Hrvatska
Cedevita Junior šokirala Split

Cedevita Junior šokirala Split

Autor: Teo Cilar Photo: KK Cedevita junior

Odličnu utakmicu punu preokreta tokom cijelog susreta gledali smo večeras u maloj dvorani Doma sportova gdje je Cedevitina mladost u triler završnici slavila protiv Splita u posljednjoj utakmici prvog kola HT Premijer lige.

Košarkaši Cedevite Junior i Splita zaključili su prvo kolo HT Premijer lige. Najuzbudljivija utakmica prvog kola otišla je na stranu Cedevitine mladosti. “Juniori“ su slavili su protiv favoriziranog Splita s 80:78.

Mini “vitamini“ su protiv Splita bili bez ozljeđenog Jure Planinića i novopridošlog Filipa Bundovića što je treneru Damiru Mulaomeroviću bio najveći problem u ovom susretu. Trener Splita Srđan Subotić u ovom susretu nije koristio Roka Ukića i Matea Kedžu.

Tako je na mjestu centra startao mladi  Matej Bošnjak koji je ubacio prve poene na susretu, ali nije se puno naigrao jer je već u prve tri minute zaradio dva prekršaja pa je morao na klupu.

Igrači trenera Mulaomerovića igrali su kako i priliči mladoj momčadi, agresivno u obrani i brzo u napadu. To im je donijelo vodstvo 7:4 poslije čega se bude i Splićani i uzvraćaju serijom 7:0 koju zaključuje atraktivnim zakucavanjem Tre Mclean. Uzvratili su domaćini svojom serijom 8:2 u kojoj Sven Smajlagić ubacuje pet poena. Završnica četvrtine ipak pripada gostima iz Splita koji prvi period dobivaju s 20:25.

Drugu četvrtinu poenima otvara isti igrač s početka utakmice. Bošnjak je smanjio na 22:25. Nešto kasnije Split dolazi do plus sedam nakon trice Ivana Perasovića za 24:31. Tu su opet krenule bolje minute Cedevite Junior. Splićani nemotreno gube dvije lopte, pa nesportsku pogrešku radi Nejc Barič, a domaći košarkaši to koriste i preokreću rezultat. Novim poenima Bošnjaka dolaze do vodstva 34:33 na četiri minute do kraja prvog poluvremena. Splićani su opet bili bolji u završnici poluvremena i serijom 7:2 dolaze do vodstva 36:40.

Kod Cedevite Junior u prvih su se 20 minuta najviše istakli Rok Radović s 9 poena i 4 skoka dok je Bošnjak ubacio 8 uz također 4 skoka. Kod Splita je najviše prijetio Karlo Žganec s 8 poena, 4 skoka i 3 asistencije dok je Shawn Jones kojemu je ovo prva službena utakmica zabio 6 poena uz 3 skoka ušavši s klupe.

Drugo poluvrijeme novim poenima otvara Jones ispod koša, a kod Cedevite Junior odmah u njihovom prvom napadu vitjeli smo atraktivnu akciju. Josip Batinić sjajno baca na alleyoop Radoviću koji snažno zakucava. Split tada bježi na osam poena prednosti, 38:46, ali tu onda kreće domaći “uragan“. Serijom 15:3, Cedevita Junior prelazi u vodstvo 53:49, a najviše zahvaljujući Bošnjaku i Batiniću dok je tricu ubacio Ivan Miličević. Split je više od tri minute bio bez poena, a post je prekiuo polaganjem Sani Čampara. Nakon što je Radović još jednom povisio na plus četiri za domaće, kod Splita se ukazao njihov mladić, Lovre Runjić koji ubacuje dvije trice u nizu za novo splitsko vodstvo. Kako se igralo brzo, tako se i rezultat mijenjao. Prvo je Radović izjednačio, pa je Mclean skočio u napadu i donio Splitu vodstvo, a Smajlagić tricom vraća vodstvo Cedeviti Junior na 50 sekundi do kraja trećeg perioda. Kod gostiju jedno bacanje pogađa Runjić, a na drugoj strani je oba puta precizan Smajlagić. Split je u posljednjem napadu bio precizan, točnije Žganec skače u napadu nakon promašene trice Runjića i poravnava na 62:62 uoči posljednjih deset minuta.  

Zakucavanjem Jonesa krećemo u posljednju dionicu, ali brzo domaćini "okreću mlin" na svoju stranu. Prvo Emir Šabić poravnava, a nakon promašaja Splita, Smajlagić polaže uz prekršaj, pogađa dodatno bacanje za 67:64. Problemi za trenera Mulaomerovića stigli su u vidu četvrtog prekršaja Bošnjaka koji je na osam minuta do kraja utakmice morao na klupu. Nije to poremetilo domaći ritam jer Goran Filipović postiže tricu za plus pet. Uslijedila je minuta odmora koju zove trener Splita Subotić, a koja je dobro došla za Splićane. Nakon nje su odmah ubacili tricu preko Perkovića, a nakon obranjenog napada rezultat poravnava Žganec. Poslije Mulaomerovićeve minute odmora opet dobro reagira Filipović koji polaganjem donosi novo vodstvo domaćinima, a na drugoj strani problemi za Split. Četvrtu osobnu, u napadu radi Žganec. Čampara tricom vraća vodstvo gostima, ali onda s dvije trice uzvraća Šabić za novih plus pet za domaćine.

Čampara pogađa svoju novu tricu i vraća neizvjesnost, a kod 80:77 za Cedevitu Junior, tricu šutira Toni Perković kojeg faulira Miličević. Nije iskoristio taj poklon Perković jer pogađa tek jedno bacanje. Nakon minute odmora, Filipović na desetak sekundi do kraja gubi loptu, a Čampara promašuje polaganje za izjednačenje. Brzo je fauliran Smajlagić koji na 4.6 sekundi do kraja promašuje oba bacanja. Jones je skočio, ali gubi ravnotežu i lopta mu ispada iz ruku u aut. Niti Cedevita nije bila uspješna jer loptu kod izvađanja gubi Filipović, uzima mu je Jones, proslijeđuje je do Mcleana koji s svoje polovice šutira dalekometnu tricu i promašuje za veliko domaće slavlje.

Radović je predvodio Cedevitu s 17 poena, 7 skokova i 4 asista, 15 je ubacio Smajlagić, Bošnjak se zaustavio na 12 poena i 6 skokova, a dvocifren je bio i Šabić s 11 poena. Kod Splita je najviše ubacio Čampara, 15 poena, Jones se zaustavio na 13 poena uz 8 skokova, Žganec je postigao 12 poena uz 6 skokova i 4 asistencije, dvocifren je još bio Runjić s 10 poena. Svoj dan nije imao Perković koji je upisao 6 skokova i 6 asistencija, ali je napadački bio loš, za 8 poena koliko je ubacio, ispucao je 14 lopti, a pogodio tek tri, od čega je tricu gađao 1-7, a promašio je i ona bacanja pod kraj utakmice za poravnanje rezultata. Valja spomenuti i Mcleana koji niti nakon treće službene utakmice nije pokazao puno. 7 poena, šut 3-11, od čega trica 1-7 nije nešto što će obradovati navijače Splita.

S druge strane, trener Cedevite Junior Damir Mulaomerović može imati puno razloga za zadovoljstvo. Njegova je momčad pokazala da će biti “tvrdi orah“ svima, posebno kada im se vrate Planinić i Bundović. Biti će tu vjerojatno i oscilacija, kako to obično i bude kod mladih momčadi, ali sve u svemu, ovu momčad “vitamina“ biti će vrlo zanimljivo pratiti u nastavku sezone.