Hrvatska
Regija
FOTO: Cedevita nakon velikog preokreta prokockala pobjedu u zadnjim sekundama

FOTO: Cedevita nakon velikog preokreta prokockala pobjedu u zadnjim sekundama

Autor: Paulo Sarić

Zašto Musa nije dobio zadnji šut?

Cedevita je poražena na gostovanju u Ljubljani rezultatom 65-64. Momčad Jurja Zdovca odigrala je jako loše te se od početka mučila s rastrčanim domaćinima, no umalo je sve to nadoknadila zahvaljujući mladom Džananu Musi koji je na svojim leđima vratio Vitamine iz ponora. Ipak, na koncu su Zmajčeki bili koncentriraniji u neizvjesnoj završnici te su došli do svoje prve pobjede u regionalnoj ligi nakon sedam kola.

Zagrepčani su dosta pospano krenuli u utakmicu te su u prvih pet minuta zabili samo četiri poena, no ni Slovenci nisu bili puno precizniji na otvaranju pa je semafor nakon polaganja Nicholsa sredinom prve četvrtine pokazivao 8-6 za domaćine. No, Zmajčeki su se ubrzo razbudili i prvih deset minuta zatvorili serijom 10-2 kojom su otišli na dvoznamenkastu prednost. Samo osam zabijenih koševa samo po sebi govori o igri hrvatskog prvaka. Napadi su bili konfuzni, nepovezani, a ni šut nije služio što je nagovještavalo mučnu utakmicu za Vitamine.

U sličnom se ritmu nastavilo i u drugoj dionici. Jordan Morgan na zatvaranju je 13. minute odveo svoju momčad na plus 16 (24-8). Premda je Cedevita nakratko uspostavila ravnotežu te se narednih nekoliko minuta vrtjela na desetak koševa zaostatka, Ljubljančani su bolje zatvorili prvo poluvrijeme pa su na odmor otišli s ugodnih 36-21. Obrana hrvatskog prvaka i nije bila loša, no napad je bio nedopustivo slab te je bilo jasno da će Zdovcu trebati nadahnuta predstava njegovih igrača u nastavku kako bi došao do pobjede.

FOTO: KK Petrol Olimpija - Aleš Fevzer

Iako bi bilo logično da netko od iskusnih preuzme odgovornost, na koncu je junak bio mladi Džanan Musa. Trebala je Cedevita pasti na minus 18 da bi bosanskohercegovački reprezentativac dobio loptu u svoje ruke. I onda je krenulo. Povezao je Musa osam koševa, tj. ugradio je 12 u seriju svoje momčadi 0-14 koja je preokrenula tijek dvoboja. Olimpija je postala ta koja je izgubila konce u napadu i premda je Oliver nakratko prekinuo sušu Slovenaca ubrzo su se razigrali i playmakeri hrvatske momčadi koja je polaganjem Ukića dvije i pol minute prije kraja treće četvrtine prešla u vodstvo (43-44).

U odlučujuću se dionicu ušlo s minimalnom prednošću domaćina koji je izlaskom izvrsnog Muse iz igre uspio uspostaviti ravnotežu pa smo do kraja gledali veliku borbu i izjednačen susret. Musa je tri i pol minute prije kraja odveo svoju momčad na plus četiri (56-60), a Cedevita je imala i 59-64 minutu i pol prije kraja. I tu je stala.

Hrovat i Oliver su smanjili na minus jedan, no Zagrepčani su imali dva slobodna bacanja nekoliko sekundi prije kraja pri rezultatu 63-64. Nažalost po njih, Filip Krušlin je oba puta bio neprecizan da bi u velikoj borbi pogrešku napravio Andrija Stipanović i poslao Morgana na liniju slobodnih bacanja. Amerikanac je bio precizan, no ni tu nije bio kraj pošto je Cedevita imala zadnji napad. Lopta je došla do Ukića koji je ignorirao samoga Musu u kutu, uzeo junački šut i promašio pa su bodovi ostali u Ljubljani.

Zmajčeke su do sedme pobjede vodili Jordan Morgan i Gregor Hrovat s po 12 poena, dok je daleko najbolji u redovima hrvatske momčadi bio Džanan Musa koji je završio s 24 koša, četiri skoka i dvije ukradene lopte.