Intervjui
Čavlović: Prevladava mišljenje da bi ABA ligu trebalo proširiti

Čavlović: Prevladava mišljenje da bi ABA ligu trebalo proširiti

O smanjenju ugovora igračima, HT Premijer ligi, posljedicama potresa na funkcioniranje Cibone...

Sezona koja nije završena i pitanje hoće se završiti uz probleme s koronavirusom i potresom u Zagrebu bili su povod da razgovaramo s Domagojom Čavlovićem, direktorom Cibone i predsjednikom Košarkaškog saveza Zagreba. 

Na početku razgovora osvrnuli smo se na domaću HT Premijer ligu koja je stigla do 21.kola i ostaje pitanje kako će tijela HKS-a zaokružiti ovu priču ”U ovom trenutku kada su životi ljudi na prvom mjestu nama to nije na pameti. Postoje te dvije opcije da se liga poništi ili da se proglasi prvakom Zadar na osnovu ove 21 utakmice. U ovom trenutku mi kao klub nemamo svoje jasno mišljenje, već je to jednostavno odluka HKS-a” - ističe Čavlović na početku razgovora kojeg smo upitali i na koji bi se način mogla okončati sezona u ABA ligi s obzirom da je prvi čovjek te lige.

 ”U ABA ligi je situacija puno kompleksnija jer je liga koja se naslanja na Euroligu koja također nije završila. Znamo da prvak ABA lige ima pozivnicu za Euroligu, a tu je Partizan koji je trenutno prvi i koji kroz Eurokup gdje dobro stoji može do Eurolige. U razgovoru s čelnicima klubova nekako prevladava mišljenje da bi uslijed ovih problema najbolje bilo ligu proširiti za dva prvoplasirana kluba i 2 ABA lige, a to su Borac i Split.”

U proširenju lige se može govoriti i u unutar domaće HT Premijer lige ”Apsolutno i to je jedna od opcija i mi kao klub mislimo da se u ovakvoj situaciji ne treba striktno držati pravila. Odluka je na tijelima Saveza i sigurno je da oni trebaju pronaći najbolje rješenje za klubove”. Raniji završetak sezone koji je poprilično izgledan dovodi u velike probleme i klubove i igrače.

”Pa evo kroz neke kontakte direktori pojedinih klubova Eurolige zatražili su mišljenje vodstva lige što napraviti kod isplate ugovora igračima. Njihovo je mišljenje, ako se liga ne nastavi da se ne isplaćuju te dvije ili tri plaće.”

U posljednje vrijeme se govori o smanjenju ugovora igračima poradi preranog završetka sezone, a to se poglavito odnosi na nogomet. Kakvo je stanje u košarci, odosno Ciboni.

”Mi smo već obavili razgovore s igračima oko smanjenja ugovora, neki su pristali, a s nekima još moramo razgovarati. Činjenica je da ovu krizu moramo svi skupa podnijeti. Kod nas u Hrvatskoj to nisu velike plaće i nismo toliko ovisni u prodaji ulaznica, ali u klubovima Eurolige to su značajna sredstva.”

Uz epidemiju koronavirusa Zagreb je zadesio i potres što će iziskivati značajnu pomoć gradske blagajne.

 ”Ovo što nam se dogodilo i što nam se događa uvelike će se preslikati i na financiranje sporta jer znamo da u Hrvatskoj većina klubova se financira iz gradskih proračuna. Svjesni smo mogućnosti da će sport značajno osjetiti ovu krizu, i stoga podržavamo Središnji državni ured za šport koji pokušava na određeni način pomoći da klubovi dođu u rang tvrtki i da bar kroz te minimalce na određeni način pomognu dijelu svojih zaposlenika”.

Na čelu ste Košarkaškog saveza Zagreba i ova činjenica da dolazi vrijeme kada će biti potrebna znatna financijska sredstva za oporavak grada od potresa, ali i koronavirusa mogla bi smanjiti financiranje klubova u Zagrebu.

 ”Vjerojatno će doći do smanjenja određenog dijela financiranja klubova jer jednostavno u ovim vremenima se moramo suočiti s problemima koje ima naš grad. Svi zajedno moramo biti toga svjesni, a ja sam uvjeren da se financiranje mlađih kategorija i njihovih programa neće smanjiti, već bi se to moglo odnositi na podršku klubovima u natjecanju njihovih seniorskih momčadi. I prije ove krize mi smo oformili jednu skupinu koja se trebala baviti strategijom, razvojem i financiranjem klubova u Zagrebu. Cibona kao najveći klub i brend Zagreba nije uključena u tu strategiju .Ona je na tragu toga da se podrže klubovi koji imaju razvijenu bazu omladinskog pogona i oni koji imaju tradiciju. Cilj je da klubovi koji dobivaju najveća financijska sredstva odustanu od naplaćivanja članarine u mlađim selekcijama i na taj način omogućite djeci što kvalitetnije bavljenje košarkom” - zaključio je Čavlović ovaj razgovor.