Hrvatska
FOTO Carter i Brala spriječili iznenađenje na Višnjiku, Alkari mogu žaliti za velikom prilikom

FOTO Carter i Brala spriječili iznenađenje na Višnjiku, Alkari mogu žaliti za velikom prilikom

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Šime Zelić

Neočekivana utakmica.

Zadar je u samoj završnici utakmice 8. kola HT Premijer lige na svom terenu svladao Alkar rezultatom 92-90.

Bio je ovo buran tjedan za KK Zadar. Nakon raskida ugovora s Ivanom Perinčićem trebalo je "odraditi" čak tri utakmice uoči debija novog trenera Vladimira Anzulovića. Pomoćnik Srđan Helbich je svoj test položio s izvrsnim uspjehom, upisavši pobjede nad osječkim Vrijednosnicama, Borcem iz Čačka i Šibenkom u Šibeniku. U međuvremenu glavna tema u gradu Zadru nije bila rasprava o koncepcijskim preinakama koje bi Zula mlađi mogao unijeti u igru momčadi, već sjednica Gradskog vijeća na kojoj se odlučivalo o financijskom rebalansu kojim bi se na izmaku kalendarske godine malo poboljšala krvna slika KK Zadar. U stanju opće psihoze nije nikom lako raditi, pa tako ni igračima i (osobito) novom treneru. Protivnik se činio idealnim za lagani prijelaz u novi dio sezone, sinjski Alkar s omjerom 0-7 trebao je poslužiti kao malo jači trening unutar kojeg bi se momčad i Anzulović pobliže upoznali.

No, Alkari su imali drugačije ideje, osobito jedan čovjek. Dominic Gilbert je prije jedva godinu dana još uvijek bio aktivni član rotacije Zadra, ali s vremenom je polako gubio status, što je kulminiralo raskidom ugovora i odlaskom krilnog igrača u Nizozemsku. Ipak, na poziv Marka Trninića Gilbert se vratio u hrvatsku košarku, pun želje za dokazivanjem da nije zaboravio igrati košarku.

U prvim minutama je jedini uspijevao naći put do Zadrovog koša, ali je u velikoj želji izgorio - u osam minuta igre čini tri prekršaja (dva napadačka), pa Trninić mora posegnuti za drugim rješenjima. Anzulović u prvoj dionici daje priliku svim igračima u sastavu, osim Antonija Jordana, koji je na treningu dobio iznimno neugodan udarac u kvadriceps ali bi trebao biti spreman za nedjeljni susret s FMP-om. Ali, Anzulović kao da je vodio dvije različite momčadi. Dok su igrači iz prve petorke našli dobar ritam od samog starta, zamjene s klupe nisu uspijevale ostvariti značajniji učinak. Dario Drežnjak je izgubio šutersku formu iz posljednjih utakmica, ali su u tom segmentu uskočili sjajni Justin Carter i Duje Brala, dok je ritam igri davao rastrčani Martin Junaković. Međutim, koliko god napad Zadra funkcionirao, obrana je propuštala na sve strane. Stipe Krstanović je Zadranima stvarao probleme pod košem, dok je s distance sjajno pogađao Arijan Došen. Epilog prvog poluvremena - tek tri poena prednosti za abaligaša (49-46).

