Hrvatska
Carter i Mavra donijeli Anzuloviću prvi veliki skalp na klupi Zadra

Carter i Mavra donijeli Anzuloviću prvi veliki skalp na klupi Zadra

Autor: 057info Photo: Šime Zelić/KK Zadar

Derbi HT Premijer lige.

Najveći derbi hrvatske košarke pripao je večeras zasluženo Zadru. Nakon minimalnog slavlja Cibone u ABA ligi, Zadar je uzvratio u HT Premijer ligi pobjedom 79:82. Bila je to prva velika pobjeda novog trenera Vladimira Anzulovića, ali i potvrda da je Zadar, kada je raspoložen, pa čak i bez nekoliko važnih igrača, bolja momčad od Cibone.

Zadar je u Zagrebu igrao bez Pavla Marčinkovića, koji još uvijek nema pravo nastupa u domaćem prvenstvu, ali i Martina Junakovića, čiji izostanak nije najavljen. Priliku je tako neočekivano u prvoj petorci (uz playmakera Mavru) dobio Filip Paponja, a ne Jordano ili Brala. Bio je tu i Luković, koji je do sada uglavnom igrao manje od 10 minuta po utakmici. Ovaj dvojac je očekivano i prvi izašao s parketa, nakon manje od pet minuta igre, pri rezultatu 11:8 za Cibonu, piše portal 057info

Zadar je prešao na nešto pokretljiviju obranu koja nije dobro "sjela" Ciboni. Krenuo je i presing na razigravače koji je Zagrepčane prisiljavao na "očajničke" pokušaje iz daljine. Carter i Mavra suvereno su vladali terenom, Jordano je dodao tricu iz kontre i Zadar je poveo 12:21.

Luković i Vuković već su u 15. minuti imali po tri prekršaja, nakon čega Anzulović ide s Drežnjakom i nešto nižom petorkom. Ciboni je počelo ulaziti ono što nije u prvoj četvrtini, bilo je tu i sretnih momenata (trica Tonija Nakića "uplesala" je u mrežicu), za preokret na 32:31. Zadarski šutevi nisu ušli, Cibonini jesu, pa je Anzulović na 40:33 morao pozvati minutu odmora. Drugu četvrtinu Cibona je dobila 28:14 - poluvrijeme sezone odigrao je "krivi" Drežnjak (Mateo, trice 4-6), Prkačin je iskoristio opterećenost zadarskih centara i došao do 10 poena, dok je Zadar iz njega izišao s "kriminalnom" tricom (3-12).

U drugom poluvremenu gledali smo drugačiju utakmicu, pogotovo "starog" Mavru i Cartera u najboljem izdanju, koji su Prkačinu i društvu očitali lekciju iz vrhunske košarke. Bilo ih je užitak gledati kako u duetu "rasturaju" Cibonu, koja je ravno pet minuta čiste igre bila bez postignutog poena. Serija 12:0 dala je Zadru novi zamah i vodstvo 54:57 na kraju treće četvrtine.

Bilo je pitanje mogu li Mavra i Carter izdržati do kraja praktički bez predaha i kako će se "pokriti" visoke pozicije. Stao je malo Zadar, Cibona se nije snašla kad je trebalo, a Carter je opet jednom izvrsnom asistencijom omogućio Jordanu čisti šut za tricu i vodstvo 61:69.

Nakon Mavrine trice za 69:75 minutu prije kraja, Ciboni je preostalo samo jedno - prekršaji i brze trice. Nakić i Drežnjak su ih i ubacili, Cibona je 23 sekunde prije kraja krenula u napad na 77:79, ali je Carter tada ukrao loptu i prelomio utakmicu. Imao je Radovčić u posljednjoj sekundi pokušaj preko cijelog igrališta, kojim je mogao izjednačiti, ali taj "jedan u milijun" ovog puta se nije realizirao.

Carterova 22 poena, 7 skokova i 4 asistencije zasluženo mu daju epitet igrača utakmice, dok Mavrinih 12 poena i 7 asistencija ne odaju dojam virtuoznosti koju je pokazao. Bursać i Jordano postizali su pogotke u bitnim trenucima utakmice, dok je razočaranje i dalje Luković, koji je skupio 12 minuta igre. Zadar već u nedjelju čeka nova utakmica, u ABA ligi na Višnjiku protiv Crvene zvezde. Cibona je sutradan domaćin Krki.

Standings provided by SofaScore LiveScore