Hrvatska
Cedevita četvrti puta postala prvak Hrvatske

Cedevita četvrti puta postala prvak Hrvatske

Autor: Paulo Sarić

Cibona je ostala kratka za jednu loptu

Cedevita je obranila naslov prvaka Hrvatske u košarci. Pred punom dvoranom Dražena Petrovića svladala je Cibonu rezultatom 75-78. Ključna je bila treća četvrtina koju su Vitamini dobili sa 12 razlike i odvojili se na dvoznamenkastu prednost koju nisu ispuštali do kraja susreta.

Obje su momčadi nervozno otvorile susret, a u takvoj se atmosferi uglavnom igralo koša na koš. Cibona je, doduše, povela sa 4-0, a nakon samo šest minuta susreta Bilan je zaradio drugu osobnu što je osujetilo napadačke planove gostujuće momčadi. Nekoliko napada prije njegovog drugog faula Mršić je sasvim zasluženo zaradio tehničku pogrešku nakon što je ušao nekoliko metara u parket opravdano se buneći na nedosuđen prekršaj na stožernom visokom igraču. Ne može se ne primijetiti da je zauzeti sudački kriterij osjetno više odgovarao domaćoj momčadi. Četvrtina je završila ubačajem Šakića, njegovim prvim. I jedinim do kraja poluvremena!

U drugoj dionici nastavila se ista priča. Cibona je teško dolazila do poena, a gosti su iskazivali nezadovoljstvo suđenjem. Najbolji visoki igrač Vitamina zaradio je svoju treću osobnu pogrešku nakon samo sedam minuta provedenih u igri. Domaćini su u jednom trenutku imali šut za dva poena 4-16, a trica im je bila 3-10. U utakmici su ih držala jedino slobodna bacanja kojih su izveli dvostruko više od suparnika. Gosti su nadskakali Vukove, a prednost nisu imali jedino zahvaljujući katastrofalnoj trici (1-14) i sudačkom kriteriju.

Za vrijeme odmora mecena gostujuće momčadi, Emil Tedeschi, se spustio u svlačionicu iz koje je izišla neka druga momčad. Do tada nevidljivi Boatright je krenuo furiozno i zabio prvih 11 poena svoje momčadi, a kada je Tomas dodao tricu gosti su otišli na dvoznamenkastu prednost. Cibona je u jednom trenutku stavila zonu, no prednost Cedevite je samo rasla. Bilan je nakon povratka na teren povisio na do tada najvećih 16 razlike. Cibona je pokušavala individualnim akcijama, no tek minutu prije kraja je uspjela prići na jednoznamenkasti zaostatak. A tada je već bilo kasno… Ili se makar činilo.

Šakić i Marinelli su tricama smanjili na samo pet koševa zaostatka 41 sekundu prije kraja, a onda je Žorić ukrao loptu i zabio oba sa linije za samo minus tri. No, Cedevita je ponovno izgubila loptu i umalo prokockala sve što je gradila proteklih 39 ili 19 minuta. Na njihovu sreću Joksimović je dvaput promašio iz reketa te su prošli lišo. Do kraja susreta su ipak imali nešto mirniju ruku i zasluženo su slavili.

Cedevitu je do novog naslova predvodio izvrsni Boatright koji je gotovo sve svoje poena, od njih 22 zabio u nastavku susreta. Begić je ubacio 12, dok je Krušlin sa dodao 10. Ciboni nisu pomogla ni četvorica dvocifrenih koje je predvodio Žorić sa 17 poena.

Cedevita je na kraju susreta imala 12 skokova više, dok je Ciboni uz prevlast pod obručima i danas fantastičnog Boatrighta koji je u trećoj četvrtini zabio 13 koševa, uz tri ukradene lopte i dvije asistencije, presudio objektivni manjak individualne kvalitete koji je rezultirao s postotkom šuta iz igre od samo 37 posto.