Hrvatska
Cedevita izborila majstoricu prvenstva Hrvatske

Cedevita izborila majstoricu prvenstva Hrvatske

Autor: Paulo Sarić

Vitamini su u pojedinim trenucima vodili i sa preko 20 koševa da bi susret završili sa ogromnih plus 25

Cedevita je na domaćem parketu u nedjelju navečer bez većih problema pobijedila Cibonu rezultatom 79-54 i izborila majstoricu u petoj utakmici finala doigravanja za prvaka Hrvatske u košarci. Iako početak susreta nije nagovještavao takav ishod, Vitamini su u pojedinim trenucima vodili i sa preko 20 koševa da bi susret završili sa ogromnih plus 25.

Cibona je povela 0-2 košem Reynoldsa, no prva je četvrtina protekla pretežito u igri koš na koš. Nošeni bučnom podrškom svojih navijača Cibosi su uspijevali ostati u egalu kroz čitavi prvi period koji je završio sa izjednačenim rezultatom nakon lijepe blokade Rozića na Katiću. Domaćin je odlučnije ušao u nastavak te je sa dvije trice Muse nagovijestio svoje bolje izdanje.

Nakon povratka Tomasa kod Cedevite i izlaska Reynoldsa i Bošnjaka kod gostiju kreće serija Vitamina 10-0. Vukovi su se u tom razdoblju previše orijentirali na suce, koji su učinili nekoliko pogrešaka na njihovu štetu zbog kojih su plavi rano iskoristili bonus, a premalo na ispravljanje vlastitih pogrešaka i pronalaženje novih rješenja u napadu pošto preko četiri minute nisu zabili koš iz igre. Od koša Žorića 7:42 do kraja druge četvrtine pa sve do poluvremena gosti su zabili tek šest poena, od čega trećinu sa linije slobodnih bacanja. Najviših plus 13 za domaćina postavio je Boatright u 17. minuti, a sa tolikom se razlikom i otišlo na odmor (39-26). Cedevita je u prvom poluvremenu nadskakala svog starijeg brata, plus deset u tom segmentu, i limitirala mu šut za tri poena na loših 17 posto.

Mulaomerović je svojim igračima u nastavku susreta naredio agresivniju obranu kojom su Cedeviti dopustili samo 13 poena u trećoj četvrtini, a košem Bošnjaka u 26. minuti ponovno prišli na jednoznamenkasti zaostatak. No, do kraja dionice se domaćin konsolidirao i zakucavanjem Begića otišao na do tad najvećih plus 15. 

Početkom zadnje četvrtine navijači Cibone daju svojoj momčadi posljednji impuls s tribine koji je na trenutak unio dodatni žar u igru gostiju koji su tricom Gospića smanjili na minus sedam. No, bliže od toga nisu mogli. Ubrzo se razigrao Boatright, da bi Tomas potom odveo Vitamine na plus 19. Vukovi su griješili u napadu, a nakon minute odmora trener Mulaomerović je povukao strateški mudar potez i odmorio nositelje igre za petu utakmicu u koja se igra u četvrtak.

Najbolji strijelac u redovima pobjednika je bio mladi bosanskohercegovački reprezentativac Džanan Musa sa 16 koševa, dok je Miro Bilan dodao 12 uz isto toliko skokova, a treba se istaknuti i vrlo bitan doprinos Marka Tomasa koji je također zabio 12 poena, ali je dao nemjerljiv doprinos u obrani. Kod gostiju najefikasniji su bili Domagoj Bošnjak sa 14 i Luka Žorić sa 13 koševa.

Odlučujuća peta utakmica doigravanja prvenstva Hrvatske u košarci igra se u četvrtak u Košarkaškom centru Dražen Petrović s početkom u 20.15 sati.