Iskreno, očekivali smo da će fizički nadmoćniji Zadar zaigrati na tu kartu i pokušati trkom i mišićima slomiti (u tom segmentu) inferiornijeg protivnika. Međutim, to se nije dogodilo. Premda je Uroš Luković s dva efektna alley-oop zakucavanja na ulazu u treću četvrtinu pokazao zube gostima, oni se nisu prestrašili, već su nastavili čvrsto igrati. Zadar se nikako nije uspijevao odvojiti na veću razliku, pa se u posljednjih deset minuta ulazi s minimalnom prednošću domaćina (68-67). Četvrtu četvrtinu bolje otvaraju gosti, koji preko Gilberta prelaze u vodstvo, a već u idućoj akciji Krstanović krade loptu i zakucava u kontri za +3 Alkara (68-71). Anzulović inzistira na čvrstoj obrani, ali danas kao da je postojao šum u komunikaciji između njega i momčadi, jer te riječi kao da nisu dopirale do igrača. Dominik Mavra poravnava tricom u idućoj akciji, ali Alkari su namirisali svoju priliku i nisu htjeli olako prepustiti pobjedu Zadru. Idućih minuta traje igra mačke i miša, a glavni protagonisti kod gostiju bili su Roko Gizdavčić i Gilbert. Tri minute prije kraja sinjski Amerikanac Spencer Franklin Collins ubacuje jednu od svoje dvije trice za +4 (82-86) i u tim trenucima mogli su se čuti povici nezadovoljstva malobrojne publike u dvorani Krešimira Ćosića. Anzulović zove minutu odmora, nakon koje Carter pogađa svoju petu tricu na utakmici i ostavlja Zadar na životu. Sjajna reakcija Brale u obrambenom dijelu na drugoj strani inicirala je kontru u kojoj Mavra polaže za minimalno vodstvo zadarske momčadi (87-86) dvije minute do kraja. Kapetan Alkara Hrvoje Vučić pedesetak sekundi do kraja pogađa tricu za novo vodstvo gostiju, ali veselje Sinjana kratko traje jer Brala u idućem napadu uzvraća istom mjerom, pa se u posljednjih trideset sekundi ulazi s rezultatom 90-89. Napad Alkara koji je uslijedio je dao gostima čak tri prilike za pobjedu, ali ni Vučić ni Gizdavčić ni Gilbert ne uspijevaju ubaciti loptu u koš. Zadrani mudro daju loptu u ruke  svog najiskusnijeg igrača Cartera, koji ubacuje oba slobodna bacanja. Loptu uzima Gilbert, koji se manje od sekunde prije kraja diže na šut sa sedam metara, kojeg nesmotreno faulira Domagoj Vuković. Australski Hrvat tako dobija priliku s tri ubačena slobodna bacanja odvesti utakmicu u produžetak, ali promašuje prvi pokušaj. Drugi ubacuje, pa mu ne preostaje no pokušati namjernim promašajem potražiti priliku preko skoka u napadu. Lopta se u visokom luku spustila na obruč, ali skok hvata sjajni Carter i slavlje domaćih može početi.

Najbolji u domaćim redovima bili su Carter (22 poena, 6 ukradenih lopti) i Brala (16 poena, šut 6-8). Kod Alkara najistaknutiji pojedinci bili su Gilbert (20 poena, 5 skokova) i Gizdavčić (18 poena, 5 skokova).

Vladimir Anzulović, trener Zadra: “Bitna je pobjeda, zbog igrača da nastave u dobrom ritmu. Nismo se toliko pripremali za Alkar, bilo je puno novih stvari, kao što sam rekao u najavi. Bilo bi dobro da se sve ono što smo radili na treningu prenese na parket, danas nismo to uspjeli do kraja. Čestitke Alkaru na dobro pripremljenoj utakmici. Idemo dalje, za dva dana je nova utakmica.” 

Martin Junaković, igrač Zadra: “Ovo je bila preteška utakmica, više puta bi lomili utakmicu ali onda bi se Alkar vratio. Novi je trener pa ima puno toga novoga što moramo shvatiti. Stvarno treba vremena, to se vidjelo danas da smo u nekim trenucima bili malo zbunjeni, ja prvi. Idemo dalje, idemo kod FMP-a pokušati odigrati najbolju utakmicu koju možemo i pokušati je dobiti.”

Marko Trninić, trener Alkara: “Svakako smo bili u prilici da pobijedimo, pogotovo jer smo imali posljednji napad. Nažalost to nije bilo dovoljno, odigrali smo odličnu utakmicu, čestitao sam svojima igračima na vrhunskom angažmanu. Ako ovako nastavimo mislim da pobjede neće dolaziti u pitanju, generalno igramo sve bolje.”

Roko Gizdavčić, igrač Alkara: “Nažalost nismo uspjeli pobjediti Zadar u gostima, mi još čekamo tu prvu pobjedu, nikako je dočekati. Vidi se da iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje i bolje. Za sad nam ne ide, ali se nadam da ćemo protiv Osijeka doći do prve pobjede.”