Europa i Svijet
Hrvatska
Cedevita pala u završnici

Cedevita pala u završnici

Autor: Paulo Sarić

Hrvatski će prvak o europskoj sudbini odlučivati u posljednja dva kola.

Cedevita je poražena na gostovanju u Španjolskoj u osmom kolu EuroCupa od Morabanc Andorre rezultatom 78-71. Zagrepčani su odigrali dobre tri četvrtine te su se držali u utakmici sve do 12. minute nastavka, a onda je krenula serija domaćina 10-1 kojom su po prvi puta otišli na dvoznamenkastu prednost što hrvatski prvak nije uspio nadoknaditi do kraja susreta.

Vitamini su dobro otvorili susret te su do četvrte minute imali rezultatsku inicijativu, a onda je krenula serija domaćina 10-2 kojom su prešli u vodstvo. Dobru je rolu sredinom prve dionice odigrao Jaime Fernandez koji je u nekoliko napada zaredom kaznio propuste u gostujućoj obrani, a ubrzo se razigrao i Jaka Blažić koji je povezao par lijepih reakcija u napadu i odveo svoju momčad na plus osam (36-28) što je primoralo trenera Jurja Zdovca da pozove minutu odmora. Terapija je upalila pa je Cedevita zaigrala tečnije u napadu te je, ubacivši deset koševa u dvije i pol minute, drugom tricom Willa Cherryja prišla na samo poen zaostatka (39-38). Posebno je dobro odigrala klupa hrvatskog prvaka koja je u prvom poluvremenu zabila 24 koša, naspram samo 14 koliko su ubacili starteri.

FOTO: KK Cedevita Facebook

Na odmor se otišlo s 41-38 za domaćine koji su pospano ušli u nastavak, pa je Cedevita serijom 0-8 prešla u vodstvo (43-46). Dobro je u tim trenucima igrao hrvatski reprezentativac s nedavno završenog EuroBasketa Ivan Ramljak koji je ubacio sedam koševa u dvije i pol minute, uz to igravši standardno kvalitetnu obranu. Uslijedio je period izjednačene igre u kojoj se niti jedna momčad nije uspijevala odvojiti na više od posjeda prednosti što je prekinuo David Jelinek u posljednjoj minutu treće četvrtine kada je odveo Andorru na plus pet (58-53) s koliko se i ušlo u posljednjih deset minuta dvoboja.

Cedevita je odolijevala još nekoliko minuta, a onda su domaćini podigli intenzitet obrane na što se Zagrepčani nisu na vrijeme priviknuli. Četiri i pol minute nisu zabili koš iz igre što je Andorra iskoristila da napravi seriju 10-1, ode na dvoznamenkastu prednost i prelomi susret. Prišli su Zdovčevi momci na minus pet nakon koša i dodatnog slobodnog bacanja Demetrisa Nicholsa (76-71) i imali napad u samoj završnici, no Musa je izgubio loptu čime je utakmica bila riješena.

Španjolce su do pobjede predvodili Jaka Blažić s  15 koševa, te po dva skoka i asistencije  te Jaime Fernandez s 12 poena i četiri skoka, dok je najbolji u redovima zagrebačkog sastava bio Cherry s 15 koševa, četiri asistencije i četiri uhvaćene lopte. Cedevita je ovim porazom ostala na četiri pobjede, a u idućem kolu, za tjedan dana, gostuje u Kazanju kod UNICS-a kojega je na domaćem terenu uvjerljivo pobijedila rezultatom 94-74.