Hrvatska
Cedevita Lipik 3x3 Challenger 2017

Cedevita Lipik 3x3 Challenger 2017

Lipik je danas jedan od svega trinaest gradova u svijetu kojemu je FIBA dodijelila domaćinstvo Challenger turnira.

Lipik drugu godinu za redom postaje košarkaška prijestolnica međunarodnog spektakla u uličnoj košarci, te će ove godine po drugi puta ugostiti globalno najjači CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGER 2017, koji će se održati 30. lipnja i 1. srpnja 2017. godine.

Ova laskava globalna titula plod je prošlogodišnjeg iznimno uspješno organiziranog turnira koji je zapadnu Slavoniju s pravom stavio na tron kraja s najuspješnijom organizacijom događaja ove vrste u svijetu.

Lipik je danas jedan od svega trinaest gradova u svijetu kojemu je FIBA dodijelila domaćinstvo Challenger turnira (ostali domaćini su Moskva, Bukurešt, Nanjing, Penang, Odense, Haag, Ulaanbaatar, Huai An, Ljubljana, Taipei City, Sao Paolo i Sibiu).

FIBA je odredila 10 od ukupno 16 ekipa koliko će ih zaigrati 30. lipnja i 1. srpnja na Cedevita Lipik 3x3 Challengeru koji će biti odigran na „domskom“ igralištu u Lipiku. Prema trenutnom službenom rankingu jasno je da će i ove godine Lipik biti u najužem izboru za najbolji svjetski 3x3 challenger u 2017.

Krovna košarkaška svjetska asocijacija je potvrdila da će ekipa Novi Sad Al Wahda (SRB), trenutno najbolje rangirana svjetska ekipa, u Lipiku braniti lani osvojen naslov i tražiti direktnu vizu za Masters u kanadskom Saskatoonu. Uz njih će se za jedno od dva mjesta koja vode u Kanadu boriti i najbolje svjetske 3x3 ekipe;

Ljubljana (SLO), trenutno 2. rangirana ekipa u svijetu i pobjednici finala završnog Mastarsa World tour serije 2016.,

Krakow (POL), trenutno 4. u svijetu, ekipa koja je lani u Lipiku igrala pod imenom Gdansk,

Piran (SLO), trenutno 5. u svijetu, i zlatni sa lanjskog Europskog 3x3 prvenstva.

Zemun (SRB), trenutno 6. u svijetu, a odličnu ovogodišnju formu potvrdili su osvajanjem dvaju kineskih challengera u Huai anu i Nanjingu,

St. Petersburg (RUS), trenutno 10. u svijetu, finalisti challengera u malezijskom Penangu,

Amsterdam (HOL), trenutno 12. u svijetu i brončani s lanjskog Europskog 3x3 prvenstva.

Nastup u Lipiku, gdje su lani igrali finale, izborila je i ekipa Vitez (BiH), najbolje rangirana ekipa Bosne i Hercegovine (trenutno 14. u svijetu) koja je pobijedila na kvalifikacijskom Satelit turniru odigranom upravo u Vitezu. Preostala dva mjesta za Lipik rezervirana su za pobjednika ruskog 3x3 toura te pobjednika turnira Roda 3x3 prvenstva Srbije koji će biti odigran u Beogradu.

Također je poznato da će od ostalih ekipa u Lipiku nastupiti i Statist Split, najbolja hrvatska ekipa, ujedno i hrvatska 3x3 reprezentacija koja će se vikend prije Lipika u Francuskoj pokušati izboriti za plasman na Europsko 3x3 prvenstvo. Također očekuje se da će i ove godine u Lipiku zaigrati Malaga (ESP) i Pariz (FRA)

28. i 29.6. - dodatna dva dana 3x3 spektakla u Lipiku

Za ljubitelje 3x3 ulične košarke važna je i informacija da će, osim u petak i subotu, imati prilike uživati u ovom atraktivnom sportu još dodatna dva dana. Naime, posljednja dva sudionika glavnog turnira dati će dva zasebna kvalifikacijska turnira „Laško tour to Cedevita Lipik 3x3 Challenger“ koji će u Lipiku biti odigrani 28. (srijeda) i 29. (četvrtak) lipnja. Pobjednik svakog od turnira izboriti će mjesto među 16 najboljih, a za sudjelovanje postoji veliki interes ne samo ekipa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije nego i iz Italije, Češke, Turske, Rusije, Španjolske, Švedske.

Sve aktualne informacije pratite na: www.streetballipik.org