Hrvatska
Regija
Cedevita Olimpija izvukla živu glavu na Gripama tricama u završnici, presudio raspoloženi Murić

Cedevita Olimpija izvukla živu glavu na Gripama tricama u završnici, presudio raspoloženi Murić

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Split - Ivica Čavka

20. kolo.

Split je u 20. kolu AdmiralBet ABA lige na domaćem parketu izgubio od Cedevite Olimpije rezultatom 79-83.

Bio je to dvoboj u kojem su Žuti ravnopravno parirali zvučnijem protivniku od prve minute, ne prepuštajući mu niti malo inicijative u bilo kojem segmentu igre. Ljubljančani, koji su u Split došli u ulozi velikog favorita, nisu se niti u jednom trenutku uspjeli odvojiti na dvoznamenkastu prednost, što je dalo momčadi Srđana Subotića dodatno samopouzdanje i nadu u uspjeh. Sve je riješeno u posljednjih nekoliko minuta. Gosti su imali +6 (64-70) na ulazu u posljednjih pet minuta, ali Žuti uspijevaju u naredne dvije minute doći do izjednačenja. Tada na scenu stupa sjajni Edo Murić, koji tri minute pogađa prvu važnu tricu, dok je drugu pogodio minutu i pol prije kraja za 72-76. Na drugoj strani Darko Bajo ubacuje na asistenciju Shannona Shortera, a kako je do kraja ostalo pedesetak sekundi, Subotić je savjetovao svojim igračima da se u sljedećem napadu Vitamina pokušaju obraniti bez prekršaja. Yogi Ferrell je ostao u missmatch poziciji s Bajom i ubacio stepback tricu s više od osam metara. Shorter u prodoru uspijeva izboriti dva slobodna bacanja, koja uspješno realizira. Neočekivani poklon na drugoj strani došao je u obliku nesmotrene reakcije Jake Blažiča, pa je Split pri rezultatu 76-79 imao puni napad za produžetak. Shorter je devet sekundi prije isteka vremena gađao iz teške situacije u padu, ali nije pogodio. Blažič ovaj put nije ispustio loptu, te je s dva bacanja još jednom podignuo razliku na pet poena. Roko Ukić je pogodio tricu, ali na semaforu je ostalo premalo vremena. Zoran Dragić je iskoristio dva slobodna bacanja i tako postavio konačni rezultat.

Split, dobrim igrama unatoč, nikako ne uspijeva napraviti bodovni odmak od direktnog suparnika u borbi za opstanak, Krke. Dvoboj ovih momčadi u Novom Mestu u prvom tjednu ožujka mogao bi dati ako ne sve, onda bar neke odgovore oko statusa ovih momčadi u završnici sezone.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Murić (17 poena, 9 skokova) i Blažič (14 poena, 6 skokova), dok su kod domaće momčadi prednjačili Shorter (19 poena, 7 asistencija) i Karlo Žganec (17 poena, 7 skokova).