine su mi prvi ozbiljniji posao u mom gradu i to me strašno motivira. Najveća zahvala za sve u košarci što sam postigao ide mom treneru Zoranu Veselinoviću Vespi, koji me je prepoznao i na određeni način bio uz mene u najtežem periodu mog života, mogu reći da mi je bio uzor, trener i drugi otac. Vespa mi je inspiracija da se sve može kada se hoće. Tu je i Željko Pribanović Gaga kod kojeg sam igrao u KK ABC Zadar i koji me je uveo u trenerski posao. Upravo iz KK ABC sam došao u Jazine, rekao je u razgovoru za Basketball.hr novi trener Jazina Luka Bujas.